Manevra diabolica a "nasului"

miercuri, 21 ianuarie 1998, 00:00
2 MIN
 Manevra diabolica a "nasului"

De multa vreme se vehiculeaza in presa ideea unor neintelegeri intre presedintele FRF, Mircea Sandu si selectionerul nationalei, Anghel Iordanescu. Ele se pare ca au culminat cu negocierile din toamna, atunci cind "generalul" a acceptat faimosul sau contract pe 10 luni, pina la scadenta turneului final al CM din Franta. De multe ori se intimpla ca zvonistica sa nu aiba tangente cu realitatea.
Dar, luni seara, a aparut o stire care ar putea duce la concluzia acutizarii acestor presupuse dezacorduri. "Nasul" fotbalului romanesc i-a solicitat ultimativ lui Iordanescu sa-si precizeze pozitia in legatura cu prezenta la echipa nationala si pentru campania de calificare la Euro 2000. Scadenta ultimatumului este 11 martie, data la care, la Budapesta, se va negocia programul grupei a VII-a preliminare a competitiei europene.
Argumentul lui Mircea Sandu pare de beton armat. La aceste discutii trebuie sa fie prezent selectionerul care va duce in circa preliminariile. Deci, la 11 martie trebuie sa stim daca Iordanescu va mai fi sau nu in septembrie, atunci cind se va deschide balul grupei a VII-a. In acest sens, "nasul" nu a ezitat sa scoata asul din mineca, pe Victor Piturca, selectionerul echipei de tineret, principalul candidat la fotoliul lui Iordanescu si, in acelasi timp, unul dintre criticii acestuia.
Din partea lui Mircea Sandu, fortarea miinii generalului este o manevra inteligenta . In scurt timp, vor avea loc alegeri la FRF si o asemenea atitudine prinde bine, chiar daca nu se prea inghesuie contracandidatii. Apoi, Iordanescu trebuie sa ia o decizie mai putin chibzuita, fiindca termenul este scurt. Se stie ca generalul este unul dintre cei mai prost platiti selectioneri nationali din Europa. Daca acum selectionerul si-ar anunta plecarea de la nationala dupa "Coupe du Monde", s-ar putea ca, in cazul unui esec al tricolorilor in Franta, ofertele bine platite din Occident sa nu fie abundente. Daca isi anunta raminerea la lotul national, el ar putea pierde contracte bune, in cazul invers. Prin aceasta, Anghel Iordanescu este pus intr-o dilema extrem de complicata.
"Nasul" insa n-are ce pierde. Prin sula pe care a infipt-o in coastele lui Iordanescu el poate deveni vioara intii in eventualele negocieri ale unui nou contract cu acesta. Daca nu, inlocuitorul e stabilit, grupa de calificare nu este prea dificila si succesul va fi de partea tandemului Sandu-Piturca, urmind celorlalte acte de glorie ale tandemului Sandu – Iordanescu. Numitorul comun se vede de la o posta! (Nicolae GRECU)

Comentarii