Infirmeria nationala

vineri, 05 septembrie 2008, 20:36
5 MIN
 Infirmeria nationala

Echipa Romaniei porneste astazi un nou asalt spre un turneul final, Cupa Mondiala din 2010, acolo unde n-a mai fost din 1998, cind tricolorii au fost eliminati in optimile de finala de catre Croatia. Pentru competitia care se va desfasura in Africa de Sud, tricolorii vor trebui sa-si masoare fortele cu Franta, Serbia, Austria, Lituania si Insulele Feroe, in grupa a VII-a a preliminariilor europene, o grupa din care doar primul loc duce spre turneul final, iar locul II spre o imprevizibila dubla mansa de baraj. Reamintim ca una dintre echipele clasate pe locul II in cele noua grupe va scapa de emotiile barajului, dar aceasta sansa este destul de mica si este bine sa nu contam pe ea. Daca ne gindim ca Franta este, indiscutabil, favorita grupei, lupta pentru locul II se va da intre Romania, Serbia si Austria, ultima avind experienta recentului turneu final european pe care l-a gazduit impreuna cu Elvetia si avind la cirma un antrenor experimentat, fostul selectioner al Cehiei, septagenarul Karel Brückner.

Sapte meciuri, sapte victorii

Deocamdata, ne intilnim cu Lituania, echipa despre care atit selectionerul Victor Piturca, cit si jucatorii, spun ca nu este un adversar facil si nu trebuie luat la pret de matineu. Au patit-o chiar italienii, in preliminariile europene, ei terminind la egalitate pe teren propriu, 1-1, campionii lumii chinuindu-se rau pentru a anihila golul marcat de Danilevicius. Dar am patit-o si noi, in preliminariile Cupei Mondiale din 2002, la Bucuresti. Tricolorii au invins cu 1-0, dar golul marcat de Ganea a venit tirziu, in minutul 89. In returul de la Kaunas, Romania a invins cu 2-1 (goluri Adrian Ilie si Viorel Moldovan). Romania si Lituania s-au intilnit si in preliminariile Cupei Mondiale 1998 din Franta, ultimul turneu final la care am participat. Tricolorii au cistigat atunci la Bucuresti, cu 3-0 si la Vilnius cu 1-0, palmaresul acestor intilniri bilaterale cuprinzind si patru meciuri amicale, cistigate de Romania: 4-2 (1931), 2-0 (1937) si 1-0 (2003) – toate pe terenul balticilor – si 3-0 in 2001, in turneul hibernal din Cipru.

Fara trei "senatori"

Meciul cu balticii nu este usor nu numai din cauza valorii in crestere a lituanienilor, dar si a problemelor cu care se confrunta Romania. Trei titulari de nadejde, Mutu, Chivu si Rat, nu pot participa la confruntarea de la Cluj, incertitudini planind si asupra lui Tamas si Marica, iar mai, nou, s-a accidentat si Banel Nicolita. Daca in centrul apararii, sau la inchidere, Piturca are solutii (Ghionea sau Moti putind lua locul lui Tamas), Rat este foarte greu de inlocuit, selectionerul urmind sa aleaga intre Nesu si Stefan Radu este fundas central de meserie. Rolul lui Mutu va fi luat de Dica, iar in cazul absentei lui Marica, Bratu este pregatit sa intre in teren, Daniel Niculae intrind ca virf impins.

Un avantaj pentru noi ar fi si faptul ca Lituania porneste la drum cu un nou selectioner. La inceputul luni, Algimantas Liubinskas (primul antrenor al nationalei de dupa recucerirea independentei) a renuntat la functia de selectioner pentru a intra in politica, iar pe acest post a fost instalat portughezul José Couceiro, fara prea mare carte de vizita si putin cunoscator al fotbalului lituanian. Insa republica baltica are citiva jucatori de valoare, care joaca in campionatele straine, cei mai cunoscuti fiind mijlocasii Semberas si Mikoliunas, precum si atacantii Danilevicius si Poskus, ultimul, in prezent fara echipa! Cei doi ai marcat golurile din recentul amical cu Republica Moldova (3-0), rezerva lor fiind "batrinul" Edgaras Jankauskas, cu state vechi de serviciu in "Primera Division. Interesant este faptul ca cei doi portari de rezerva ai nationalei de la Vilnius joaca in campionatul Romaniei: Giedrus Arlauksis apara poarta Unirii Urziceni, iar Paulius Gribauskas este eterna rezerva la Otelul Galati!

