Inapoi la oile noastre

vineri, 23 februarie 2007, 00:31
5 MIN
 Inapoi la oile noastre

Dinamo ne-a risipit ultimele sperante europene ale sezonului: 1-2 cu Benfica, intr-un meci in care portughezii au jucat economic si au profitat de gaurile din apararea "ciinilor"
Dinamo: Lobont – Blay, Moti, Radu, Pulhac – Serban (’46 – Balace), Margaritescu, Cristea (’76 – Zé Kalanga), C. Munteanu  – Danciulescu (’59 – Mendy), Niculescu. Antrenor: Mircea Rednic.
Benfica: Quim – Nelson, Anderson, Luisao, Léo –  Karagounis, Petit, Katsouranis (’88 – Beto) – Miccoli (’74 – Nuno Gomes), Simao, Derlei (’86 – Paulo Jorge). Antrenor: Fernando Santos
Arbitri: Nicolai Vollquartz – Torben Jensen, Bo Abilgard (Danemarca)
Cartonase galbene: Moti, Danciulescu
1-0, min. 25: angajare frontala magistrala a lui Pulhac pentru Catalin Munteanu in careu, care inscrie plasat, pe linga portarul Quim.
1-1, min. 50: corner executat de Miccoli, Anderson  trimite o bolta cu capul, in poarta lui Lobont.
1-2, min. 63: un nou corner (Simao), Katsouranis marcheaza la coltul scurt. Tot cu capul.
Urmarit la televizor cu sonor, meciul sperantelor romanesti in Cupa UEFA, inducea verdictul comentatorilor: Dinamo s-a miscat bine, dar a avut o hiba: fazele fixe. Daca vreun telespectator ar fi incercat sa se multumeasca doar cu imaginea, ar fi descoperit mai multe hibe, chiar daca ambele goluri au fost marcate din cornere, prin lovituri de cap, de linga fundasi somnolenti. Prima hiba a fost pe banca tehnica: ca si Cosmin Olaroiu, confratele sau din tabara pizmasa, Rednic s-a aratat aseara ca un copil nascut cu frica-n sin. Dinamo s-a complacut in tangoul Benficai, ritmul meciului fiind impus de Fernando Santos, nu de al nostru "Puriu", cum ar fi fost normal. Tehnicianul lusitan a adormit instinctele canine printr-o asezare ofensiva, cu doua virfuri puternice, sprijinite din spate de Simao Sabrosa. Gindirea lui Rednic se baza pe ideea fixa ca jocul trebuia abordat cu calm. Din pacate, apararea dinamovista a fost svaiter in multe faze, semnalul fiind dat de gafa recidivistului Moti, care i-a permis lui Miccoli sa ajunga in fata lui Lobont. Noroc cu Stefan Radu, fiindca s-ar fi decis calificarea inca din minutul 12! Radu, alaturi de Blay si Pulhac au fost activi si utili la constructie, dar defensiva a suferit, ba chiar si mult-laudatul Lobont a avut citeva ezitari periculoase. Si daca Dinamo a condus cu 1-0 la pauza, s-a datorat sclipirii lui Pulhac, care l-a pus intr-o situatie pe Catalin Munteanu intr-o solutie din care doar un catel napirlit putea rata (sau poate Zicu de la Rapid), daramite un "cap de zmeu". 1-0 la pauza, datorita unicului sut pe spatiul portii, nu din partea cintaretilor N&D, ci de la un mijlocas obisnuit cu centrarile.
Cintaretii care au batut Besiktas si Bayer trebuiau sa iasa la rampa dupa pauza, cind trebuia pecetluita calificarea. Dar Benfica a schimbat ritmul, vazind ce bulevarde se intind prin zona dinamovista. Doua cornere, executate perfect, fundasi centrali cu gindul la Jiul Petrosani, 2-1 pentru Benfica. Rezolvarea meciului in 13 minute a transformat jocul dinamovist din invirtita ardeleneasca in burlesca si pina la final nu s-a intimplat mai nimic. N-avea cum sa se intimple, din moment ce Cristea juca la 1-1 ca la 2-0, Niculescu n-avea cum sa obtina binecuvintate lovituri libere, Danciulescu muncea in stil de salahor, fara rezultat, iar nou intratul Mendy a vrut sa arate doar ca poate reprezenta o solutie. Asa ca haita de ciini din Soseaua Stefan cel Mare a scapat de corvoada europeana, asteptind cu emotie reluarea marsului triumfal spre titlul care-i asteapta.

