Atletismul, fara vedete

luni, 09 august 2004, 23:00
2 MIN
 Atletismul, fara vedete

In urma disputarii Campionatelor Nationale de Atletism, Federatia de specialitate a anuntat lotul format din 27 de sportivi care vor reprezenta Romania in acesta disciplina. Surpriza de ultim moment al lotului este cooptarea nemtencei Alina Militaru, care a reusit sa-si indeplineasca norma de participare la saritura in lungime, cu un rezultat de 6,73 m, proba fiind cistigata de Adina Anton, cu o excelenta saritura de 6,80 m, care o plaseaza in lista celor mai bune zece performante mondiale ale anului, Romania avind doua saritoare in lungime calificate la Olimpiada. In continuarea bunelor rezultate obtinute in acest sezon, saritorii de triplusalt si-au imbunatatit performantele. Marian Oprea a reusit sa stabileasca, cu 17,48 m, a saptea performanta mondiala a sezonului, iar Adelina Gavrila a reintrat in „Top Ten” cu un salt triplu de 14,71 m, aceasta fiind dublata la Atena de bacauanca Mariana Solomon. Bogdan Tarus, care, in acest an, arata o constanta surprinzatoare pentru o proba capricioasa ca lungimea, a sarit la nationale 8,25 m, cu un centimetru mai putin decit cel mai bun rezultat al sau din 2004, cu care se claseaza al optulea in rindul saritorilor lumii, si al doilea in ierarhia europeana, Tarus fiind un candidat serios la o medalie olimpica.
Alergarile pe distante medii si lungi in varianta feminina, care ne-au adus mari succese in trecut, sufera acum din cauza absentei legendarelor Gabriela Szabo si Violeta Szekely. Maria Cioncan pe 800 si 1500 m, alaturi (la ultima proba amintita) de Elena Iagar si Alina Cucerzan, ca si Mihaela Botezan la 10.000 m vor incerca sa umple acest gol, desi va fi practic imposibil din cauza „invaziei” alergatoarelor africane. Cea mai solida speranta la medalii vine din partea Ionelei Tirlea-Manolache, care nu a participat la CN. Ea va fi inscrisa in trei probe, 400 m, 400 m garduri si stafeta, pentru care au mai fost selectionate inca patru atlete, in ordinea performantelor, Maria Rus, Angela Morosanu, Otilia Ruicu-Esanu si Alina Ripanu. Venind vorba de „nationale” sa mai spunem ca Monica Iagar a sarit, pentru prima data in acest an, 1,95 m la inaltime, iar Gheorghe Guset si-a imbunatatit rezultatul optim al sezonului (20,54 la greutate).
Din lotul Romaniei mai fac parte Stefan Vasilache (inaltime), maratonistele Lidia Simon, Nuta Olaru si Constantina Tomescu (cu sanse la medalii), Oana Pantelimon (inaltime), Nicoleta Grasu (disc), Felicia Moldovan (sulita), precum si marsaluitoarele Norica Cimpeanu, Daniela Cirlan si Ana-Maria Groza. Este de precizat aici o situatie putin neglijata din cauza impactului „cazului Mihaela Melinte”: deoarece a fost depistata odata pozitiv, cea mai in forma marsaluitoare romana a momentului Claudia Iovan-Stef, nu a fost selectionata la Jocurile Olimpice, desi Claudia detine al cincilea rezultat mondial al sezonului si s-a clasat a sasea la CM 2003 de la Paris. (Nic. G)

Comentarii