Partida, care se disputa pe stadionul "dr. Constantin Radulescu" din Cluj, incepe la ora 21,00 si va fi transmisa in direct pe Antena 1.

Formatiile probabile

Romania: Lobont – Sapunaru, Goian, Tamas, Radu – Radoi, Cocis – Contra, Dica, D. Niculae – Marica.

Lituania: Karcemarskas – Zelmikas, Dedura, Stankevicius, Alunderis – Kalonas, Semberas, Mikoliunas, Radzinevicius – Danilevicius, Poskus.

Arbitri: Allan Kelly – Marc Douglas, Damien McGrath (Irlanda).

 

S-a accidentat si Nicolita

 

Mijlocasul echipei nationale a Romaniei, Banel Nicolita, s-a accidentat, ieri, la antrenamentul oficial si nu va putea evolua in meciul cu Lituania, din preliminariile CM 2010, a declarat selectionerul Victor Piturca. Intr-un comunicat remis agentiilor de presa, FRF a acuzat staff-ul medical al clubului Steaua pentru ca a tratat cu supeficialitate accidentarea mijlocasului Banel Nicolita din partida cu Galatasaray, dupa ce stelistul s-a reaccidentat la antrenamentul de vineri al nationalei. Banel Nicolita s-a accidentat la returul cu Galatasaray si a fost diagnosticat cu leziune partiala ligament tibiotalar sting, chondrita talara stinga, iar FRF sustine ca "din cauza tratarii sale superficiale si a faptului ca, nerestabilit, jucatorul s-a antrenat si a fost integralist, luni, in meciul cu Pandurii, accidentarea s-a acutizat".  In urma reaccidentarii de ieri,  medicul Pompiliu Popescu a constatat ca Nicolita nu mai poate fi folosit in urmatoarele doua jocuri pe care tricolorii le vor sustine, in cadrul preliminariilor Cupei Mondiale FIFA 2010, contra Lituaniei si Insulelor Feroe.

In replica, Steaua raspunde ca gruparea din Ghencea nu isi asuma nici o vina pentru accidentarea lui Banel: "Spre sfirsitul partidei cu Galatasaray, jucata miercuri, 27 august, Banel a suferit o entorsa minora la nivelul gleznei stingi, cu afectarea ligamentului tibiotalar sting. Dupa ce a efectuat investigatii medicale, acesta a intrat intr-un program separat de pregatire in urma carora a inregistrat progrese vizibile", se arata intr-un comunicat postat de Steaua pe site-ul oficial. Clubul din Ghencea mai anunta ca jucatorul a participat la sedintele de pregatire ale echipei si, pentru ca nu a acuzat dureri, dar si pentru ca staff-ul tehnic cel medical si jucatorul s-au pus de acord, el a evoluat in meciul cu Pandurii Tg. Jiu toate cele 90 de minute. Fotbalistul nu a dat semne de accidentare si de aceea nu a fost nici schimbat. "In astfel de situatii, dupa un efort sustinut, este normal ca jucatorul sa se resimta fizic si sa aiba nevoie de continuarea tratamentului specific entorsei de glezna, nefiind suficiente sedintele de pregatire alaturi de coechipieri. In momentul in care Banel a plecat in cantonamentul echipei nationale, Steaua a comunicat in scris starea medicala a acestuia. Medicul echipei noastre s-a aflat in continua legatura cu jucatorul pe durata sederii la Mogosoaia, insa modul in care acesta s-a antrenat si tratamentul medical care i-a fost administrat au fost stabilite de staff-ul medical si staff-ul tehnic al echipei nationale", se mai spune in comunicatul Stelei.

 

Cine va marca golul cu numarul 1000

Meciul pe care echipa nationala de fotbal a Romaniei il va sustinea astazi cu Lituania, va fi cel cu numarul 591 din palmaresul general al tricolorilor.
Romania are 265 de victorii, 146 egaluri si 179 esecuri si un golaveraj 997-771, astfel ca tricolorii pot atinge 1.000 de goluri marcate in istoria reprezentativei, daca nu astazi, la Cluj, atunci miercuri, la Torshavn, cu Insulele Feroe. Asadar, al treilea gol al nationalei, de acum inainte, va fi un gol istoric. Asadar, cine va marca golul nr. 1000? Dica, Marica, Daniel Niculae, sau altcineva la care nici nu ne gindim?

Comentarii