Lipsa de experienta si-a spus cuvintul

miercuri, 01 septembrie 1999, 23:00
3 MIN
 Lipsa de experienta si-a spus cuvintul

CSM Iasi XXI – Otelul Sidex Galati 24-29 (11-13), in prima etapa a Ligii Nationale de handbal feminin
CSM Iasi : Nitu (Ghiuzan) – Abalasei (4), Tomuleac (1), Lupan (5), Chitoroaga (3), Nedelcu, Pinteala (1), Ionescu (2), Lungu, Grosu (8), Sandu.
Otelul Galati: Goldic (Marin) – Artene (8), Tudorache, Serban (6), Alexescu (6), Ostache (3), Albu (2), Mincan (4), Gologan, Ene.
Arbitri: Ion Gogea (Bucuresti), Paul Suica (Alexandria).
Observator FRH : Paul Popescu (Onesti).
Asa cum se sconta, in prima etapa a Ligii Nationale de handbal feminin, CSM Iasi XXI nu a reusit sa treaca de o formatie cu o experienta competitionala mult mai mare. Galatencele, chiar daca au un lot valoric nu cu mult peste cel condus de Veniamin Lupan, au folosit la maximum potentialul tuturor handbalistelor trecute pe foaia de arbitraj, spre deosebire de iesence, ce nu si-au permis sa introduca in teren decit foarte rar rezervele. In aceste conditii greul a cazut pe umerii interului Lenuta Lupan, care a incercat sa "sparga" defensiva adversa, uneori nu prea inspirat, dar sistematic, in conditiile in care ceilalti interi folositi, Stefania Nedelcu si Anca Pinteala, au jucat stereotip, fara aplomb. O evolutie buna a avut cuplul Chitoroaga – Grosu, prima "servanta" pivotului, care a inscris multe goluri de pe semicerc. Prima repriza s-a purtat sub semnul echilibrului, iesencele dominind oarecum jocul, cu mentiunea ca Otelul s-a "agatat" in permanenta de rezultat, tabela indicind egalitati la 1, 2, 3, 5, 6, si 8. De aici incolo galatencele nu au mai putut fi ajunse, Ostache (8-9, min.24) dind semnalul desprinderii. Si cum Artene a mai inscris pentru dunarence, iar Chitoroaga a fost eliminata pentru doua minute, era greu de crezut ca Otelul, ce va reprezenta in acest sezon handbalul romanesc in cupele europene, va mai fi ajunsa. Astfel, zestrei de doua goluri inregistrata la pauza i s-a mai adaugat unul, inscris de Serban chiar la debutul reprizei secunde, scorul fiind 12-14 si apoi 12-15, cu toate ca intre timp iesencele au beneficiat de o aruncare de la 7 m, irosita de Lenuta Lupan. De aici incolo, la experienta galatencelor, conduse parca cu dusmanie in teren de ex-ieseanca Lacramioara Alexescu, rezultatul final nu a mai stat nici o clipa sub semnul indoielii, cu toate ca Beatrice Abalasei a avut un finis de exceptie, inscriind trei goluri pretioase de pe extrema. Dorind poate prea mult sa paseasca cu dreptul in prima divizie, iesencele nu au avut luciditatea necesara sa depaseasca un adversar valoros, infringerea formatiei CSM Iasi XXI nefiind o tragedie, cum nu poate fi niciodata un esec, chiar si pe teren propriu, daca se observa ca in teren s-a facut tot ce este posibil pentru un rezultat bun. Si, de ce sa nu o recunoastem, iesencele au dat cam tot ce au putut, insa adversarul, ajutat – cum scanda galeria ieseana – de arbitri, fiind unul de calibru, chiar si in conditiile in care Otelul Sidex nu a punctat prea mult la capitolul spectacol. Ar mai fi de remarcat cele doua eliminari aproape consecutive ale galatencei Alexescu, norocul lui Ghiuzan, care a fost salvata de citeva ori de bara, fluctuatia celuilalt portar iesean, Gabriela Nitu, care a alternat interventiile bune, mai ales din final, cu ineficacitatea la "ghiulelele" trimise de interii galateni si travaliul din aparare Mihaelei Sandu. (Leonard CANANAU)

Comentarii