Rugbistii mai asteapta

miercuri, 23 iulie 2003, 23:00
3 MIN
 Rugbistii mai asteapta

Asteptata cu sufletul la gura la Iasi si (poate) la Mangalia, sedinta Biroului FR Rugby (condus de presedintele George Straton) a dat un verdict neasteptat in cazul rugbistilor de la Univesitatea Remin Baia Mare, verdict care n-a avut darul sa ne bucure prea mult. Retrogradarea echipei din Maramures, hotarita pe 7 iulie datorit cazurilor de dopaj depistate in echipa s-a aminat pina la sfirsitul lunii, timp in care toti rugbistii de la U. Remin vor fi testati antidoping. Se pare ca federalii au gasit „tapul ispasitor” in persoana vicepresedintelui clubului din Baia Mare, Dan Danut care si-ar fi dopat jucatorii fara stiinta lor. Despre rolul lui Danut in trista afacere Remin se stia cite ceva, desi sedinta Colegiului Director din 7 iulie hotarise, pe linga retrogradarea echipei la masa verde, suspendarea acestuia pe patru ani. Biroul Federal trebuia sa ratifice hotaririle anterioare si, eventual, sa gaseasca solutia inlocuirii Remin-ului pe prima scena. In „pole-position” pentru acest dar era echipa ieseana Poli Agro Unirea, clasata in campionatul trecut pe locul IX, inaintea dobrogenilor de la Callatis Mangalia. Iata insa ca, se pare, au aparut elemente nou in cazul amintit, deoarece Biroul Federal a inasprit pedeapsa pentru Danut (suspendat pe viata), a solicitat un control antidoping general la Baia Mare, cu termen de o luna, la finele acestei perioada urmind a se stabili daca U. Remin ramine, sau nu, in Divizia A.
In hotarirea Biroului Federal se face trimitere la articolul 10.4.2 al Codului Mondial Antidoping care spune ca „pentru administrarea de substante interzise sau folosirea de metode interzise, perioada de suspendare care se impune este de minimum patru ani, mergind pina la suspendarea pe viata”.
Antrenorul de la Universitatea Remin Baia Mare, Ovidiu Sugar, cit si capitanul echipei si persoanele cu responsabilitati medicale, vor fi audiati in acest caz de Comisia de Disciplina a FRR.
Jucatorii echipei Universitatea Remin Baia Mare, Adrian Manolache si Dragos Manole, au fost depistati pozitiv la controlul antidoping efectuat pe data de 1 iunie, cu ocazia finalei pentru locurile 3-4 in Divizia Nationala. Ulterior, vicepresedintele clubului din Baia Mare, Dan Danut, a declarat ca toti componentii echipei au folosit, la initiativa conducerii gruparii, anumiti aminoacizi pe post de vitamine si din aceasta cauza au fost depistati pozitiv cei doi jucatori. Apoi, Dan Danut a afirmat ca adevarata cauza a dopajului celor doi rugbysti baimareni a fost folosirea de catre acestia a unor medicamente interzise si nu consumul vitaminelor date de oficialii gruparii, cum declarase initial.
Asadar, Poli Agro Unirea mai are de asteptat cel mult o saptamina pina a afla, in ce divizie joaca incepind din toamna.
Tara lui Oana, tara lui Neaga, tara lui Straton
In 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney, gimnastei Andreea Raducan i s-a retras medalia de aur la individual compus, din cauza inconstientei unui medic (Ioachim Oana) care i-a administrat efedrina fara a sti ca acest medicament este interzis. Vinovat a fost, deci, doctorul, dar Andreea a ramas fara aur si a fost si suspendata. In cazul rugbistilor baimareni, se pare ca vinovat e domnu’ Danut. Regulamentele internationale sint stricte: se suspenda sportivul (sau echipa) chiar daca acesta habar n-are ca s-a dopat sau a fost dopat. Pentru ca altfel, se poate gasi oricind un tap ispasitor. Numai ca, nu SUA, ci Romania este tara tuturor posibilitatilor. Este suficient se ne amintim si de cazul lui Rica Neaga. (Nic. G)

Comentarii