Cvintetul UEFA

miercuri, 17 septembrie 2008, 23:53
4 MIN
 Cvintetul UEFA

Dupa ce am tremurat pentru evolutiile echipelor CFR Cluj si Steaua in Liga Campionilor, astazi este rindul sa urmarim cu emotie evolutiile echipelor romanesti in Cupa UEFA, prezenta in turul I preliminar a cinci formatii din Liga I fiind o premiera in fotbalul nostru. "Este rindul sa urmarim" este un fel de a spune, pentru ca va fi imposibil sa vedem toate cele cinci meciuri care ne intereseaza. Pina la ora scrierii acestei avancronici, nu am primit nici o informatie vizavi de televizarea meciului Slavia Praga – FC Vaslui, partida dintre liderii campionatelor din Germania si Romania (Hamburg si Unirea Urziceni) poate fi vazuta doar de un numar restrins de telespectatori (abonatii Boom TV) si chiar daca s-ar fi reusit transmisia pe canale accesibile a tuturor celor cinci meciuri, acestea se disputa la ore foarte apropiate (intre 20,00 – 20,45 ora inceperii), astfel incit telespectatorul trebuie, fie sa aleaga in functie de preferinte, fie sa schimbe in permanenta canalele intre TVR 1, Antena 1 si Telesport care vor televiza infruntarile de la Wolfsburg, Nijmegen si Timisoara.

Interesant este mai putin cum se vor descurca microbistii cu telecomenzile, ci rezultatele echipelor romanesti. Tragerea la sorti nu a fost una foarte usoara, insa dupa isprava clujenilor la Roma, ne putem permite sa speram la orice.

In ordinea intrarii in scena, primele meciuri sint cele din Germania. Unirea Urziceni infrunta o echipa aflata in forma, Hambürger SV, cu vedete de prim rang ca germanii Marcell Jansen si Piotr Trochowski, croatii Ivica Olic si Mladen Petric, fundasul olandez Joris Mathijsen si cehul David Jarolim, fiul antrenorului de la Slavia Praga. Sarcina ialomitenilor, in fata echipei pregatite de Martin Jol va fi una extrem de dificila, chiar daca Dan Petrescu a dovedit maiestrie tactica in meciul cu Rapid. Hanseaticii au prima sansa, dar o forma buna de sut a lui Mara sau Onofras poate schimba multe.

Infruntarea Rapidului de la Wolfsburg este ceva mai dramatica. Daca pe vremea lui Razvan Lucescu, giulestenii erau nasii nemtilor, anul trecut au fost stopati in fata grupelor de o echipa codasa, FC Nürnberg, antrenorul de atunci al giulestenilor, Cristiano Bergodi platind esecul cu postul. Cam acelasi lucru i se pregateste si portughezului José Peseiro in caz de eliminare, esecul de simbata cu Unirea, incruntind destule frunti inalte in Giulesti. Wolfsburg, antrenata de reputatul Felix Magath, ocupa locul opt in clasamentul Bundesligii, cu trei remize din patru jocuri. O remiza n-ar fi de lepadat nici pentru Rapid, care trebuie sa fie atenta la vedetele "lupilor", bosniacii Misimovic si Dzeko si brazilianul Grafite. Absenta lui Costin Lazar, piesa grea in angrenajul giulestean va conta foarte mult.

Vasluienii lui Viorel Hizo vor avea ca adversar, la Praga, pe Slavia, echipa care a facut doua zile amare Stelei in editia trecuta a Ligii Campionilor. Unii jucatori au ramas si acum in memoria stelistilor, ca portarul Vaniak, francezul Belaid sau Martin Jarolim (al doilea fiu al antrenorului Karel Jarolim). Din echipa moldoveana vor lipsi doi jucatori importanti, atacantul Burdujan si fundasul central Gabi Cinu.

Aparent, Dinamo are sarcina mai usoara la Nijmegen, dar formatia lui Mario Been, chiar fara nume sonore in lot, a inceput "Eredivisie" cu o remiza si o victorie. "Ciinii" lui Mircea Rednic au dovedit la Vaslui o crestere de forma, iar un rezultat favorabil poate fi de bun augur pentru un retur care poate face uitat tristul episod Elfsborg. La unul dintre ultimele antrenamente, portarul Bogdan Lobont s-a accidentat la mina si ar putea fi inlocuit cu Dolha, insa staff-ul medical al "ciinilor" face toate eforturile pentru a rezolva problema.

In fine, suporterii atit de incercati ai Timisoarei, vor fi pe stadion pentru a sustine echipa in fata unui adversar traditional, Partizan Belgrad, care conduce in clasamentul Serbiei, sub conducerea antrenorului Slavisa Jokanovic. Incertitudinile in echipa banateana planeaza asupra portarului Pantilimon si a atacantului Dorin Goga.

Tabloul meciurilor echipelor romanesti

WfL Wolfsburg – Rapid (20,00, TVR 1)

Wolfsburg: Lenz – Schäfer, Barzagli, Costa, Riether – Gentner, Josue, Dejagah –  Misimovic – Dzeko, Grafite.

Rapid: Pardo – Maftei, M. Constantin, Fernandes, Bozovic – Herea, Grigore – Cesinha, J. Cesar, Spadacio – Djalovic.

Arbitri: Gianluca Rocchi – Renato Faverani, Marco Alessandroni (Italia)

SV Hamburg – Unirea Urziceni (20,00, Boom Sport One)

Hamburg: Rost – Demel, Reinhardt, Mathijsen, Jansen – Jarolim, De Jong – Trochowski, Neves, Olic – Guerrero.

Unirea: Arlauskis – Nicu, Galamaz, Mehmedovic, Bordeanu – Mara, Paduretu, Apostol, Balan – Bilasco, Onofras.

Arbitri: Firat Aydinus – Serkan Ok, Tarik Ongün (Turcia).

Slavia Praga – FC Vaslui (20,15 – netelevizat)

Slavia: Vaniak – Krajcik, Brabec, Suchy, Siklic – Jarolim, Tavares, Belaid, Cerny – Necid, Toleski.

Vaslui: Kuciak – Buhus, Panait, D. Munteanu, Luz – Ljubinkovic, Ghencev, N’Doyé, Aliuta – N. Jovanovic, Temwanjera.

Arbitri: Levan Paniasvili – Levan Mikeladze, Guram Sigoghidze (Georgia).

NEC Nijmegen – Dinamo (20,45 Antena 1)

Nijmegen: Babos – Dani, Wisgerhof, Zomer, El-Akchaoui – Sibum, Radowski, Davids – Bouaouzan, van Beukering, Schöne.

Dinamo: Lobont – Homei, Tamas, J. Cesar, Pulhac – Ropotan – Torje, Bostina, Cristea – Bratu, Danciulescu.

Arbitri: Jouni Hytttiä – Esa Vehvilainen, Mikko Alakare (Finlanda).

FC Timisoara – Partizan Belgrad (20,45, Telesport)

Timisoara: Pantilimon – Badoi, Luchin, Brezinsky, Milhazes – Abiodun, Alexa, Magera, Art. Karamian – Bucur, Rusic.

Partizan: Bozovic – Stevanovic, Djordjevic, Knezevic, Obradovic – Juca, Fejsa, Tosic, Paunovic- Moreira, Diarra.

Arbitri: Zsolt Szabo – Robert Kispal, Zsolt Szpisjak (Ungaria).

Comentarii