Poliglot si polivalent

luni, 14 iunie 2010, 23:09
2 MIN
 Poliglot si polivalent

Mijlocasul Gelson Fernandes, care intra miercuri in competitie la Cupa Mondiala alaturi de nationala Elvetiei, se distinge prin polivalenta sa, dar si prin profilul atipic de poliglot, scrie agentia France Presse intr-un material dedicat jucatorului. "Sint nascut intr-o tara (Insulele Capului Verde) unde se vobeste portugheza si mama m-a invatat creola. Cind ne-am mutat in Elvetia, m-am dus la o scoala unde am invatat franceza, elvetiana-germana si italiana. Dupa ce m-am transferat la Manchester City a trebuit sa invat si engleza. insa, recunosc, am invatat spaniola si chineza doar din placere", a declarat Fernandes

Cind discuta cu presa, Gelson este linistit…Un cuvint ce trimite la coechipierul sau Tranquillo Barnetta, caruia e pe cale sa-i ia locul pe partea stinga. "Nu, nu ii iau locul!", protesteaza Fernandes. Insa el a stralucit pe acest post la meciul de pregatire cu Italia (1-1). "Rolul meu era sa blochez si sa ocup spatiile, cind aveam ocazia, din punct de vedere ofensiv", detaliaza Gelson, care spune ca a facut un meci corect.

Selectionerul Ottmar Hitzfeld apreciaza munca mijlocasului, e care l-ar putea folosi pentru a-l contracara pe Xavi, "motorul spaniol": "Imi place sa joc fotbal. Nu am nici o problema sa joc pe stinga, pe dreapta, in centru, in aparare. Daca antrenorul imi cere sa joc portar, asa voi face". In 2007, calitatile capitanului echipei de tineret a atras atentia clubului Manchester City si a antrenorului de atunci, Sven-Göran Eriksson, care l-a transferat de la FC Sion. El si-a cistigat locul la City, apoi l-a pierdut, victima a problemelor fizice si a concurentei. In 2009 pleaca la Saint-Etienne. Sezon negru. Fernandes dezamageste. Mondialul ii permite insa sa relativizeze: "Datorita clubului meu sint aici si nu ma gindesc ca am avut un sezon slab, pentru ca asa am ajuns aici". Gelson Fernandes are 23 de ani si este var cu jucatorul portughez Manuel Fernandes. Elvetia debuteaza la Cupa Mondiala, miine, in compania Spaniei. (MEDIAFAX)

Comentarii