Suzuka, circuitul campionilor

vineri, 05 octombrie 2012, 23:11
2 MIN
 Suzuka, circuitul campionilor

Circuitul de la Suzuka, unde se va disputa astazi Marele Premiu de Formula 1, a 15-a cursa a actualului campionat mondial, este un moment de referinta in competitia suprema a sporturilor cu motor, intrucat 16 din ultimele 17 editii ale CM au fost castigate de piloti care fac parte dintre invingatorii de aici, membri ai unui club exclusivist.  Mai mult decat atat: cei sase campioni mondiali care concureaza in acest sezon 2012 au castigat, toti, la Suzuka, pe acest circuit vechi, pe care unii il compara cu Silverstone, pentru combinarea portiunilor sale ultra-rapide (intre care o curba in care se intra dupa atingerea unor viteze de 310 km/h), altii cu Spa sau Monza, intrucat a rezistat timpului si continua sa fascineze pilotii de toate varstele. Singura exceptie recenta de la regula a fost victoria brazilianului Rubens Barrichello in 2003, in plina perioada de dominare fara mila a ilustrului sau coechipier la Ferrari, Michael Schumacher.
Schumacher, 43 de ani, a primit in ultimul timp trei lovituri dure: acrosajul cu Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) la Singapore, din greseala sa, ceea ce i-a adus o penalitate de 10 locuri pe grila de start la Suzuka. Apoi, pentru a pune capac, anuntul inlocuirii lui in 2013 la Mercedes de catre Lewis Hamilton.
Sebastian Vettel, alias "Baby Schumi", 25 de ani, este, de asemenea, indragostit de Suzuka: "Imi place cu adevarat sa vin sa concurez pe acest circuit, pentru ca aici se gasesc, in acelasi timp, virajele cele mai nebune si fani fantastici, cei mai tari din lume. in 2011, tara traversa dificultati incredibile (urmare a tsunami-ului si a accidentului nuclear de la Fukushima), a fost extrem de important sa le aducem sustinerea".
Invingator acum 15 ani la Singapore, intr-un Red Bull revigorat, Vettel s-a relansat in cursa pentru titlu in 2012. Revine acum la Suzuka la un an dupa cea de-a doua sa victorie finala, cucerita pe circuitul japonez: "As vrea sa castig si am fost deranjat un pic ca am cucerit titlul gratie unui loc III. Fiecare metru din aceasta pista este special".  Fernando Alonso, lider al campionatului, are, de asemenea, Japonia la inima, sentiment ilustrat chiar de un tatuaj pe care il descopera rar si vorbeste putin, dar este modul lui de a exprima marele respect pentru samuraii Imperiului Soarelui Rasare, devotati trup si suflet seniorilor lor. intr-un fel ca Alonso fata de Ferrari. (AGERPRES)

Comentarii