Cind vor caii, mor ciinii!

duminică, 19 aprilie 2009, 11:55
5 MIN
 Cind vor caii, mor ciinii!

Poli: Plesca – Buta, Straton (’46 – Ad. Ilie), L. Munteanu, Pecnik – Viveiros, P. Jovanovic, Bersnjak, Ignatov (’74 – M. Oprea), Miclea (’56 – Montiel) – Cr. Bratu. Antrenor: Cristiano Bergodi.

Dinamo: Lobont – Blay, L. Goian, Moti, Simao – Zicu (’55 – Zé Kalanga), Tamas, Izvoranu (’34 – Miranda), Ad. Cristea – M. Niculae (’79 – Niculescu), Danciulescu. Antrenor: Mircea  Rednic.

Cartonase galbene: Bersnjak (’61), P. Jovanovic (’73), L. Munteanu (’88), Montiel (’90), M. Oprea (‘90^3) – Blay (’50), Simao (’66), Moti (’87).

Arbitri: Teodor Craciunescu (Rimnicu Vilcea); Zoltan Szekely (Baia Mare), Sorin Caia (Timisoara).

1-0, min. 88: Munteanu, nemarcat la 6 metri, a reluat cu capul centrarea venita dintr-un corner de pe dreapta executat de Montiel.

Scapati vineri de berzele care le-au "atacat" avionul cu care au venit la Iasi, "ciinii" au fost rapusi pina la urma in Moldova de o trupa de "armasari" care au coborit de pe emblema Politehnicii, pentru a zburda simbata in Copou. Simtind ca oaspetii sint moi si ca improvizata lor linie mediana nu leaga nimic, Poli a uitat de problemele de lot, a prins curaj repede si, imbracind bine sistemul de joc nou in care a evoluat, cu un singur virf impins, a preluat initiativa, dominind in prima jumatate de ora. E drept amenintarea buturilor lui Lobont (min. 7 – sut Bersnjak de la 25 m; min. 16 – sut Ignatov prins fara emotii; min. 29 – centrare Viveiros prin fata portii) nu s-a facut cu un grad ridicat de periculozitate, insa senzatia ca Iasul poate specula haosul existent in tabara oaspetilor devenea din ce in ce mai pregnanta. Si chiar daca dinamovistii au reusit sa traga si ei la poarta pe finalul primei reprize (’32 – lovitura libera Tamas de la 35 metri; ‘35 – sut Danciulescu de la 16 metri, prins de Plesca), Iasul a intrat la cabine cu sperante reale.

In actul doi, Dinamo a incercat mai mult, insa, cu benzile vraiste (fundasii laterali abia mai stateau in ghete) si cu un mijloc in care s-a simtit ca evoluau un fundas, Tamas, un atacant, Danciulescu si un… iesean, Cristea, nu a reusit sa-si onoreze statutul de lider. Ca si in primul act, Politehnica, net schimbata in bine la capitolul determinare, nu a asteptat prea multe invitatii pentru a anula prin joc decalajul din clasament, schimbind insa repertoriul de baza. Astfel, atacurile pozitionale au fost combinate, periodic, cu momente in care se facea pasul inapoi, ofensiva bazindu-se atunci pe plasarea de contraatacuri derulate pe culoarele largi ce se cascau in defensiva "ciinilor". Din cele doua partituri propuse au rezultat faze de poarta mai multe si mai clare comparativ cu primul act (Danciulescu a luftat singur in careu, in minutul 60, Montiel s-a distrat cu Blay in minutul 63, insa sutul sau a fost parat de Lobont, Niculae a sutat pe linga poarta, de la 16 metri, in minutul 68, Bratu a trimis un lob de la 40 de metri in minutul 75, insa portarul nationalei a prins, "capul" lui Miranda a trecut la o palma de gol in minutul 82 iar L. Goian a salvat din fata portii, in minutul 87, dupa o faza in care Viveiros scapase singur) care, neconcretizate, au dat senzatia ca jocul se scurge spre un rezultat alb. A aparut insa minutul 88 cind centrarea lui Montiel (inspirat introdus de aceasta data de Bergodi in banda stinga, intr-o zona in care dinamovistii aveau mari probleme) a generat un moment de reverie a defensivei oaspetilor, Munteanu inscriind nestingherit si generind un Paste extrem de fericit microbistilor ieseni.

