Poli AEK, noua stea a Diviziei A

marți, 27 august 2002, 23:00
3 MIN
 Poli AEK, noua stea a Diviziei A

A fost o vreme cind Timitoara era unul dintre cele mai mari orase ale fotbalului romanesc. Titlul de campioana a Romaniei a luat drumul vestului de zece ori inainte de al doilea razboi mondial, pentru prima data la Chinezul Timisoara, apoi la Ripensia. In 1980, Poli Timisoara, una dintre cele mai mari echipe ale tarii, cistiga Cupa Romaniei. Cu toate acestea, in ultimii ani, conflictele dintre jucatorii Politehnicii si fostul proprietar al clubului au dus echipa in divizia a treia. Acum lucrurile par sa mearga spre bine la Timisoara, pentru prima data dupa multi ani.
UMT, nou promovata sezonul trecut in Divizia A, nu a reusit sa isi pastreze locul in prima divizie. Timisorenii, in fata unei alte dezamagiri, nu visau ca vor mai asista curind la partide de prima liga. S-au inselat, pentru ca speranta a venit din alta parte, a crescut si s-a materializat in Poli AEK, echipa care duminica a invins Steaua cu 1-0, in Ghencea.
Cu un sezon mai devreme, fostul international Anton Dobos a cumparat Rocar Fulgerul Bragadiru, o echipa de divizia a doua, cu cartierul general undeva linga Bucuresti, patronata pina atunci de fabrica de bere Fulgerul. Dobos a redenumit-o AEK Bucuresti, din dragoste pentru clubul grec unde isi petrecuse cele mai bune momente ale carierei, AEK Atena. Sezonul trecut, AEK a reusit un sezon excelent in Divizia B si promovat pe prima scena. Dobos, insa, a decis ca AEK sa nu devina al saselea club bucurestean din Divizia A si a inceput sa caute finantare in alte orase.
Unde sa cauti sponsori mai avizi de fotbal daca nu la Timisoara, oras care plingea dupa un loc in prima divizie si care dorea o continuare a legendei Politehnica? Asa s-a nascut Poli AEK Timisoara, care a preluat nu numai o parte din numele fostului propietar, Zambon, dar si culorile alb-violete, precum si stadionul Dan Paltinisan.
"Sper ca fanii sa ne sustina si sa vina la meciurile nostre," spunea Toni Dobos. Ceea ce s-a si intimplat, peste 20.000 de spectatori mindri sa poarte din nou culorile violete fiind prezenti la partida inaugurala din Divizia A, impotriva lui FCM Bacau. Dobos a recunoscut inainte de inceperea sezonului ca prima tinta este evitarea retrogradarii, dar Poli, inspirata de fani, a aratat mult mai mult decit atit, cistigind primul meci cu 2-0 impotriva mult mai titratei FCM Bacau, iar pe al doilea cu 1-0, pe terenul Stelei. "Niciodata un am mai jucat intr-o asemenea atmosfera," a spus Dan Balauru, care a marcat primul gol al lui Poli AEK in Divizia A.
Ceea ce a facut performanta remarcabila a fost capacitatea de a forma un lot solid fara nume mari. Numai trei jucatori, fostul aparator de la Rocar si Sportul Studentesc, Calin Zanc, colegul sau de la Rocar, Mihai Nicolae si veteranul Gloriei Bistrita, Romulus Buia, se pot lauda cu jocuri anterioare in Divizia A. Neunoscuti ca Dan Balauru sau Ciprian Prodan, ultimul fiind fratele fostului jucator de la Glasgow Rangers, Daniel Prodan, incep sa fie pe buzele tuturor.
Poli este antrenata de fostul jucator al Stelei, Benficai si a lui FC Porto, Basarab Panduru, in virsta de 32 de ani. Panduru primise o oferta de la Dumitru Dumitriu de a juca la FCM Bacau, insa a refuzat-o, preferind sa paseasca pe banca tehnica. Dumitriu a fost dezamagit de refuzul lui Panduru, dar i-a recunosut meritele, dupa ce s-a inclinat in fata sa la Timisoara: "Sint fericit pentru el, dar trist pentru mine. Si-a inceput foarte bine cariera de antrenor si ii doresc mult noroc. A reusit victoria contra echipei mele aplicind niste schimbari inteligente, care mi-au stricat planul tactic."
Intre timp, Panduru doreste ca echipa sa ramina cu picioarele pe pamint, mai ales dupa victoria soc impotriva Stelei. "Este un start excelent, dar lupta de a ramine in Divizia A va fi una lunga. Vreau sa cistigam meciuri, stiu ca va fi greu. Sper sa furnizam niste surprize cu aceasta echipa de tineri si necunoscuti."
Dobos a fost incintat nu numai de startul excelent in Divizia A, dar si de atmosfera de la Timisoara. "Iubesc aceasta echipa, este ca si copilul meu. Am cautat cu disperare un oras in care sa o pot mentine in Divizia A. Sper ca la Timisoara sa gasesc dragoste si sustinere mult timp de acum inainte."

Comentarii