Confesiunile lui Popa

marți, 19 octombrie 2010, 23:13
7 MIN
 Confesiunile lui Popa

– Domnule Popa, la prima venire la Iasi ati intrat in topurile celor mai lungi mandate avute de un antrenor in Liga I, iar acum plecati dupa doar opt etape. Care este explicatia?

– De obicei, antrenorii sint schimbati cind nu au rezultate sau cind nu sint pe aceeasi lungime de unda cu sefii unui club.

– Care este situatia in cazul dumneavoastra?

– Recent, Hagi a repus pe tapet o idee mai veche, care sustine ca un antrenor are nevoie de minimum sase luni pentru a forma o echipa. La Iasi, dupa trei luni in care prin vestiar s-au perindat peste 50 de fotbalisti, cu o trupa formata din jucatori liberi, nepregatiti, fara un cantonament in picioare, cu un singur atacant senior, cu salarii mici, in conditiile in care, practic, s-a pornit la drum din etapa a doua si in aproape toate meciurile am fost dezavantajati flagrant de arbitri, s-a ajuns la trei puncte de promovare. Si merg mai departe. Daca la Mioveni nu se valida golul din ofsaid al gazdelor, nu mai vorbesc de celelalte faze rusionase, bateam si eram la egalitate cu ei. Daca in meciul cu Slatina ni se da penalty la Palimaru, cistigam si sintem pe primul loc. Iar daca la Vilcea ni se da, la 1-1, un penalty care a fost si nu le da lor unul care nu a fost, batem si avem trei puncte in fata liderului actual! Cred ca e limpede atunci ce rezultate au fost obtinute.

– Conform rationamentului dumneavoastra, ramine doar partea cu lipsa de coeziune cu sefii clubului, cu care v-ati contrat serios dupa meciul cu Petrolul, atacurile sefilor continuind apoi.

– Am convenit cu domnul Negoita, care si-a dat cuvintul de onoare ca, in afara de cele spuse dupa meciul cu Petrolul, nu a dat alte declaratii urite la adresa mea, sa nu ne atacam prin presa. Eu vreau sa respect acest lucru, chiar daca am fost ranit. In ceea ce ma priveste, am curajul de a spune ca regret o replica, spusa la finalul meciului cu Petrolul. Tinind insa cont de tensiunea in care am stat toata saptamina si de modul in care mi s-a taiat bucuria imensa de la final, cred ca am circumstante atenuante.

– Nu e vorba de atacuri, e vorba de limpezirea unor elemente importante pentru iesenii pasionati de fotbal.

– Bine, ce vreti sa va spun?

– Cind s-a rupt relatia cu sefii clubului?

– Eu am avut fel de fel de semnale ca mi se cauta inlocuitor si inainte si dupa reuniunea de joia trecuta, de la Primarie, cind domnul Negoita m-a ignorat total si a stat mult timp cu primarul. Nu stiu de ce s-a ajuns aici. Nu am crezut niciodata insa ca daca batem Ploiestiul lucrurile nu vor reintra pe fagasul normal, mai ales ca eram convins ca echipa ajunsese la nivelul pe care mi-l doream. De altfel, am si anuntat cind am venit la Iasi ca Politehnica se va exprima bine dupa sase-sapte etape, meciul cu Ploiestiul fiind al optulea. Am si spus-o in vestiar, plecam singur daca nu bateam Ploiestiul.

– Ionut Negoita a motivat gestul renuntarii la dumneavoastra spunind ca, dupa meciul de la Vilcea, i-ati comunicat ca nu credeti in promovare.

– Cred ca nu am fost inteles bine. Eu am spus ca nu avem nici o sansa de promovare daca vom fi arbitrati asa cum am fost arbitrati la Vilcea. In plus, minimalizind sansele de promovare ale echipei, imi doream sa-l motivez pe patron sa aduca jucatori de valoare, pentru a pregati deja o trupa care sa reziste in Liga I. Daca nu credeam in promovare, credeti ca mai plecam la 700 de kilometri de casa pentru acelasi salariu pe care l-am avut la UTA?

– Ati avut si alte declaratii in care v-ati aratat rezervat in privinta sanselor de promovare.

– Un antrenor trebuie sa apeleze la toate mijloacele pentru motivarea echipei, inclusiv la declaratii. E veche de cind lumea aceasta tactica, ultimul de care imi aduc aminte ca a folosit-o foarte bine fiind Dan Petrescu inaintea meciurilor Unirii din Champions League, cind a spus ca nu va mai face nici un punct. Efectul a fost ca Urziceniul este echipa care a facut cele mai multe puncte in Liga.

– I-ati reprosat ceva domnului Negoita cind ati reziliat contractul?

– Eu vreau sa cred ca intr-adevar nu-i place stilul Gigi Becali de a conduce un club. De aceea, pun pe seama lipsei de experienta iesirile pe care le-a avut dupa cele doua meciuri ale Iasului pe care le-a vazut. Dupa Vilcea a spus ca echipa nu a fost facuta bine, desi nu avea cum sa stie lotul, iar dupa un derby cistigat a schimbat antrenorul, uimind pe toata lumea care se pricepe la fotbal. Probabil nici nu are in jurul dumnealui oameni de fotbal adevarati, care sa-l sfatuiasca.

