Doi arbitri, burta in burta

luni, 30 octombrie 2000, 00:00
3 MIN
 Doi arbitri, burta in burta

Poli : Afrasinei, Dobre, Muraru, Cojocaru, Bas, Chiriac, Ciubotariu, Matievschi, Nazarie, Cuzic, Ursu, Manole, Luca, Costache, Mocanu. Au mai jucat: Saramet, Coliba, Negoita, Colta.
"De ce FRR nu a delegat la acest meci un arbitru francez, ca in partida cu Clujul?" , se intreba antrenorul Constantin Verives dupa infringerea nedreapta cu Dinamo. "Pentru ca presedintele Comisiei Centrale de Arbitri este Enciu Stoica, nimeni altul decit vicepresedintele clubului Dinamo", explica acelasi. Altfel cum se poate explica prezenta in brigada de arbitri a doi bucuresteni, ce se consultau aproape la fiecare faza litigioasa. Burta in burta, privindu-se in ochi de la doar citiva centimetri, cei doi arbitri bolboroseau cuvinte numai de ei stiute, dupa care, de regula, acordau mingea oaspetilor!
Facind abstractie de cosmarul arbitrajelor, in teren cele doua adversare si-au impartit perioadele de dominare. Iesenii au dat tot ce au putut, citiva facind sacrificii enorme, in special, Ursu, Cuzic, Moraru, Cojocaru, Cojocariu si Colta, in conditiile in care toti erau mai mult ori mai putin accidentati. De altfel Ursu, la o faza banala de joc petrecuta chiar in min.5, a calcat gresit si genunchiul sau a recidivat, accidentare destul de grava care-l va tine departe de gazon pina la sfirsitul anului. Primele minute au apartinut iesenilor, care au fost mai tari la gramezi si au cistigat multe baloane din margini. Perioada buna a gazdelor a fost concretizata si pe tabela de marcaj, Mocanu reusind sa transforme o lovitura de penalizare: 3-0. In min.30 insa, arbitrul Mihai Marian a oferit gratuit o minge dinamovistilor la 10 metri de butul iesean, actiunea terminindu-se cu eseul lui Lupu, transformat de Guranescu: 3-7. Pina la pauza iesenii au redus din handicap prin Mocanu, care a transformat o lovitura de pedeapsa: 6-7.
Repriza secunda a debutat cu iesenii in ofensiva, dar arbitrul a fragmentat in mod evident jocul, acordind mingea oaspetilor ori de cite ori elevii lui Verives se apropiau amenintator de terenul de tinta advers. In plus, calcat pe cap, Afrasinei a parasit terenul pe targa, iar Cojocaru, insotit de un adversar – cu care a avut o altercatie – a fost eliminat temporar, pentru 10 minute, din teren. "Nu ne facem jocul pentru ca arbitrul nu ne lasa" , exclama pe buna dreptate Victor Codreanu .
Dupa ce Mocanu a ratat o lovitura de pedeapsa, implicit primul avantaj al iesenilor pe tabela de marcaj, arbitrul a acordat un nou "cadou" dinamovistilor deoarece Nazarie a avut tupeul sa scoata mingea din gramada. Pozitie excelenta, iar Guranescu nu avea cum sa rateze executia: 6-10. Impinsi din spate de arbitru, dinamovistii au jucat la mina o alta lovitura de pedeapsa, reusind eseul prin Simion: 6-15 (min.55). Orgoliul iesenilor a rabufnit, astfel ca, la o actiune prelungita de atac, Mocanu a culcat balonul dincolo de tinta, transformarea lui Cuzic aducind scorul la 13-15, rezultat periculos, asa ca arbitrul a indicat o noua lovitura de pedeapsa in favoarea oaspetilor, fructificata de Guranescu, ce a stabilit scorul final. Ultima faza a stirnit stupoare in tribuna, acolo unde cei aproximativ 4.500 de spectatori nu-si puteau explica decizia arbitrului. " Desi balonul era in spatiu <mort> iar meciul intrerupt, arbitrul a intors jocul si a acordat mingea oaspetilor, motivind ca acestia nu au fructificat avantajul lasat in urma unui ofsaid in care se gasea un iesean ", explica Spiro Spiratos inovatia in materie a arbitrului bucurestean, vicepresedintele clubului iesean acuzind si faptul ca nu s-a prelungit meciul nici cu o secunda, desi jocul, mai ales in repriza a doua, a fost deseori intrerupt.
Celelalte rezultate din play-off: "U" Cluj – Steaua 23-14, Rulmentul Birlad – Farul Constanta 13-9, Kirschbaum Sibiu – U Remin Baia Mare 25-16. (Leonard CANANAU)

Comentarii