"Comisia de Apel este una a rusinii"

sâmbătă, 20 noiembrie 1999, 00:00
4 MIN
 "Comisia de Apel este una a rusinii"

"Cazul Pancu" a luat ieri o noua turnura, Rapidul cistigind recursul facut la Comisia de Apel din cadrul FRF. Astfel, FCM Poli Iasi a ramas, cel putin momentan, cu buzele umflate, cel putin pentru moment, in legatura cu cele aproximativ 3,5 miliarde de lei pe care miza sa-i mai primeasca de pe urma celui mai talentat jucator plecat vreodata din Copou. Astfel, sentinta data saptamina trecuta de Comisia pentru Statutul Jucatorului – care obliga pe bucuresteni sa achite FCM Poli inca aproximativ 190.000 $ in afara celor 80.500 $ virati pe 6 august a.c. – dupa mai mult de o luna de judecata a fost schimbata intr-o singura zi. Ce a adus o asemenea schimbare, cu 180 de grade, a deciziei date de CSJ? Dupa cum ne-a declarat presedintele Consiliului de Administratie al FCM Poli Iasi, Romeo Olteanu, verdictul s-a bazat pe un act inregistrat pe 8 noiembrie a.c. la FRF, datat 20 iulie a.c. si semnat de fostul presedinte al lui Poli, Vasile Drutca. In acesta se prevede prelungirea de pe 1 pe 7 august a misteriosului protocol incheiat in vara prin care partea ieseana renunta la cele 25 de procente la care avea dreptul din transferul lui Pancu la alta echipa daca primea 80 500 $. Mentionam ca si la acel moment se stia ca jucatorul avea o clauza de reziliere a contractului cu Rapidul de 1,2 milioane $, suma achitata de clubul italian Cesena Rapidului, pentru transfer.
Romeo Olteanu: "Comisia rusinii!"
La sfirsitul sedintei de ieri, Romeo Olteanu era foc si para: "Aceasta comisie este o comisie a rusinii! Oare chiar nu se intreaba nimeni de ce Rapidul nu a prezentat acel act abia acum daca il are de pe 20 iulie si a preferat sa se judece atita timp la CSJ? Chiar si asa, contestam pina si valabilitatea acelei hirtii, cu o singura semnatura, cea a lui Drutca, stiindu-se ca, pentru a avea valabilitate, orice document emis de Poli trebuie sa aiba semnaturile a cel putin doua persoane oficiale. Apoi, hirtia este color, nefolosita niciodata de Poli iar antetul nu corespunde cu cel utilizat de noi, neexistind nici numar de inregistrare de iesire de la club. In plus, atunci cind aparuse falsul semnat de Drutca si Antohi, datat 19 iulie, prin care se prelungea termenul de plata, Drutca a dat o declaratie in care scrie negru pe alb ca el nu a semnat niciodata nici o prelungire. Ni s-a mai spus la comisie ca daca nu am trimis o comunicare Rapidului prin care sa mentionam ca Iasul considera cei 80 500 $ drept o prima transa din banii cuveniti, inseamna ca am acceptat protocolul. Or, noi, in memoriul facut la FRF cam acest lucru l-am facut". Olteanu spune ca Poli nu se va resemna si va ataca aceasta sentinta: "Ultima instanta din FRF la care vom face apel este Comitetul Executiv. Daca nici aici nu ni se va da dreptate, vom face apel la UEFA. In paralel, vom cauta sa-l tragem la raspundere pe Drutca pentru fals. Deja am consultat un avocat si, in cazul in care Poli va pierde procesul, il vom acuza pe Drutca si de gestiune frauduloasa".
Drutca nu stie ce a semnat?
Alimentarea senzatiei de necurat vine si de la declaratia ambigua a lui Vasile Drutca: "Abia cind am vazut hirtia aceea, mi-am amintit ca am semnat-o. In vara, cind eram singur la club, era o nebuneala de nu mai stiam ce se intimpla in fiecare zi si ce hirtii mai semnam". In legatura cu amenintarea lui Olteanu cu judecata , fostul presedinte a spus: "Nu are decit! Chiar va rog sa consemnati ca eu nu sint ultimul om din Iasi, asa cum crede Olteanu, si, in vreme ce el nu a adus nici 5 bani la Poli, eu am facut-o! Eu tin la Poli Iasi!"
Amnezie sau fals grosolan?
Ramine, insa, intrebarea cheie pusa de Romeo Olteanu: daca Rapidul a avut acel document la indemina inca din iulie, de ce nu l-a pus pe tapet la sedinta CSJ? Pentru ca, daca acceptam ciudata amnezie a lui Drutca, este greu sa inghitim si o pretinsa neatentie a oficialilor rapidisti, care nu au scos asul din mineca la timp, asteptind eventuala sedinta a Comisiei de Apel. O posibila explicatie ar fi ca, desi actul nu poate fi recunoscut ca fiind al lui Poli (din motive de antet, hirtie, numar de inregistrare), el a aparut subit in ultimele zile, desi este antedatat cu doua luni inainte. Ceea ce nu poate conduce decit la ideea unui fals grosolan. In ceea ce priveste urmarile, este greu de crezut ca FCM Poli va avea cistig de cauza la Comitetul Executiv, in fata unui club ca Rapid Bucuresti. Poate ca singura solutie ramine UEFA, dar aceasta ar dovedi din nou (ca si in alte cazuri) in fata Europei ca fotbalul romanesc este patat ingrozitor, in ciuda unei echipe nationale unanim apreciate… (Ovidiu MINEA)

Comentarii