Totul se invirte in jurul lui Hagi

duminică, 11 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Totul se invirte in jurul lui Hagi

Au trecut exact 16 ani de cind echipele Germaniei si Romaniei s-au intilnit pe scena unui turneu final al Campionatului European. Atunci, la Euro ’84, panzerele germane au invins cu 2-1 tricolorii lui Mircea Lucescu, desi Bölöni, Coras & Co. nu au fost cu nimic inferiori trupei lui Jupp Derwall. Astazi, pentru a doua oara Germania intilneste Romania intr-o mare competitie, intr-un moment in care disperarea pare a fi cuprins tabara germana. Parca niciodata, la startul unui asemenea eveniment, Germania nu s-a mai prezentat intr-o forma atit de cenusie. Acest lucru se vede si din declaratiile lui Erich Ribbeck, nefericitul antrenor, care este decis sa-si foloseasca toti batrinii, pentru a compensa prin experienta o forma precara. Primul dintre ei, Lothar Matthäus, care se va afla din nou in centrul defensivei teutone, ca de atitea alte ori.
Recenta declaratie a lui Dorinel Munteanu, care spunea ca nu exista nici un jucator german in stare sa-l tina pe Hagi, pare a avea o acoperire in realitate. Ribbeck, spune (nu inainte de a respecta parerea piticului de la Wolfsburg), ca are vreo citeva variante in acest sens, dar faptul ca il anunta ba pe Nowotny, ba pe Jeremies, in acest ingrat rol, pare a fi mai degraba o nesiguranta in aceasta problema. Totodata, antrenorul german se arata partizanul experientei si in avanposturi, el nefiind amator de a schimba tandemul ras-incercat Bierhoff – Kirsten, desi in meciurile de pregatire Carsten Jancker s-a aratat intr-o forma de zile mari.
Dupa spusele gazetarilor de la fata locului, Romania nu are absolut nici o problema de efectiv. Daca ne-am aratat malitiosi in privinta veteranilor germani, trebuie sa spunem ca din acestia avem si noi destui: pentru Gica Popescu, Dan Petrescu sau Dorinel Munteanu n-ar fi exclus ca acest "Euro" sa fie ultimul bal. Pentru Hagi, in jurul caruia se invirt toate discutiile, aproape sigur. Dar ambitiosul "machidon" are ambitia de a-si face retragerea in plina glorie si sperantele intregii natiuni. Intr-o veche traditie autohtona, antrenorul Emeric Ienei nu a anuntat inca o formatie autohtona, dar e greu de crezut ca el va folosi si acum formula cu trei atacanti experimentata in partida cu Grecia. Daca Ienei va accepta formula cu cinci mijlocasi, doi dintre ei vor sprijini apararea in postura de inchizatori, cu Hagi, play-maker, in fata lor.
In ceea ce priveste tandemul ofensiv, credem ca influenta batrinilor din echipa l-ar putea indrepta pe antrenor spre o solutie cu Moldovan, desi tineretea lui Mutu sau experienta lui Ganea in fotbalul german ar putea fi un atu pentru echipa noastra.
Germania este o echipa renumita prin traditia starturilor mai nesigure la marile competitii, lucru care ar putea constitui un atu pentru echipa Romaniei. De aceea, ne putem permite luxul de a spera la o victorie care, in ciuda problemelor pe care le are fotbalul teuton in special si lotul lui Ribbeck in special, ar fi una de prestigiu
Formatiile probabile
Romania: Stelea – Ciobotariu, Gh. Popescu, Filipescu – Dan Petrescu, Lincar, Hagi, Gilca, D. Munteanu – Adrian Ilie, Moldovan.
Germania: Kahn – Babbel, Matthäus, Nowotny, Ziege – Jeremies, Hässler, Hammann -Biedrhoff, Kirsten.
Partida va fi arbitrata de Kim Milton Nielsen (Danemarca). (Nic. G)

Comentarii