Bara, aliata Gabrielei Nitu

duminică, 23 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 Bara, aliata Gabrielei Nitu

CSM Iasi XXI – Hidrotehnica Petromin Constanta 34-25 (17-15), in Liga Nationala de handbal feminin
CSM: Cracana, Nitu – Abalasei 1, Palarie-Ionete 10, L. Lupan 7, Grosu 7, Bidirel 1, Nedelcu 2, Ionescu 2, Tomuleac 3, Pinteala 1, M. Sandu.
Hidro: Mihalache (Popovici) – Vaduva 5, Buhaci 1, Straton 3, Necula 13, Gilca, Birsan 1, Moldoveanu 2, Radulescu.
Arbitri: Pavel – State (ambii din Buzau).
Vineri, la ultimul antrenament al saptaminii, handbalistele iesene au pregatit o surpriza antrenorului Veniamin Lupan, de ziua lui de nastere, inminindu-i o geanta de voiaj in care se afla o sticla de Cotnari. Semnificatia cadoului am aflat-o pe loc, chiar de la sarbatorit: "Cind mi-au spart masina, mi-au furat o geanta asemanatoare, iar fetele au dorit sa o inlocuiasca. Sticla de vin? Probabil ca sa o bem impreuna dupa victoria cu Hidrotehnica."
Prilejul a sosit a doua zi, pentru ca CSM Iasi XXI, dupa o repriza echilibrata, a invins destul de lejer echipa constanteana. Exceptind primele 7 minute, in care oaspetele au condus mereu, fiind insa egalate de fiecare data, iesencele au dominat o intilnire disputata in limitele fair-play-ului, cu doar 3 eliminari, toate in contul iesencelor (Grosu – 2 si M. Sandu). Oaspetele au mai avut, sporadic, avantaj minim pe tabela de marcaj in prima repriza.
In repriza secunda, pe teren, a existat o singura echipa, CSM Iasi XXI. Anonima pe parcursul primelor 30 de minute, Lenuta Lupan a "explodat" dupa pauza, imbatabila la aruncarile pe poarta. Din ce in ce mai utila, mai ales in ofensiva, a devenit Maria Ionete-Palarie, integrata perfect in angrenajul echipei. Extrem de motivata a fost si Daniela Grosu, interul iesean insciind chiar si cu cite doua adversare "in spate". Comparativ, mult mai bine au jucat elevele lui Veniamin Lupan in confruntarea cu Rapid si chiar cu Fibrex. Sigur ca formatia pregatita de Dumitru Musi nu este de calibrul feroviarelor, insa nici nu am avut parte de un arbitraj similar celui din partidele anterioare. Cele mai frumoase goluri ale primei reprize le-au marcat Abalasei (bolta trimisa milimetric peste portar) si Grosu, care a impins in plasa, din plonjon, mingea respinsa de portar la aruncarea extremei Pinteala.
In repriza secunda, o data cu intrarea in poarta ieseana a Gabrielei Nitu, un rol important a avut bara, care s-a dovedit aliata iesencei in ultimele 10 minute, inclusiv la o aruncare de la 7 m (’58), deviata de Gabriela in bara. Portarul iesean a mai aparat o astfel de aruncare in ultimul minut. O reusita mult gustata de public, prezent in numar mic la sala datorita concurentei cu fotbalul si rugbiul, a fost cea a extremei Ionescu, care, in min.59, a executat perfect o bolta peste portarul constantean. Demn de mentionat este faptul ca iesencele au inscris goluri importante in ultimele secunde ale ambelor reprize, autoare fiind Grosu si Tomuleac. Imbucurator, extremele au fost mult mai active decit in celelalte confruntari, mingea circulind cu rapiditate pe semicerc, mai ales in repriza secunda, cind Lenuta Lupan a beneficiat de citeva culoare prin care a patruns, punindu-si in evidenta forta aruncarii. In atac a fost folosita mai mult Stefana Nedelcu, interul iesean incununind cu gol citeva actiuni individuale. De asemenea, in defensiva Bidirel si-a facut datoria, portarii fiind mult mai bine protejati. Per total insa, cel mai mult a iesit in evidenta centrul Ionete-Palarie, o jucatoare extrem de activa, care traieste intens fiecare faza.
Cele mai importante momente ale jocului: 5-4 (min.7) – iesencele preiau pentru prima oara conducerea pe tabela de marcaj; 10-11 (min.19) – dupa ce egaleaza, oaspetele au avantaj pe tabela; 15-15 (min.28) – de aici inainte CSM nu mai pierde initiativa; Lupan – Palarie – Lupan si scorul devine 19-15 (min.32) – moment in care partida era jucata; contraatac scoala in care cele doua extreme au colaborat, insa Ionescu, servita ideal de Tomuleac, a aruncat in portar (ratarea nu a influentat desfasurarea ulterioara a partidei); la 27-21 (min.52); Musi incearca sa stopeze elanul iesencelor, cerind time-out; a doua victorie ieseana din retur – bucurie in Polivalenta! Joi, urmeaza un meci dificil la Cluj.
Celelalte rezultate ale etapei: Remin Deva – Ursus Cluj 23-21; Rulmentul Brasov – Ciserom Sebes 21-17; Fibrex – Oltchim Rimnicu Vilcea 21-23; Otelul – Rapid CFR Bucuresti (aminat). Silcotub Zalau a stat. (Leonard CANANAU)

Comentarii