O repriza si atit
FC Sevilla – Steaua 1-0 (0-0)
Sevilla: Palop – Hinkel, Ocio (’76 – Dragutinovic) Escudé, David  Alves, Marti, Maresca, Puerta (’21 – Capel)  – Alfaro (’81 – Poulsen), Kerjakov. Antrenor: Juande Ramos.
Steaua: Cernea – Stancu, Goian, Radoi, P. Marin (’46 – Coman) – Ov. Petre, Paraschiv – Nicolita, Cristocea (’55 – Croitoru), Bostina (’76 – Iacob)  – Badea. Antrenor: Cosmin Olaroiu.
Arbitri: Stuart Dougal – Alan Cunningham, Keith Sorbie (Scotia)
Cartonase galbene: Kerjakov, Dragutinovic  / Nicolita, Paraschiv, Croitoru, Badea.
Meciul nu a fost televizat, dar din informatiile culese de pe site-ul oficial al UEFA am deslusit ca Steaua a incercat sa-si spele blazonul patat in Ghencea, timp de o repriza, in care gazdele n-au avut nici o ocazie clara de gol, in timp ce bucurestenii au putut inscrie de trei ori, prin Nicolita (2) si Badea, cea mai mare oportunitate fiind cea in care Banel a bilbiit o minge cind se afla singur cu portarul. In ultimele secunde ale primei reprize (minutul 45^3), Sevilla a inscris singurul gol al partidei, rusul Kerjakov inscriind printr-un sut la coltul sting, dintr-o centrare perfecta a lui Daniel Alves. In repriza secunda, stelistii au redus strocul, jucind la mentinerea scorului minim, desi sevillanii nu aveau nici un interes sa-l majoreze. Astfel, Romania iese din editia 2006-2007 a Cupelor Europene, iar echipele fruntase se intorc la luptele aprige de pe terenurile mocirloase ale Ligii I. Sa mai mentionam ca accidentarea de ultima ora a atacantului Cyril Théréau a bulversat planurile tactice ale lui Olaroiu, acesta fiind nevoit sa joace cu un singur virf impins, Badea, care n-a profitat in repriza secunda de o bilba a portarului Palop.

Lectie pentru romani
Alkmaar, cu 3-3 in deplasare, a fost condusa pe teren propriu cu 0-2 de Fenerbahçe din min. 34, dar a strins din dinti si s-a calificat. Sahtior (cu Marica integralist) a strins din dinti si a invins la Nancy cu 1-0, desi avea doar 1-1 pe teren propriu. La echipele romanesc, dintii scrisnesc in contratimp.
Rezultate inregistrate aseara in mansa secunda a 16-imilor Cupei UEFA:
AZ Alkmaar – Fenerbahçe Istanbul 2-2. (in tur, 3-3) Martens (’63), Opdam (’86) / Metin (’21), Alex (’34); AS Nancy – Sahtior Donetk 0-1 (1-1). Fernandinho (’70); Blackburn Rovers – Bayer Leverkusen 0-0 (2-3); Maccabi Haifa – TSKA Moscova 1-0 (0-0). Colautti (’14); Celta Vigo – Spartak Moscova 2-1 (1-1). Nené (’19), Jonathan (’78) / Titov (’88);
Newcastle United – Zulte Waregem 1-0 (3-1). Martins (’68); Osasuna Pamplona – Girondins Bordeaux 1-0 (0-0). Nekounam (‘120).  Panathinaikos Atena – RC Lens 0-0 (1-3); PSG – AEK Atena 2-0 (2-0);
Frau (’42), Mendy (’90^3); FC Parma – Sporting Braga 0-1(0-1). Diego (’89);
Ajax Amsterdam – Werder Bremen 3-1 (0-3). Leonardo (‘4), Huntelaar (’64), Babel (’74) / Almeida (’14). Ogararu (A) a fost integralist; Glasgow Rangers – Hapel Tel-Aviv 3-0 (1-2). Ferguson (’24, 73), Boyd (’34); Espanyol Barcelona – Livorno 2-0 (2-1). Lacruz (’43), Coro (’49). Tottenham Hotspur este deja calificata in optimi, datorita excluderii formatiei olandeze Feyenoord Rotterdam. Echipele subliniate au obtinut calificarea in optimi.

Comentarii