Nationala la Iasi!

miercuri, 28 martie 2001, 23:00
3 MIN
 Nationala la Iasi!

Demersul cotidianului "Monitorul", privind preluarea de catre oficialitatile orasului Iasi a prerogativelor organizatorice ale meciului decisiv din "Cupa Europei pe Natiuni" la rugby, dintre Romania si Georgia, ce urmeaza sa se desfasoare pe 8 aprilie, au fost tratate cu o atentie deosebita de catre factorii in drept. Astfel, contactat telefonic, Mircea Paraschiv, antrenorul tricolorilor, nu a exclus varianta ca meciul sa se desfasoare la Iasi, iar Hagic Garabet – vicepresedintele FRR, s-a aratat mai mult decit incintat de idee, tinind cont de pasiunea iesenilor pentru rugby, dovedita prin faptul ca, pe 18 martie, cind tricolorii au jucat cu Rusia, in tribunele stadionului din Copou au luat loc peste 10.000 de spectatori.
In plus, exceptind stadionul Dinamo, nici un alt teren din Bucuresti nu intruneste conditii regulamentare pentru un meci international de rugby. " Conform noilor reglementari ale FIRA, suprafata de joc trebuie sa aiba dimensiunile minime de 70 m latime si 100 m lungime, 10 metri de gazon in spatele buturilor si alti 5 metri intre linia de tusa si gard. Din Bucuresti, doar stadionul din <Stefan cel Mare> se incadreaza in aceste standarde, dar dinamovistii au refuzat sa gazduiasca meciul de rugby pe motiv ca li se strica terenul. Ar mai fi varianta <Lia Manoliu>, cu o capacitate de 60.000 de locuri, dar stadionul ar arata dezolant cu numai 10.000 de spectatori, cit estimam sa vina la meci" , a mentionat Emanuel Grigorcea, director de promovare in cadrul FRR. " Totusi, daca nu gasim un stadion in Bucuresti, vom apela tot la provincie ", a mai precizat Grigorcea, Iasul, in versiunea sa, fiind cel mai indicat sa gazduiasca acest meci, mai ales ca ar coincide cu dorinta expresa a jucatorilor, care s-au simtit bine aici. Iar publicul iesean, extrem de cald si conectat la miza jocului, ar fi mult mai aproape, motivindu-i in mod expres pe tricolori, cum a facut-o in partida cu Rusia, cistigata de Mitu & Com la scor. " Din punctul meu de vedere, al promovarii imaginii rugbiului romanesc, as fi incintat daca meciul s-ar disputa la Iasi, in fata unui public cit mai numeros", si-a manifestat deja optiunea directorul de promovare de la FRR. " Deocamdata, nu avem decit certitudinea terenului II, de rugby, pus la dispozitie de Steaua, dar eu si cu Emanuel Grigorcea nu sintem de acord cu aceasta varianta. Antrenorul Mircea Paraschiv insista ca meciul sa se desfasoare in Bucuresti, sintem de acord, dar daca nu avem teren corespunzator trebuie sa ne orientam spre provincie ", a precizat Hagic Garabet, vicepresedintele FRR.
Dar cei ce detin piinea si cutitul in acest caz sint antrenorii lotului, in speta Mircea Paraschiv si Constantin Vlad, si mai ales Dumitru Mihalache, presedintele FRR. Cum Dumitru Mihalache se afla in acest moment in Georgia, unde a asistat la meciul de fotbal pe care romanii l-au disputat la Tbilisi, factorii de decizie nu se pot intilni pentru a discuta varianta propusa de ieseni.
Pe aceasta tema, am discutat insa telefonic cu birladeanul Neculai Postolache, unul dintre cei doi vicepresedinti ai FRR. "Ar fi extraordinar sa se joace iar la Iasi!. Am fost la Bucuresti, la sarbatorirea a 70 de ani de la infiintarea FRR, si am discutat acest subiect cu Garabet si Mihalache, care de principiu si-au dat acordul. Se punea, insa, problema daca Iasul mai poate suporta financiar organizarea unei alte actiuni sportive de o astfel de amploare ". Cum oficialitatile orasului au imbratisat ideea lansata de catre "Monitorul", nu vedem nici un inconvenient pentru ca partida decisiva, care stabileste cistigatoarea grupei, dintre Romania si Georgia sa fie gazduita de orasul Iasi. (Leonard CANANAU)
Simirad invita oficial nationala la Iasi
Echipa nationala de rugby a fost invitata de primarul Constantin Simirad sa dispute la Iasi meciul cu Georgia. In conferinta de presa de ieri, Simirad a afirmat ca iesenii sint iubitori ai rugby-ului si vor veni cu siguranta pe stadion ca sa sustina echipa nationala, asa cum au facut-o si la meciul cu Rusia. " Am auzit ca la Bucuresti echipa nu a primit nici o oferta respectabila ca sa joace pe un stadion unde sa fie si multi suporteri. De aceea, adresez invitatia echipei de rugby a Romaniei ca sa joace la Iasi meciul cu Georgia. Iesenii sint dornici sa vada competitii internationale, care din pacate sint foarte rare in orasul nostru ", a declarat Constantin Simirad. (B.P.)

Comentarii