Buturuga mica, mai intii!

joi, 01 septembrie 2011, 22:20
4 MIN
 Buturuga mica, mai intii!

Victor Piturca isi face (re)debutul oficial pe banca tehnica a nationalei Romaniei chiar astazi, intr-un meci in deplasare, contra echipei Luxemburgului. O echipa pe care Romania a invins-o in toate cele cinci partide disputate, toate oficiale, golaverajul general fiind 19-1 pentru tricolori. Aparent o partida usoara pentru tricolori, dar de la 16 octombrie 2002 (cind Romania a invins in Marele Ducat cu 7-0) pina acum, au trecut ani multi, formatia tricolora se arata in cadere libera, iar echipa "ospatarilor" si "bucatarilor" pare a fi facut progrese. Meciul nu este floare la ureche, o spune si Victor Piturca si o spun si microbistii. Amintirea meciului din martie, disputat sub Pietricica, meci cistigat de tricolori cu 3-1, dupa ce luxemburghezii au condus cu 1-0 aproape o ora si, mai ales, amintirea mai recenta a amicalului cu San Marino (1-0) ne fac pe toti circumspecti. In echipa gazda, pregatita de Luc Holtz, nu sint chiar numai chelneri, ori proprietari de hoteluri. Fundasul Mario Mutsch joaca in prima liga elvetiana la Sion, iar Lars Gerson, care ne-a "altoit" la Piatra Neamt, evolueaza in Norvegia, la Kongsvinger. Mai este un jucator prin Bundesliga mica, alti doi la Sedan (Franta), deci nationala ducatului stie cu ce se maninca fotbalul profesionist.

La noi, vor lipsi Stefan Radu si Sapunaru, primul accidentat, al doilea suspendat. Nicolita a fost invoit pentru acest meci pentru a face vizita medicala la noua sa echipa, St. Etienne, alti jucatori fiind menajati pentru mult mai dificilul meci cu Franta. Asteptindu-se ca gazdele sa joace pe aparare aglomerata, selectionerul a preferat in acest meci jucatori care stiu cu mingea, preferind o formula "de angajament" pentru partida cu Franta.

Meciul de pe stadionul "Josy Bartel" (care poarta numele singurului sportiv luxemburghez devenit campion olimpic) este extrem de important pentru sansele tricolorilor, fie ele firave, de a ajunge in Polonia si Ucraina. Un esec sau semiesec la Luxembourg-Ville rimeaza cu "adio, calificare", iar meciul urmator, cu Franta, ar fi doar inaugurarea mult visata a Arenei Nationale.

In aceasta runda a calificarilor, pentru Euro 2012, se mai disputa doua partide: Belarus – Bosnia si Albania – Franta (ora 22:00 pe DigiSport 1), ambele importante si pentru tricolori. Aceasta pentru ca a trecut cam de mult vremea cind nationala Romaniei depindea doar de propriile prestatii. Pentru a ramine in carti si sa infrunte carul mare francez, trebuie mai intii sa invinga buturuga mica din Luxemburg. Si cu Franta, om mai vedea! (Nic. G.)

  

Formatiile probabile

Luxemburg: Joubert – Schnell, Bukvic, Hoffmann, Collette – Gelsor, Payal, Bettmer, C. Lewecq – Joachim, da Motta.

Romania: Tatarusanu – Matel, Goian, Galamaz, Rat -Cocis, Ov. Petre, Tanase – Torje, Marica, Bucur.

Arbitru: Serghei Karasev (Rusia).

Clasamentul grupei D

1. Franta        6          4          1          1          9-2     13

2. Belarus      7          3          3          1          6-2     12

3. Bosnia       6          3          1          2          8-7     10

4. Romania    6          2          2          2          8-6     8

5. Albania      6          2          2          2          4-6     8

6. Luxemb.     7          0          1          6          1-13   1

 

Celelalte meciuri de astazi si miine, in preliminariile Euro 2012

Grupa A: Azerbaidjan – Belgia, Turcia – Kazahstan (DigiSport 1, ora 20:00), Germania – Austria;

Grupa B: Andorra – Armenia, Rusia – FRI Macedonia, Irlanda – Slovacia;

Grupa C: I. Feroe – Italia, Irlanda de Nord – Serbia, Slovenia – Estonia;

Grupa E: Finlanda – R. Moldova, Ungaria – Suedia, Olanda – San Marino

Grupa F: Israel – Grecia, Georgia – Letonia, Malta – Croatia

Grupa G: Bulgaria – Anglia (Digi Sport 2, 21:15), Tara Galilor – Muntenegru

Grupa H: Norvegia – Islanda, Cipru – Portugalia

Grupa I: Lituania – Liechtenstein, Scotia – Cehia (miine).

Comentarii