Renaste atletismul la Iasi

marți, 19 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Renaste atletismul la Iasi

Cel mai bun rezultat inregistrat in cadrul Campionatelor Nationale de atletism in sala, disputate in acest week-end, in Capitala, apartine tinarului saritor de triplusalt Marian Oprea. Dupa ce, cu trei saptamini in urma, campionul mondial de tineret dusese recordul national la cota 17.10 m, Oprea a reusit 17.29 m, care, pe linga evidentul record al Romaniei, mai inseamna si performanta numarul 1 a Europei in acest sezon si al doilea rezutat mondial indoor pe 2002. Singurul care a sarit mai bine decit Marian in acest sezon este relativ necunoscutul brazilian Jadel Gregorio, autor al unui rezultat de 17,35. De remarcat ca, in prestigiosul concurs de la Norwich, vicecampionul mondial al probei, Christian Olsson, a cistigat cu un nou record al Suediei, care masoara cu un centimetru mai putin decit performanta lui Oprea.
Concursul bucurestean s-a constituit si intr-un excelent motiv pentru atletii de la CS Politehnica de a-si reconfirma valoarea, sportivii antrenati de Ioan Butnaru si Grigore Ursanu acumulind patru medalii de aur, trei de argint si doua de bronz, in finalele la seniori si tineret. Dublu legitimat la CS Politehnica si Steaua Bucuresti, Stefan Vasilache nu a ratat prima pozitie a saritorilor in inaltime, trecind din prima incercare peste stacheta ridicata la 2.27 m, care inseamna un record personal si o performanta situata in vecinatatea "Top Ten"-ului mondial. Previzibila a fost si medalia de aur obtinuta de Carmen Zamfir, care a alergat proba de 60 m garduri in 8.38 s, adica un nou record personal. Flerul antrenorului emerit Ioan Butnaru (care a suferit saptamina trecuta un atac cerebral si se afla internat la Spitalul de Neurologie) s-a simtit din nou la capitolul prajiniste, insistentele pe linga conducatorii clubului privind deplasarea la concurs a Luanei Bogdan aducindu-i acesteia doua medalii de aur, la seniori si tineret, dupa ce a sarit peste stacheta ridicata la 3.20 m. Mai mult, doua medalii de argint (seniori si tineret) au venit in contul Corinei Popa (tot cu o saritura de 3.20 m), locul patru fiind ocupat tot de o ieseanca, Carmen Ursu (2.80 m). Mare lupta a fost in proba masculina de 3000 m, acolo unde Ovidiu Olteanu (Olimpia Bucuresti) a trecut primul linia de sosire (8:05,88) in dauna ieseanului Clement Hagima (8:06,34), care si-a imbunatatit recordul personal cu 11 secunde. In fine, medaliile de bronz ale delegatiei iesene au revenit Adelei Dragos (care a alergat 60 m plat in 7.96 s) si heptatlonistului Marius Ghelase, Mihaela Bitica reusind si ea un loc IV in proba de 60 m plat.
Constituit si ca un criteriu de selectie pentru Balcaniada (23 si 24 februarie, la Atena) si Campionatele Europene de sala (1-3 martie, la Viena), concursul le-a atras selectia iesenilor Vasilache si Zamfir, adica campionul balcanic la inaltime si vicecampioana la 100 m garduri de anul trecut, nu insa si pentru Hagima, campion balcanic la 3000 m. "Pentru cei doi am primit deja confirmare ca vor pleca la Atena. Discutii sint inca in ceea ce-l priveste pe Clement Hagima, care a realizat alaturi de Olteanu un timp foarte bun. Oficialii federatiei noastre au trimis la Atena o solicitare pentru a-l primi pe Hagima in afara de concurs." – ne-a declarat prof. Grigore Ursanu, conducatorul delegatiei iesene la Bucuresti. (Nicolae G., Lucian M.)

Comentarii