Cadou pentru cadou

^ Straton a fost inlocuit deoarece s-a simtit rau la pauza. ^ Oaspetii au contestat faza din  minutul 84, cind Danciulescu, aflat in pozitie regulamentara, a inscris. Golul a fost insa anulat, Sezkely considerind ca un alt dinamovist, care a influentat faza, se gasea in ofsaid. Fostul arbitru Ion Craciunescu i-a acordat credit asistentului. ^ Desi initial ii chemase la antrenament duminica, Bergodi le-a dat liber, dupa meci, elevilor sai. "Ii las duminica liber. E un cadou pentru ei, pentru ca si ei au oferit un cadou frumos orasului" a sunat motivatia italianului.^ Conducerea dinamovista a fost extrem de nemultumita in timpul meciului, taxind verbal des gafele si atitudinea jucatorilor. La pauza, Vasile Turcu, unul dintre actionari, a vrut sa intre la vestiare, insa nu a fost lasat. La final, presedintele "ciinilor", Cristi Borcea a declarat: "Daca nu batem la Iasi si la Medias, nu avem cum sa luam campionatul". ^ Gavatorta a fost rezerva simbata, dupa trei meciuri in care nu a prins nici banca. "Nu-l simt fizic la potential maxim", a motivat Bergodi absenta argentinianului din ultima perioada. ^

Cuvintul tehnicienilor

Cristiano Bergodi: "Bucuria e mare! Sint foarte fericit si cred ca si lumea e asa. E meritul baietilor, care au avut daruire, determinare. Sint mindru de ei. Cred ca aceasta echipa se poate salva 100%. In ceea ce  priveste Dinamo, mi s-a parut o echipa putin obosita. Tinind cont de ce am facut noi si de alte rezultate, pot sa spun ca a fost o etapa perfecta. Acum trebuie sa raminem modesti, sa privim spre Timisoara cu atentie si sa nu uitam ca ne-a costat faptul ca am fost putin cu nasul pe sus dupa meciul cu Farul, pierzind cu Clujul si Galatiul."

Mircea. Rednic: "E o infringere dureroasa. Trebuie sa tinem cont de faptul ca am jucat trei meciuri grele intr-o saptamina si de problemele pe care le-am avut la mijloc. Am fost lipsiti de prospetime, n-am contat in atac. Ce ma deranjeaza este insa ca am luat gol din faza fixa. E posibil sa prinzi o zi mai proasta, e posibil sa nu-ti iasa jocul, insa nu e posibil sa luam gol asa cum am luat noi. Jocul s-a decis si datorita diferentei de mentalitate. Iasul a fost o echipa modesta, care a alergat mult, in timp ce noi dormim. Felicit Politehnica pentru succes"

 

Poli-catalog

Plesca (6,5) – ocaziile importante al dinamovistilor au fost reprezentate de suturi necadrate, astfel incit portarul Politehnicii a trebuit doar sa fie sigur in rest.

Buta (6,5) – fara probleme in fata apaticului Cristea, mici necazuri din partea lui Zé Kalanga, atunci cind acesta a fost mutat pe stinga.

Straton (6) – a jucat simplu.

L. Munteanu (8) – este unul dintre cei mai valorosi stoperi stinga din tara; eficient in aparare, a inscris golul victoriei.

Pecnik (6) – dupa ce greoiul Zicu nu i-a creat dificultati, l-a scapat de citeva ori pe ZéKalanga, atunci cind angolezul a actionat in banda dreapta.

Viveiros (6) – l-a facut arsice pe impiedicatul Simao insa, ca de obicei, a gasit solutiile cele mai proaste in momentele importante ofensive.

P. Jovanovic (6) – a muncit mult, gresind insa in dese rinduri.

Bersnjak (7,5) – centrul de greutate al mijlocului terenului.

Ignatov (6,5) – citeva pase bune.

Miclea (6) – a parut lipsit de prospetime.

Cr. Bratu (7) – joc tactic foarte bun.

Ilie (6) – pe aceeasi linie cu Straton.

Montiel (7) – l-a ridiculizat pe Blay, a centrat decisiv la gol.

M. Oprea (6) – a intrat in minutul 74.

 

Comentarii