Vamos en Argentina!

miercuri, 22 septembrie 2010, 21:54
3 MIN
 Vamos en Argentina!

O veste buna. Diriguitorii Federatiei Romane de Tenis au scapat, pe moment, de dureri de cap in privinta terenului pe care vor juca componentii echipei de Cupa Davis, in perioada 4-6 martie.

O veste rea. Hanescu &Co au de efectuat o deplasare pina aproape de capatul pamintului, urmind a intilni in deplasare reprezentativa Argentinei. Asadar, din nou adversari din America Latina. Dupa Ecuador, urmeaza Argentina.

A doua veste buna. Obisnuit, argentinienii joaca pe zgura, de obicei pe "Estadio Parque Roca" din Buenos Aires, cu care jucatorii romani sint obisnuiti.

A doua veste rea. Argentina are noua jucatori in Top100 la simplu: David Nalbandian (29), Juan Monaco (33), Juan Martin del Potro (35), Juan Ignacio Chela (53), Eduardo Schwank (59), Horacio Zeballos (72), Leonardo Mayer (81), Brian Dabus (95), Carlos Berlocq (98). Noi avem unul in Top 100, Victor Hanescu (54 – dupa al patrulea jucator argentinian) si doi in suta a doua: Adrian Ungur si Victor Crivoi. Oare pe unde este al noualea jucator roman? Mai trebuie de precizat ca numitul Martin del Potro are pozitia notata in paranteza pentru ca a lipsit din turnee mult timp, datorita unei accidentari. Anul trecut, cam pe vremea asta, cistiga US Open si ocupa locul IV mondial. Capitanul echipei este Tito Vazquez.

Noi cu trecutul, ei cu prezentul. Un amanunt de palmares leaga cele doua echipe latine. Ambele au jucat cite trei finale de Cupa Davis, toate pierdute. Romania a cedat de trei ori in fata SUA, pe vremea "challenge round" (1969 – Cleveland, 1971 – Charlotte, 1972 – Bucuresti), cu Nastase si Tiriac. Finalele Argentinei sint mai recente (1-3 cu SUA, in 1981, la Cincinnati) si foarte recente (2-3 cu Rusia, la Moscova in 2006 si 1-4 cu Spania, la Mar del Plata, in 2008). In finala cu americanii, aveau doi jucatori de vis: Guillermo Vilas si José Luis Clerc. In celelalte, insa, au jucat tenismeni pe care ii putem intilni si noi: Del Potro, Nalbandian, Chela sau Agustin Calleri, la dublu.  

Celelalte intilniri din turul I: Serbia – India, Rusia – Suedia, Cehia – Kazahstan, Chile – SUA, Belgia – Spania, Germania – Croatia, Austria – Franta.

Ce-au facut in ultimii cinci ani

2006: 5-0 cu Suedia la Buenos Aires (cu Nalbandian, Acasuso, Calleri, Chela vs. Söderling, T. Johansson, Aspelin, Björkman); 3-2 cu Croatia la Zagreb (Nalbanian, Calleri, Acasuso, Chela vs. Ljubicic, Cilic, Tuksar); 5-0 cu Australia la Buenos Aires in semifinala (Nalbandian, Acasuso, Calleri, Chela vs. Philippoussis, Hewitt, Arthurs, Hanley) si 2-3 in finala cu Rusia la Moscova (Nalbandian, Chela, Calleri, Acasuso vs. Safin, Davidenko, Tursunov)

2007: 4-1 cu Austria la Linz (Canas, Acasuso, Prieto, del Potro vs. Melzer, Koubek, Knowle, Peya) si 1-4 cu Suedia la Göteborg (Nalbandian, del Potro, Canas, Prieto vs. Söderling, Johansson, Björkman, Lindstedt).

2008: 4-1 cu Marea Britanie, la Buenos Aires (Nalbandian, Calleri, Acasuso vs. Bogdanovic, Baker, Hutchins, Murray); 4-1 cu Suedia la Buenos Aires (Nalbandian, Acasuso, Canas, Monaco vs. Söderling, T. Johansson, Björkmann, Lindstedt); 3-2 cu Rusia la Buenos Aires in semifinale (Nalbandian, del Potro, Canas vs. Davidenko, Andreev, Kunitin, Tursunov); 1-3 cu Spania la Mar del Plata, in finala (Nalbandian, del Potro, Calleri, Acasuso vs. Lopez, