Becalizarea fotbalului iesean

marți, 12 octombrie 2010, 23:01
3 MIN
 Becalizarea fotbalului iesean

Plecata la drum cu ginduri mari, CSMU Politehnica a ajuns intr-un moment de rascruce, partida de vineri, cu Petrolul Ploiesti, urmind a decide directia pe care gruparea care activeaza acum in Copou va merge in continuare. In cazul in care Poli va invinge, varianta care ar diminua la patru puncte ecartul fata de "gazari", ideea atacarii promovarii va ramine in picioare, pauza prilejuita de retragerea Lupeniului, urmatorul adversar din campionat, urmind a fi folosita pentru fortificarea echipei intr-un stagiu centralizat. Daca Iasul nu bate vineri, situatie care ar duce Politehnica in zona retrogradarii, este foarte probabil ca obiectivul urcarii in elita sa fie aminat pentru sezonul viitor.

Indiferent de ceea ce se va intimpla in duelul cu ploiestenii, lucrurile care se petrec acum la CSMU sint mai mult decit ingrijoratoare, actiunile ori declaratiile capilor clubului tradind o crasa lipsa de profesionalism.

Din nefericire, pe aceasta linie s-a inscris repede si Ionut Negoita, presedintele asociatiei in cadrul careia functioneaza CSMU Politehnica. Desi la instalarea in noua functie a recunoscut ca trebuie sa se miste repede, pentru a intari o echipa subtire, cladita in pripa, omul de afaceri prahovean nu a facut nimic in cele doua saptamini de cind a primit puteri depline in Copou. Cei doi-trei atacanti de mare valoare promisi la conferinta de presa in care Negoita a fost prezentat iesenilor s-au dovedit a fi un israelian de mina a doua si un ivorian care nu a mai marcat de doi ani, infuzia de capital asteptata este de un sublim caragialesc, iar dezavantajarea echipei de catre arbitri a reaparut, persoane prezente la meciul de la Rimnicu Vilcea sustinind ca Politehnica a fost "ciupita" decisiv chiar si in duelul cu "lanterna".

Colac peste pupaza, desi a declarat ca dezavueaza stilul Gigi Becali de a conduce un club, personajul care se ocupa acum de imobiliare si turism a copiat practica obisnuita a patronului din Ghencea, lansind in spatiul public – dupa doar primul meci al Iasului vazut in acest sezon! – judecati critice de natura tehnico-tactica. Negoita a pus sub semnul intrebarii justetea alegerii formulei de start utilizate de antrenorul Ionut Popa in Vilcea (de unde stia valoarea rezervelor!?), l-a etichetat ca fiind "foarte slab" pe Alex Manea, un jucator care e titularizat pe un alt post, pentru ca are sub 21 de ani, a criticat componenta lotului, etc. Iesirea sefului suprem al Politehnicii, despre care se spune ca ar fi nepotul generalului de Securitate in rezerva Constantin Anghelache, vine la putin timp dupa ce ultimul a emis opinii legate de modul in care trebuie alcatuit programul de pregatire al unei echipe de fotbal! Daca mai amintim si de vizita intempestiva facuta de primarul Nichita in vestiarul antrenorilor, dupa meciul cu Slatina, avem tabloul complet al unui club in care "haina" Gigi Becali e "imbracata", pe rind, de inaltele competente fotbalistice existente la virful clubului.

Foarte ciudat este si momentul ales de Negoita pentru a iesi la atac, declaratiile patronului originar din Prahova tulburind serios un vestiar iesean neomogenizat inca, ce trebuia strins cit se poate de mult inaintea unui meci extrem de important, cum este cel de vineri, cu Ploiestiul.

Conform unor surse, declaratiile lui Anghelache (care a vrut inca din vara sa-l puna "principal" la Poli pe Florin Stancioiu, antrenor care a retrogradat Breaza in Liga a III-a) si Negoita sint o mica parte a unui plan care vizeaza inlocuirea actualului antrenor, Ionut Popa, cu un tehnician apropiat falangei prahovene care decide la un club sustinut din plin de ieseni, mai ales financiar, prin consistentul aport al Fundatiei Sportului Iesean. De altfel, se si vehiculeaza ca daca Iasul nu invinge vineri, tehnicienii actuali vor fi destituiti, naivitatea lui Popa, care nu s-a gindit sa-si puna in contract o clauza prin care sa fie despagubit in cazul in care clubul vrea sa renunte la el, facind facil eventualul divort.

Dincolo de subiectul bancii tehnice, ramine de urmarit daca derapajele verbale ori faptice ale celor care controleaza CSMU Politehnica au fost simple accidente ori ele vor deveni o permanenta intr-un peisaj si asa agitat, asa cum este fotbalul iesean.

Comentarii