Gafa de proportii

duminică, 02 septembrie 2012, 22:12
3 MIN
 Gafa de proportii

Toata ultima perioada echipa de rugby a Iasului a fost conectata la temperatura partidei de la Cluj, cu CSU si acest lucru a fost cat se poate de normal, intrucat cu formatia din inima Ardealului, Poli Agro Unirea, se lupta pentru evitarea locului IV in clasamentul play-out care duce direct la retrogradarea din Superliga. Pregatirile s-au intensificat in ultima saptamana, dupa ce iesenii au facut o repriza secunda foarte buna in partida de la Bucuresti cu CSM: "Antrenamentele s-au desfasurat la nivel maxim, au fost observate de doi tehnicieni britanici si de antrenorul federal Harri Dumitras, au facut si un mini-cantonament la Targu Neamt si au plecat la Cluj. Inainte de meci, arbitrii au descoperit ca 13 jucatori au viza medicala expirata. Jucatorii echipei gazda au dorit sa se dispute meciul, arbitri au contactat Federatia, care a decis ca meciul sa se omologheze cu scorul de 5-0 pentru Cluj, scorul obisnuit pentru neprezentari", ne-a comunicat presedintele CS Politehnica, Leonida Antohi. Managerul Constantin Verives si antrenorul Ioan Iftode au facut o contestatie, dar se pare ca soarta nu mai poate fi intoarsa. Intrebarea este ce poate contesta Poli-Agro Unirea?. "Vizitele medicale periodice se fac esalonat, nu toti jucatorii se pot prezenta la medic odata. Celor 13 jucatori aveau viza pana pe 1 septembrie inclusiv, asa ca ei aveau drept de joc la Cluj. Nu se poate ca retrogradarea sa se decida pe hartie si nu pe teren", a mai spus Antohi.

Bonus pentru Cluj, penalizare pentru Iasi

Ce spune Regulamentul de Organizare a Activitatii Rugbistice: "Arbitrul invita delegatii celor doua echipe sa completeze raportul de arbitraj, sa verifice in mod reciproc identitatea jucatorilor, dupa care verifica el insusi daca toti jucatorii inscrisi in raportul de arbitraj sunt legitimati pentru echipa respectiva, au viza medicala valabila si asigurarile medicale ale tuturor jucatorilor jucatorilor mentionati in raportul de arbitraj. Jucatorilor care (….) nu au viza medicala la zi sau nu au asigurari medicale nu li se va permite sa ia parte la joc" (art.32.1). Fiind vorba de 13 jucatori in aceasta situatie, Poli Agro nu a putut prezenta la joc un numar de 18 rugbisti, minimul specificat de articolul 43.1, in concluzie s-a consemnat neprezentarea.

O infrangere cu 0-5 inregistrata pe teren ar fi fost considerat un rezultat pozitiv, in perspectiva dublei manse. Insa in conditii de neprezentare, situatia este mult mai grava. "Conform regulamentului, Clujul primeste punctul bonus de victorie, Iasul este penalizat cu un punct, iar in caz de egalitate de puncte la final, CSU are avantaj, intrucat o neprezentare este prioritara fata de rezultatele din teren. Cu alte cuvinte, diferenta dintre Cluj si Iasi este, in acest moment de sase puncte, care nu pot fi recuperata exclusiv din partida retur, de la Iasi", spune Clement Nemesniciuc, supervizor al Superligii din cadrul FR Rugby.  In plus, gruparea ieseana este penalizata cu o amenda de  1000 de euro, care, daca nu va fi platita intr-o luna (inclusiv sau exclusiv, nu mai are importanta!), Poli Agro Unirea va fi exclusa din campionat. Aceasta inseamna ca gruparea ieseana trebuie sa mai scoata inca doua puncte din deplasarile de la Bucuresti (cu Dinamo si CSM, pe langa victoria cu bonus obligatorie la partida din 22 septembrie, de pe stadionul Tepro, cu CSU.

Bani cheltuiti de pomana

Ramane problema contestatiei, totul invartindu-se in jurul datei de 1 septembrie, mai exact la doua cuvinte: INCLUSIV sau EXCLUSIV, fiindca argumente de genul "nu se poate stabili retrogradarea pe hartie", nu pot bate regulamentul. Era, poate, mai asigurator daca viza medicala nu expira la "spartul targului" si probabil ca Leonida Antohi (presedintele CS Politehnica), managerul Constantin Verives sau organizatorul de competitii Petre Chirilov, isi dau seama acum de acest lucru. S-ar putea sa fie prea tarziu. Este pacat, totusi de banii cheltuiti pentru aceasta deplasare de la Cluj (plus cantonamentul) si e mare pacat ca o asemenea gafa manageriala (care se mai intampla si la case mai mari) s-a petrecut chiar in momentul unui meci de o asemenea importanta! (Nicolae GRECU).

Rezultatele inregistrate in Superliga, sambata si duminica

Play-out: CSU Cluj – Poli Agro Unirea Iasi 5-0 (neprezentare); CSM – Dinamo 22-22. Clasament: 1. Dinamo – 12 p; 2. CSM – 12 p; 3. Cluj – 5 p; 4. Iasi – minus 1 p.

Play-off: RCM Timisoara – Stiinta Baia Mare 19-13; Steaua – Farul Constanta 27-33. Clasament: 1. Timisoara – 10 p; 2. Farul – 10 p; 3. Baia Mare – 6 p; 4. Steaua – 4 p.

Comentarii