Negocieri cu Fiscul la usa

Subtitlu

miercuri, 14 martie 2007, 23:26
4 MIN
 Negocieri cu Fiscul la usa

Podgoria Cotnari in loc de Politehnica!
Discutiile privind preluarea echipei de fotbal Politehnica de catre SC "Cotnari" au debutat ieri. Timp de aproximativ o ora si jumatate, primarul Gheorghe Nichita a discutat cu sefii societatii conditiile in care s-ar putea face preluarea clubului. Intilnirea de ieri nu a condus insa la o decizie clara in privinta implicarii societatii la Politehnica. Chiar daca se vor hotari sa investeasca in fotbal, sefii SC "Cotnari" sustin ca o vor face doar din sezonul viitor. "Am stat mult la discutii. Inseamna ca este treaba serioasa. A fost insa o prima intilnire. Urmeaza sa mai avem una si saptamina viitoare", a declarat Constantin Deleanu, directorul SC "Cotnari". El a explicat ieri si principalele conditii pe care le pune societatea pentru a se implica la club. Astfel, Deleanu sustine ca denumirea clubului ar trebui sa fie schimbata in Podgoria Cotnari Iasi, iar culorile clubului sa devina verde-galben, fata de alb-albastru in prezent. Investitorul promite insa sumele necesare pentru ca la Poli sa se faca performanta. "Nu putem vorbi de o suma fixa. Sintem dispusi sa investim pina la 4 milioane de euro pe an, daca asa putem face o afacere buna. In citiva ani vrem sa ajungem sus. Nu in Liga Campionilor, pentru ca ar fi nerealist, dar in cupa UEFA se poate. In campionatul intern nu se poate face profit, iar noi vrem sa facem o afacere din fotbal. In Europa nu stie nimeni de Poli, dar de Cotnari se stie", a precizat Deleanu.

"Cotnari" SA vrea sa inchirieze stadionul

Directorul SC "Cotnari" SA a afirmat ca ultimul cuvint in preluarea clubului il vor avea actionarii de la "Cotnari". Practic, aceasta ar insemna ca implicarea in fotbal sa fie decisa de salariatii societatii, intrucit 99,79% din actiunile "Cotnari" SA sint detinute de Asociatia Salariatilor "Vita de vie". In momentul in care se va analiza posibilitatea preluarii Politehnicii, actionarii ar urma sa aiba pe masa un raport complex de audit. "Vom plati noi o firma serioasa care sa realizeze un audit la club. Toata lumea vorbeste de sume mai mari sau mai mici pe care le datoreaza clubul. Vrem sa vedem exact care este situatia. In paralel vom realiza si un plan de afaceri pentru 10 ani. De acolo vom sti ce este de facut si cam cit ar trebui sa investim. O alta conditie pe care am pus-o este ca, in momentul in care preluam echipa, clubul sa nu aiba nici o datorie", a afirmat Deleanu. Totodata, sefii societatii sustin ca ar vrea sa inchirieze stadionul de la municipalitate si sa achite cheltuielile de intretinere. "Noi propunem sa ne fie cesionat intregul pachet de actiuni. Timp de 3 ani, noi vom investi sumele necesare la echipa, dar tot profitul va fi luat de Consiliul Local. Apoi, timp de alti 7 ani vom imparti profitul in anumite proportii. Noi speram ca Politenhica sa fie o afacere buna pentru Cotnari si o imagine buna pentru Iasi", a adaugat Deleanu.

Nichita: "Pentru acest sezon vom continua proiectul cu fundatia"

Primarul Gheorghe Nichita sustine ca a lasat usile deschise pentru toate solicitarile investitorului. Mai mult, el a anuntat ca este dispus sa propuna in continuare alocarea de fonduri de la bugetul local pentru baza sportiva si chiar pentru echipa. "Pe noi nu ne intereseaza profitul. Vrem performanta la fotbal. Le-am oferit tot ce au vrut. Sint deschis la orice varianta. E greu de discutat despre schimbarea numelui, a culorilor, pentru ca Politehnica are o traditie. Depinde si de ei cum vor evolua lucrurile. Eu le ofer sansa de a veni la club. Pentru acest sezon vom continua proiectul cu fundatia pentru sprijinire a sportului de performanta", a declarat Nichita. Prin aceasta fundatie, Consiliul Local ar urma sa aloce 3 milioane de lei catre clubul de fotbal.

 Seful finantelor iesene da un ultimatum

Seful Fiscului, Anton Dobos, contracareaza dur afirmatiile primarului Gheorghe Nichita in scandalul raportului de control la clubul de fotbal. Dobos a pus ieri tunurile pe Poli Iasi din cauza datoriilor inregistrate la bugetul de stat. "In prezent, clubul are datorii totale la bugetul de stat de aproape 2 milioane RON. Am inceput deja masurile de executare silita prin transmiterea unei somatii in atentia societatii. Daca in maximum doua saptamini nu vor achita datoriile, vom pune poprire pe conturi", a explicat Dobos. Masurile luate de seful Fiscului ar putea trimite clubul de fotbal in esalonul secund din sezonul viitor. "Stiu ca pina la finele acestei luni Poli trebuie sa obtina licenta pentru a ramine in Liga I. Dar au nevoie si de un certificat de la Fisc cum ca nu au datorii. Daca nu platesc restantele, ma simt nevoit sa aplic prevederile legislatiei fiscale. Sint si eu un fan al echipei de fotbal si imi pare rau", a spus Dobos. Potrivit acestuia, Poli trebuia sa obtina licenta pina la finele anului trecut, insa termenul a fost aminat pina la 31 martie. "Anul trecut s-au platit circa 1,96 milioane RON din datorii si am pasuit clubul de fotbal pentru ca am vazut intentii bune pentru achitarea sumelor restante", s-a scuzat Dobos. De cealalta parte, Sorin Boca, presedintele Poli Iasi, sustine ca sansele de a achita datoriile catre stat sint minime. "Poate sa blocheze conturile si astazi, si asa nu avem nici un leu in ele. La ora actuala, oricum nu avem nici un semn ca am putea achita restantele fata de stat pentru anul trecut, in valoare de circa 1 milion RON. Daca nu platim aceasta suma pina pe 31 martie, nu vom primi licenta pentru sezonul viitor si, implicit, vom retrograda, indiferent de rezultatele din acest an", a spus Boca.

Comentarii