Norocosul numar 13

luni, 04 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 Norocosul numar 13

A marcat Ionel Ganea (min. 88)
Romania: Stelea – Contra (’58 Petre), Ciobotariu (’52 Mutu) Belodedici, Filipescu, Chivu – D. Petrescu, D. Munteanu, C. Munteanu – Moldovan (’62 Ganea), Vladoiu.
Lituania: Padimanankas – Skerla, Zvirgzdauskas, Gleveckas, Zutautas – Danielevicius, Semberas, Kancelskis, Preiskaitis (’46 Buitkus), Maciulevicius (’46 Mikakalajunas) – Fomenka (’78 Radzius).
Inca din primele momente ale meciului jucatorii romani se instaleaza in jumatatea de teren a oaspetilor, in ciuda faptului ca, dupa cum sint asezati jucatorii in teren, pare a se fi adoptat o tactica mai degraba prudenta. Antrenorul Bölöni a folosit o formula 5-3-2, probabil pentru a-i face loc in echipa vedetei Dan Petrescu, sacrificind inchizatorul Gilca. Chiar in minutul 5, un trasor al lui Filipescu de la 16 m ii creeaza probleme portarului lituanian, "don Felipe de Sevilla" fiind imitat peste trei minute de "Dorinel von Wolfsburg", de la 25 de metri. Numai ca aceste torpile sint cam singurele ocazii ale primelor 25 de minute, tricolorii crosetind gospodareste la mijlocul terenului, iar lituanienii neavind nici un fel de intentii de a-l deranja pe Stelea. Retinem, totusi, executia lui Vladoiu din min. 32 (sut din unghi, cu bolta, la coltul lung putin pe linga poarta). Echipa Romaniei viziteaza des careul advers, dar nu pericliteaza fieful lui Padimanankas, fie din cauza lipsei de reactie la centrarile inalte (rapid rezolvate de uriasii de la Baltica), fie ca, atunci cind apar, combinatiile tricolorilor sint lente si previzibile. Astfel se scurge o repriza anosta, cu atacuri in ritm de vals scrisnit afonic la flasneta, pigmentata cu citeva lovituri libere, ramase fara rezultat.
La putin timp dupa pauza, avem o buna ocazie prin Viorel Moldovan, cu capul, de la 6 metri. Selectionerul schimba registrul tactic, il sacrifica pe Ciobotariu, pentru a intari atacul cu Mutu. Sint introdusi apoi Florentin Petre si Ionel Ganea, dar timpul curge in defavoarea noastra. Se incearca tot mai des si tot mai aiurea solutia suturilor de la distanta, (laudabile, totusi, incercarile lui Dorinel Munteanu si Belodedici), iar in min. 67, Mutu cade in careu, agatat de Gleveckas, dar arbitrul suedez Morgan Norman nu vede infractiunea. Cu opt minute inainte de final era sa inscriem dintr-una din nenumaratele angajari aeriene in careu, dar mingea expediata de capul lui Chivu trece peste poarta, pentru ca peste numai trei minute sa asistam la ocazia meciului: Dan Petrescu a sutat de la 4 m in portarul lituanian!.
Si totusi, golul a venit in minutul 88: Catalin Munteanu a recuperat o minge pe partea stinga, aproape de tusa, a reusit o centrare Zeiss, iar Ganea, jucatorul cu nr. 13, il scapa pe Bölöni de cosmar, inaltindu-se si plasind balonul cu capul in plasa lui Padimanansksas. Urmeaza meciul cu Italia, la 7 octombrie la Milano si, pentru a ne mentine in batalia pentru Japonia, trebuie sa jucam cu totul altfel! (Nic. G)

Comentarii