Valoarea a decis

luni, 31 august 2009, 20:47
4 MIN
 Valoarea a decis

Hotarit lucru, 2009 nu a fost prielnic Politehnicii la Vaslui. Dupa trei remize inregistrate pe terenul "galben-verzilor" in Liga I, toate in mandatul lui Ionut Popa, Iasul a cedat de doua ori in acest an in fieful lui Porumboiu, esecul fara drept de apel din returul trecut (0-2) fiind urmat duminica de o noua infringere. Dincolo de orgoliile zonale, frustrarea rezultatului este cu atit mai mare pentru ieseni cu cit Vasluiul nu a stralucit alaltaieri, senzatia ca Poli putea obtine o remiza in cazul unei evolutii mai lucide, mai inchegate plutind la final in tabara oaspetilor. In plus, ideea ca macar la una dintre cele trei faze reclamate la final de ieseni, daca nu chiar la doua (in prim plan e lovirea mingii cu mina de catre Farkas si un fault asupra lui Constantin), trebuia ca arbitrul Balaci sa indice punctul de la 11 metri, sporeste regretele in Copou.

Din punct de vedere tactic, antrenorul Petre Grigoras (care a pregatit si o surpriza, folosirea lui Buta ca extrema dreapta) a ramas credincios filosofiei sale si a mers iarasi pe modulul ofensiv "4-3-3", desi se confrunta cu un adversar mult mai bine cotat, ce avea in componenta jucatori de o valoare intrinseca net superioara celei a elevilor proprii. Acest lucru s-a simtit inca din prima repriza, cind, desi Poli a stat des in jumatatea adversa si a tinut mult timp mingea, fazele de poarta s-au derulat la buturile lui Branet, majoritatea fiind generate fie de sclipiri individuale ale vasluienilor, fie de erori personale ale iesenilor. In acest timp, constructia Iasului s-a izbit de zidul alcatuit in zona centrala de Ljubinkovic si Ghencev, tandemul care a profitat si de superioritatea numerica ce aparea in momentele in care Milea raminea fara ajutor. Si cum nici incercarile de desfacere a jocului pe flancuri nu au mers, Balace si Buhus, fiind extrem de atenti, Poli s-a trezit la odihna ca a reusit sa traga pe poarta doar dintr-o lovitura libera de la 40 de metri, ce a fost executata de L. Munteanu in minutul 41!

Deschiderea scorului de catre gazde, dupa o faza in care si Milea si Branet au gresit, dar si Raul Costin a avut sansa, a ascutit jocul. Politehnica a riscat si mai mult, profitind de faptul ca finantatorul gazdelor, Adrian Porumboiu, a avut dreptate cind a afirmat ca Pavlovic (inlocuitorul lui Ghencev, ce s-a accidentat) nu mai e cel din sezonul trecut precum si de reculul fizic al gazdelor, marcate de meciul de joia trecuta, de la Atena, si ocaziile au aparut la ambele porti. Din pacate pentru ieseni, diferenta de experienta s-a simtit iarasi. In timp ce Bujor nu a inscris din patru incercari, Wesley a avut nevoie de un singur moment de neatentie a oaspetilor, pe care l-a speculat prompt, cu multa eleganta. Avantajul de doua goluri luat de gazde a fost suficient pina la final, golul rezervei Miclea contind doar pentru onoare. Si daca veni vorba de banca de rezerve, trebuie mentionat faptul ca Poli a avut probleme la acest capitol. Pe linga faptul ca a mutat tirziu, Grigoras s-a dovedit a fi neinspirat atunci cind a decis sa pastreze linga el, in afara lui Plesca, patru atacanti (Bilba, Birladeanu, Balde si Miclea) si doi fundasi (Pecnik si Ilie), mijlocul, compartimentul care a suferit cel mai mult duminica, neavind astfel solutii de intarire. E drept, variantele de rezerva, Tincu, Buhusi ori Bersnjak, nu au confirmat in startul sezonului, insa elanul primilor ori experienta ultimului ar fi putut sa fie o solutie pe finalul partidei de la Vaslui in care Milea isi pierduse busola iar Bratu si Ignatov – puterile.

Esecul de duminica face ca Iasul sa ramina doar cu patru puncte dupa cinci runde, zestre care plaseaza Politehnica pe un loc retrogradant in aceasta pauza de circa doua saptamini. O pauza care vine la timp pentru Poli, cresterea randamentului unor jucatori si inchegarea relatiilor de joc fiind conditii obligatorii pentru ca rezultatele viitoare sa nu pastreze grijile retrogradarii in Copou.

 

Poli-catalog

Branet (5) – a parat patru suturi cadrate, l-a blocat pe Gerlem intr-o situatie de unu la unu, dar a fost inselat usor la primul gol.

Straut (5) – i-a fost greu la debut cu un adversar ca Gerlem.

Straton (5) – a pierdut majoritatea duelurilor cu N. Jovanovic.

L. Munteanu (5,5) – doua suturi periculoase, din lovituri libere de la distanta.

Costache (5,5) – atent, in general; scorul a fost deschis de omul care actiona in zona sa.

Ignatov (5,5) – singurul care a incercat sa ordoneze constructia.

Milea (4,5) – dupa ce a pierdut usor mingea la faza din care a iesit primul gol, a intrat intr-o gaura neagra.

Bratu (5) – lent, a fost blocat in repetate rinduri.

Buta (5,5) – i-a dat ceva batai de cap lui Balace, atit timp cit a evoluat in atac.

Bujor (5,5) – activ, nu s-a mai lipit de gol, desi a avut patru suturi periculoase in actul doi.

Constantin (5,5) – desi s-a luptat mult cu Buhus, nu a reusit sa fie foarte periculos.

Balde (5) – nimic important in 20 de minute.

Miclea, care a inscris in prelungiri, si Birladeanu au intrat in minutele 86, respectiv, 88.

 

Memoriu impotriva arbitrului

Presedintele Politehnicii Iasi, Sorin Boca, a declarat ca va depune memoriu impotriva arbitrului Marian Balaci, care a oficiat la meciul de la Vaslui. "Vreau sa vedem punctul de vedere al Comisiei Centrale a Arbitrilor vizavi de fazele pe care le reclamam. Cum partida nu a fost televizata, depindem de inregistrarile video pe care le avem pentru a ne sustine punctul de vedere, insa  nu vrem sa mai apara greseli ca la meciul de la Vaslui", a spus seful executivului iesean, care a mai anuntat ca saptamina viitoare va inregistra la Liga Profesionista de Fotbal contractele pe care le-a semnat la sfirsitul saptaminii trecute cu Marius Croitoru si Viorel Frunza: "Croitoru si Frunza au semnat pina in iarna, cu posibilitate de prelungire a contractelor".

Comentarii