Performante din neant

luni, 04 martie 2002, 00:00
2 MIN
 Performante din neant

Cu un lot valoric redus, datorita indisponibilitatilor binecunoscute, atletismul romanesc nu putea emite mari pretentii la Europenele de sala de la Viena, conducatorii delegatiei noastre propunindu-si ca obiectiv doua medalii. Au fost pina la urma trei, doua de argint si una de bronz. Controversata Elena Iagar a concurat la un nivel inalt in cursa de 1500 m. Dupa ce a cistigat seria de calificare cu cel mai bun timp, Elena s-a descurcat de minune in lupta cu troika ruseasca si, pina la urma a cucerit medalia de argint cu un valoros record personal, 4:06,30, la 60 de sutimi de timpul invingatoarei, Elena Puzanova. Confirmind excelentul sezon pe care l-a parcurs, campionul mondial de juniori Marian Oprea a obtinut acelasi succes in proba de triplusalt. Dupa ce a cistigat calificarile cu 17,27 m, Marian a sarit in aceeasi nota si in finala, reusind 17,22 m, cu care a cistigat medalia de argint si aceasta pentru ca steaua in devenire a probei, suedezul Christian Olsson a reusit din prima incercare 17,54 m si n-a mai putut fi ajuns.
Uluitoarea surpriza a venit din partea bacauanului Ion Vieru, introdus in ultimul moment in lot datorita recordului national stabilit la Jocurile Balcanice, intr-o proba, practic, fara traditie in atletismul romanesc, 400 m plat. Vieru si-a depasit cu peste o secunda recordul national, in seria a cincea, in care a realizat 46,19 s, clasat al doilea, in urma suedezului Jimmisola Laursen. In semifinale, fara a forta, bacauanul a devenit primul alergator roman (indoor si outdoor) sub 46 de secunde, clasindu-se din nou al doilea, cu 45,94 s, in urma primului performer mondial al sezonului, polonezul Marek Plawko. De altfel, cei doi atleti care l-au invins pe Ionut in fazele preliminarii si-au disputat medalia de aur, victoria revenind polonezului in 45,39, in timp ce Vieru a smuls pe ultimii metri medalia de bronz, cu 46,17 s.
In rest, saritoarea de triplu Cristina Nicolau a fost a cincea cu 14,11 m, in concursul cistigat de campioana olimpica Tereza Marinova (Bulgaria), cu 14,81 m, Elena Hila (greutate) si Cristina Grosu (3000 m) s-au clasat pe locul sase, ceilalti atleti romani cu pretentii (Gheorghe Guset, Adelina Gavrila, Oana Pantelimon, Maria Cioncan) au deceptionat. La inaltimea masculina, ieseanul Stefan Vasilache nu a reusit decit 2,22 m in calificari, desi rezultatul lui de virt este cu sase centimetri mai bun.
La aceasta editie s-au inregistrat citeva rezultate de senzatie. Astfel, in cursa feminina de 800 m, marea favorita locala, Stephanie Graf a fost invinsa de slovena Jolanda Ceplak, care, cu 1:55,82, a inregistrat un nou record mondial indoor. Vechiul record (1:56,85) apartinea de un deceniu atletei Christine Wachtel, din fosta RDG. Rusoaica Svetlana Feofanova si-a corectat din nou recordul mondial la prajina, sarind 5,75 m, dar cea mai mare surpriza s-a inregistrat la 800 m masculin, unde superfavoritul André Bucher (Elvetia) a fost invins pe linia dreapta de polonezul Pawel Czapiewski, cu un timp senzational, 1:44,63. (Nic. G)

Comentarii