Semifinala de vis

miercuri, 28 iunie 2000, 23:00
4 MIN
 Semifinala de vis

Poate la nici o competitie fotbalistica din ultima vreme nu a fost contrazis atit de flagrant noul principiu, prin care se desfiinteaza granita dintre echipele mici si cele mari, rezultatele si ierarhiile fiind, deci, absolut imprevizibile. La Euro 2000, insa, cu adevarat au ajuns in semifinale cele mai puternice trupe, cele care au aratat din plin ca doresc si stiu ce trebuie facut in fotbalul care se joaca astazi pentru a se ajunge la tinta dorita. Adversarele de astazi se aliniaza din plin la cele spuse in ultima propozitie, o trecere in revista a celor care urmeaza sa se intilneasca astazi fiind foarte utila si pentru a sprijini cu argumente afirmatia facuta dar si pentru a fi trasate tusele unei avancronici cit mai exacte, care sa va introduca in atmosfera care va fi diseara pe ArenA.
Asadar, Olanda, care are un usor plus la casele de pariuri, detine un important avantaj, terenul propriu, atu care poate fi usor transformat in piatra de moara in cazul in care portocalii nu vor rezista presiunii psihologice care exista si care ii "obliga" la cucerirea trofeului. Care ar fi argumentele prin care Rijkaard isi sprijina depunerea candidaturii la incoronarea cu laurii europeni? In primul rind o puternica linie mediana, in care nu se poate ca cineva este mai important decit colegul sau. Forta gazdelor se naste din centrul liniei mediene unde alaturi de Cocu (ce joaca mai retras dar de ale carui suturi de la distanta nu trebuie uitat), apare foarte puternicul Davids, cel care se transforma in functie de faza in al doilea inchizator sau in coordonator de joc, capacitatea de efort iesita din comun permitindu-i acest lucru. Pe flancuri, rapizii Zenden si Overmars, care i-au scos din primii "11" pe Seedorf si pe Ron de Boer, au libertatea de a schimba benzile (totusi, barcelonezul este preferat pe stinga desi si Overmars joaca la Arsenal pe acest post), primul excelind la capitolul centrari iar al doilea la pressing si inventivitate. Placa turnanta a Olandei continua spre ofensiva cu "senatorii" Kluivert si Bergkamp, ambii explodind in meciul cu Iugoslavia dupa ce in faza grupelor au cam ramas restantieri.
In aparare, in fata unui van der Saar care stie foarte bine cum joaca Totti si, mai ales, coechipierul de la Juventus, Inzaghi, exista un bloc compact format din Stam si Frank de Boer, doi dintre cei mai "en vogue" fundasi centrali ai lumii. Problemele apar pe flancurile defensivei, acolo unde nici unul din cei patru "volanti" folositi nu au convins. Astazi insa este mai mult ca sigur ca vor fi preferati Bosvelt si Van Bronckhorst in dauna lui Reiziger si, respectiv, Numan, ruptura musculara a ultimului suferita in meciul cu Iugoslavia facindu-l indisponibil pina la sfirsitul turneului.
Daca am ajuns la capitolul accidentari sa mai notam ca la antrenamentul de marti nu au lucrat la parametri maximi van der Sar, Cocu si Kluivert, toti cu usoare probleme, insa prezenta lor in formatia de azi este certa. Pentru ca tot veni vorba de acel antrenament, rezerva lui Kluivert, Roy Makaay s-a accidentat si a parasit terenul avind grimase de durere.
Dupa ce a mers in majoritatea timpului pe mina sistemului 3-5-2, "omul de gheata" Dino Zoff lasa sa inteleaga ca va apela astazi la aceeasi formula utilizata in meciul cu Belgia, 4-4-2. Astfel, zidul din fata lui Toldo va fi alcatuit din Cannavaro, Nesta, Iuliano si Maldini, o defensiva care pare mai sudata si mai exacta de la meci la meci. Se remarca retragerea spre postul din prima tinerete a capitanului Maldini. In locul celui pe care Hagi l-a trimis in cirje, Conte, va apare Di Biagio, acesta urmind a deveni un fel de-al doilea inchizator, linga "clasicul" Albertini, cei doi avind, printre altele, misiunea de a-l bloca pe "bull-terierul" Davids, pe care-l stiu de la Juventus. Pe flancuri, Zambrotta trebuie sa fie atent la sprinturile lui Zenden in timp ce Fiore va putea fi ajutat de Maldini pentru a-l bloca pe Overmars, aparind astfel posibilitatea de a se mai ocupa si de lansarile spre virfurile de lance Inzaghi si Totti. Ultimul, jucatorul care l-a facut rezerva de Del Piero (totusi, copilul iubit al peninsularilor va aparea sigur pe teren) poate fi din nou asul cistigator al squadrei.
Per total, o confruntare intre doua echipe ale caror evolutii au crescut, in special in cazul Olandei, de la inceputul copmetitiei si in care scenariul ar putea fi: asalturi olandeze in fata unei readutabile defensive azure si contraatacuri periculoase ale urmasilor goleadorilor Rossi sau Schilacci care, dupa Belgia, vor sa trimita… acasa si pe cea de-a doua echipa organizatoare a acestor Europene.
Formatiile probabile: Olanda: van der Sar – Bosvelt, Frank de Boer, Stam, Van Bronckhorst – Overmars, Cocu, Davids, Zenden – Kluivert, Overmars. Italia: Toldo – Cannavaro, Nesta, Iuliano, Maldini – Zambrotta, Di Biagio, Albertini, Fiore – Inzaghi, Totti. Arbitru: Markus Merk (Germania). (Ovidiu MINEA)

Comentarii