Si totusi se joaca

vineri, 30 aprilie 1999, 23:00
7 MIN
 Si totusi se joaca

Cum fotbalistii de la Poli au hotarit sa intre pe teren astazi, cei care amina pentru dupa amiaza micii si berea – care sint de obicei legati de ziua de 1 mai – pot urca in Copou sa vada un meci pe marginea caruia a curs deja multa cerneala, in multe locuri aparind zvonuri ca meciul nu se va disputa corect.
Problemele cu care se confrunta lotul iesean sint majore, jumatate de echipa fiind in pioneze. Astfel, in aceasta saptamina Manole, Gavrilescu si Petrache au suferit intinderi musculare, toti avind sanse minime sa fie recuperati. De altfel, Manole a si plecat spre Bucuresti pentru a face un control mai amanuntit. Cum Urdaru are in continuare piciorul in gips, Paraschiv a fost delegat sa arbitreze in Divizia C, iar Cotan nu este refacut complet, numarul incertilor atinge cote impresionante. In atare conditii, improvizatiile vor fi nota dominanta a lui Poli.
De cealalta parte, Dunarea, care a negat orice tentativa de "indulcire" a jucatorilor ieseni, se gindeste, normal, ca pentru evitarea retrogradarii nu este suficient sa cistigi doar acasa. Dupa arestarea presedintelui CA al FCM Dunarea, Corneliu Balta, echipa si-a pus sperante intr-un alt om de afaceri galatean Genu Secuianu. Contactat telefonic de reporterul
Monitorului de Galati, el a spus ieri dimineata: "Ma aflu de joi la Iasi, pregatind cantonamentul echipei. Astept sa soseasca si lotul pentru a le oferi jucatorilor primele restante". Odata
rezolvata problema motivatiei financiare, elevii lui Ion
Constantinescu sint hotariti sa joace la fel de bine ca in
ultimele etape, stiind ca astfel pot cistiga, incheind socotelile
luptei lor cu celelalte echipe pentru evitarea caderii in divizia
C. "Echipa a ajuns sa joace un fotbal adevarat si, firesc, ne dorim victoria la Iasi. Oricum, le multumesc celor care ne-au acuzat de blaturi, adica celor de la Nitramonia si Tractorul", a declarat pentru "Monitorul" Ion Constantinescu, facind referire la victoria Tractorului la Fagaras.
Inaintea etapei de astazi iesenii ocupa locul 3, cu 43 de puncte (+4 la adevar), iar Dunarea pozitia a 12-a, cu 35 de puncte (-7 in clasamentul adevarului). In turul campionatului, Poli a cistigat la Galati cu 2-1.
Formatiile probabile:
Poli: Cimpeanu – Onofras, Cojocaru, Ilie, Bordeanu – Corjan, Botan, Matinca, Puscas – Serban, Ionescu.
Dunarea: Ungurianu – Cosoreanu, Danita, Patirlageanu, Balan – Pinzaru, Humelnicu, Soptelea, Ferenti – Pall, State.
Arbitrii partidei sint: B. Zamfirescu; V. Burga, I. Basturea. Observator FRF: C. Gheorghe.
Celelalte meciuri ale etapei sint: Laminorul Roman – Sportul Studentesc (in tur, 0-1); Dacia Braila – Chindia Tirgoviste (0-2); Cimentul Fieni – Metrom Brasov (0-0); Rulmentul Alexandria – Nitramonia Fagaras (2-0); Tractorul Brasov – Petrolul Moinesti (0-2); Rocar Bucuresti – Gloria Buzau (2-1); Precizia Sacele – Poiana Cimpina (0-1); Midia Navodari – FC Brasov (1-3). (Ovidiu MINEA)
"Nu sintem cosasi!"
spune capitanul lui FCM Poli, Cojocaru. fotbalistii ieseni, care nu si-au primit nici salariile, au hotarit totusi sa joace meciul de astazi n
Ieri dimineata, fotbalistii de la FCM Poli Iasi au invitat reprezentantii mass-media in vestiar pentru a-si spune pasurile, fotbalistii preluind din zbor ideile unul de la celalalt. Dupa ce au prezentat motivatia grevei de joi si au prezentat situatia in care se afla, anuntind ca, pentru a nu crea suspiciuni au hotarit sa joace meciul de astazi cu Dunarea, mai multi jucatori ieseni au luat cuvintul. Iata principalele lucruri spuse de fotbalistii ieseni. Ioan Cimpeanu: "Eu consider locul pe care-l ocupam acum ca o realizare foarte buna tinind cont de fluctuatiile prin care a trecut clubul si de conditiile actuale. Nu negam ca nu am gresit si noi, insa ceea ce se intimpla acum depaseste orice inchipuire, cu trei jucatori accidentati intr-o saptamina datorita subalimentatiei. Noi nu am facut greva pentru ca sintem golani, ci am vrut sa tragem un semnal de alarma asupra situatiei critice. Nu cerem altceva decit respectarea contractelor pe care ni s-a cerut sa le semnam".
Cojocaru: "Pentru ca am auzit ca multi se bucura de situatia de la noi si abia asteapta sa arunce cu noroi referitor la meciul cu Dunarea, am hotarit sa jucam in aceasta partida, pentru orgoliul nostru. Situatia nu poate dura insa la nesfirsit. Domnul Antohi se duce zi de zi in oras cu cutia milei. La deplasarea de la Brasov am pus bani din buzunar pentru a completa nota de plata la masa, cind ne-am intors de la Moinesti ni s-a dat in loc de mincare o bere, de parca eram cosasi si nu fotbalisti. Noi stim ca SC Iasi XXI s-a infiintat pentru fotbal si banii se aude ca se duc in cu totul alte parti. Daca eram pe la retrogradare era normal, poate, sa fim priviti ca acum, dar sintem totusi pe locul 3 si numai lipsa fondurilor ne-a impiedicat sa ajungem Brasovul si Rocarul".
