Razmerita in Formula 1

joi, 19 martie 2009, 22:59
3 MIN
 Razmerita in Formula 1

Mai multi piloti de Formula 1, printre care Fernando Alonso, Jarno Trulli si Jenson Button, si-au exprimat nemultumirea fata de decizia FIA ca titlul de campion mondial sa fie atribuit, incepind din 2009, pilotului care cistiga cele mai multe curse, informeaza f1-live.com. "Nu inteleg nevoia de a schimba constant regulile in acest sport. Cred ca acest gen de decizii pot doar sa-i incurce pe suporteri", a spus pilotul echipei Rénault, Fernando Alonso, aflat in Australia. Pilotul spaniol s-a aratat deranjat de faptul ca Federatia Internationala de Automobilism (FIA) a ignorat propunerea Asociatiei Echipelor din Formula 1 (FOTA) de a acorda 12 puncte cistigatorului unei curse, propunere ce se baza pe un studiu efectuat in rindul fanilor. "Formula 1 se desfasoara de mai bine de 50 de ani gratie echipelor, patronilor, pilotilor si, mai ales, fanilor din intreaga lume si niciunul dintre acestia nu a putut sa-si expuna punctul de vedere la FIA", a adaugat Alonso. Spaniolul a calificat drept absurda si ideea plafonarii bugetului incepind din anul 2010: "Ma preocupa nu atit deciziile ce vizeaza sezonul 2009, cit cele ce afecteaza viitorul competitiei in urmatorii ani. Sper sa existe o posibilitate ca aceste masuri sa fie reconsiderate in scurt timp".

 La rindul sau, Jarno Trulli, de la Toyota, a declarat pentru La Stampa ca deciziile luate de Consiliul Mondial al FIA contin "multi factori negativi". "Pare ca Formula 1 vrea sa moara si noi vom fi nevoiti sa mergem sa concuram in alte campionate. Este bine sa incerci sa dai publicului mai mult, sa imbunatatesti spectacolul, dar nu trebuie sa afectezi spiritul Formulei 1. Sint foarte, foarte ingrijorat", a spus Trulli, citat de publicatia italiana. Trulli, in virsta de 34 de ani, a adaugat ca noul sistem prezinta riscul ca atunci cind un pilot domina un sezon, asa cum s-a intimplat in 2002 si 2004, campionatul sa fie oficial inchis mult mai devreme.

Pilotul  Nico Rosberg a comentat noile reguli spunind ca "nu au sens", in timp ce Jenson Button a precizat: "Dupa primele noua curse ale sezonului, un pilot poate sa-si adjudece deja titlul mondial, desi urmatorul clasat se afla la 18 puncte distanta. Cistigatorul se poate apoi odihni tot restul sezonului". Cotidianul spaniol As noteaza ca singurul pilot care nu a luat atitudine fata de aceste noi decizii este britanicul Lewis Hamilton, campionul mondial en-titre, care a precizat ca nu are nicio opinie "in legatura cu aceasta problema"..

Nici Asociatia Echipelor de Formula 1 nu este de acord cu masurile impuse de FIA. "FOTA doreste sa-si exprime dezamagirea si ingrijorarea privind faptul ca aceste decizii au fost luate in mod unilateral. Regulamentul conturat de FIA, ce va fi aplicat din 2010, prezinta riscul ca se abate de la insasi esenta Formulei 1 si de la principiile care il fac unul dintre cele mai atractive sporturi. Consideram ca este necesar sa studiem cu atentia noua situatie si sa facem totul, mai ales in aceste vremuri dificile, sa mentinem un cadru stabil privind regulile existente fara noi modificari, care sa-i lase perplecsi si sa-i incurce pe constructori, echipe, public si sponsori", se arata intr-un comunicat al FOTA. (MEDIAFAX)

Comentarii