– Constantin Anghelache a fost membru in Comitetul Executiv al FRF iar Grigore Sichitiu a condus multe echipe…

– Nu as vrea sa ma refer la dumnealor.

– V-ati certat cu cei doi? Constantin Anghelache v-a atacat si el, spunind ca ati gresit pregatirea echipei.

– Cind nu contezi pe multi dintre apropiatii unui om, poate acela sa te iubeasca?

– Va referiti la lotul Breaza?

– Eu nu am venit la Iasi cu idei preconcepute, insa multi dintre jucatorii de la fosta echipa a domnului Anghelache au demonstrat de ce Tricolorul a retrogradat in Liga a III-a. Eu am acordat sanse egale tuturor.

– Si iesenilor get-beget?

– Ma duceti pe o pista falsa. L-am vrut pe Bilba la echipa, nu a vrut, l-am vrut pe Ilie la echipa, nu a vrut. Ce sa le fac? I-am pus pe picioare pe Tincu si Palimaru, care erau considerati terminati, primul neevoluind anul trecut, iar al doilea jucind la Divizia C. Ce iesean sa mai iau?

– Unul tinar?

– Sa stiti ca o promovare nu se realizeaza cu jucatori fara experienta. Eu i-am urmarit cu mare atentie pe un Schiopu, un Avramia, un Herghelegiu care, in strategia mea, urmau sa intre treptat in echipa, cind eram mai linistiti in clasament. Eu cred ca, in scurt timp, Schiopu – Avramia va fi unul dintre cele mai redutabile cupluri de stoperi din tara. Trebuie insa rabdare si multa atentie cu ei.

– Nu ne-ati spus nimic de modul in care a decurs colaborarea cu domnul Sichitiu.

– Eu am stiut din start ca nu m-a vrut, dumnealui dorind sa lucreze cu un alt antrenor. Cind am batut palma insa, am crezut ca sintem o echipa, care trebuie sa faca totul pentru binele clubului. Eu am facut toate eforturile in acest sens, chiar daca este extrem de greu de lucrat cu un om pentru care si laptele si cioara sint gri! Pentru mine, ori e alb, ori e negru. Oricum, reprosurile pe care le-am avut fata de modul in care m-a sustinut i le-am spus in fata, nu o sa le spun in presa!

– Multa lume se mira de ce primarul Iasului, Gheorghe Nichita, cel care v-a convins sa veniti la Iasi, nu v-a aparat.

– E trist ca am ajuns sa traim vremurile in care un om care vrea sa faca ceva pentru oras trebuie sa se ascunda! Domnul primar nu sprijina fotbalul doar pentru a-si satisface pasiunea, ci pentru ieseni, care merita sa se bucure de fotbalul de prima liga. Mi-a spus ca daca era la meciul cu Petrolul nu se ajungea aici. Imi doresc sa-l cred. Probabil, nu a fost suficient de clar in discutia pe care a avut-o cu domnul Negoita joi seara.

 – Revenim la domnul Negoita. De obicei, nu ramineti dator nimanui. Totusi, nu ati replicat deloc la acuzele patronului legate de faptul ca urmariti doar banii, ca ati lipsit mult de la echipa, ca v-ati dat arama pe fata cu declaratia de dupa meciul cu Ploiestiul ori ca Iasul nu avea nevoie de un antrenor ca dumneavoastra.

– Repet, mi s-a spus ca acele declaratii au fost inventate. Pentru cei care cred insa in ele, le spun urmatoarele lucruri. La Iasi am avut acelasi salariu ca la Arad, lucrul care m-a facut sa plec de acasa fiind extraordinara provocare profesionala ce a insemnat crearea unei echipe peste noapte si promovarea ei. De la echipa nu am plecat decit citeva zile, atunci cind eram satul  de faptul ca promisiunile facute de domnul Sichitiu in legatura cu intarirea lotului nu se pun in practica. In plus, inca din vara s-a stiut ca am serioase probleme familiale si mi s-au dat asigurari ca voi fi inteles atunci cind trebuie sa stau o zi acasa. Chiar si asa, nu am lipsit decit in zilele in care erau programate sedinte de recuperare. In ceea ce priveste capacitatea mea profesionala, faptul ca am deja doua oferte tentante spune multe despre modul in care lumea fotbalului a perceput ce s-a intimplat la Iasi.

– Ce veti face in continuare?

– Voi judeca foarte atent pasii urmatori, fara sa ma mai las prada sentimentelor. Iar la finalul acestui sezon, cind Iasul va serba promovarea, mi-as dori sa-si aduca si cineva de la club aminte de munca pe care am depus-o in momente extrem de dificile, nu numai microbistii ieseni adevarati, pe care-i respect enorm, care sint sigur ca nu ma vor uita.

Comentarii