Liviu Petrache: "Ni s-a impus sa semnam niste contracte de catre domnii Vlasov, Alexa si Benta si acum s-au dat la o parte. Domnul Olteanu a spus ca a trimis bani pentru salariile noastre. Unde sint atunci banii de salarii, ca de prime nici nu mai amintesc? Nu am cu ce sa platesc telefonul, intretinerea! Mergem in deplasari cu autobuze care circula in timpul sptaminii in oras iar la intoarceri primim niste pachete cu o bucata de piine si o ceapa verde, de parca mergem la gradinita".
Vasile Matinca (cel care, pe linga subiect, contrar parerii intregii prese sportive, si nu numai, a tinut sa reproseze reporterului Monitorului ca nu a scris ca Vladoiu a jucat foarte slab in meciul cu Belgia): "In fostul Consiliu dadeau bani doi, trei oameni iar restul luau deciziile. De la inceputul campionatului si pina acum, pentru 43 de puncte, am incasat prime cit a luat un jucator a lui Foresta, echipa de retrogradare in prima liga, la un singur meci!"
Adi Cotan: "Domnul Olteanu a spus ca facem ce facem pentru a pierde meciul cu Galatiul. Nu e nimic adevarat si o sa aratam miine acest lucru. Chiar daca sintem pe 3, parca sintem copiii strazii. Daca era la sfirsitul campionatului aceasta situatie mai intelegeam, dar sintem la jumatatea returului. Ce vom face pina la sfirsit?"
Ciprian Paraschiv: "Cred ca nici in Divizia D nu exista echipa care sa nu primeasca prime pentru egal in deplasare. Noi am remizat la Roman, Moinesti si Brasov, toate echipe fruntase si nu avem nici macar dreptul de a primi vreun ban".
Dupa ce antrenorul principal Mihai Danila a spus ca "si cind se lucreaza la strung se simte o zi de absenta, asa ca astazi vom face antrenament", directorul tehnic Leonida Antohi a tinut sa precizeze: "Salariile noastre de la presedinte la femeia de servici fac cit o prima a unui jucator de la Rapid intr-un meci! Eu spun ca alaturi de banii pe care ii da Primaria trebuie alungate piedicile dintre aceasta institutie si oamenii care vor sa ajute, dar nu sint lasati sa o faca. Eu tin la domnul Alexa mai mult ca la fratele meu pentru ceea ce a facut pentru acest club". (Ovidiu MINEA)
Alt meci, alta distractie
astazi, de la ora 13, Poli Nena – Rapid Galati, in Divizia A de rugby
Stadionul Agronomia va gazdui in aceasta dupa-amiaza "derbiul" etapei cu nr.13 din cadrul Diviziei A de rugby, protagoniste fiind ocupantele locurilor 2 si 4 in clasament. Pentru ieseni va fi primul meci pe teren propriu din acest retur, precedentele doua fiind cistigate prin neprezentarea adversarului. Oficialii echipei galatene au anuntat ca Rapid va veni la Iasi, ei solicitind disputarea partidei la ora 13 pentru a putea pleca dimineata din Galati la o ora rezonabila. Cele doua formatii s-au mai intilnit de doua ori in acest campionat. Ambele meciuri s-au disputat in orasul de pe Dunare si s-au incheiat cu victoria studentilor ieseni, la diferente concludente. Ultima confruntare directa a avut loc acum o luna de zile, Politehnica Nena reusind sa se impuna cu 70-3 in cadrul Cupei Federatiei. Gazdele de atunci nu au prea pus osul la bataie, cupa interesindu-i mult prea putin. In campionat, galatenii au jucat etapa trecuta impotriva liderului, CSM Eldoforest Suceava. Ei au opus ceva rezistenta, pierzind cu doar 10-45. Este un scor strins, echipa suceveana avind aceleasi obiceiuri ca si Politehnica Nena, de a marca peste 100 de puncte adversarilor. Poate de aceea speram sa vedem astazi un meci interesant, desi nu se va pune problema invingatorului. Galatenii au declarat ca vor veni la Iasi pentru a juca rugby, intentia lor fiind de a forma o echipa competitiva pentru campionatul urmator. In acest scop, un meci cu o echipa puternica, cum este Politehnica Nena, nu poate fi decit benefic. De partea cealalta, pentru jucatorii ieseni va fi ultimul meci lejer, deoarece urmeaza doua partide "soc": la Mangalia, unde vor intilni o echipa care nu a pierdut decit un singur meci acasa, cu CSM Eldoforest Suceava, dupa un final dramatic si cu rivalii suceveni, pe "Agronomia". Tocmai de aceea, antrenorii Costel Verives si Iulian Iftene vor trebui sa puna la punct ultimele retusuri. "Pe noi ne dezavantajeaza meciurile de factura slaba, care dau o imagine falsa asupra potentialului echipei. Baietii s-au pregatit cu maxima seriozitate, obiectivul nostru fiind, in primul rind, calificarea in semifinalele Cupei Romaniei", spune antrenorul Verives. Acesta ar putea trimite in teren urmatorul "XV": Colta, Dobre, Enachi, Grigoriu, Budisteanu, Matievschi, C.Ciubotaru, Cojocariu, Nazarie, Cazacu, Saramet, Cuzic, Manole, Ursu si Hordila. Intrarea fiind libera, amatorii sint invitati sa ia loc in tribune! (Daniel SIMION)

Comentarii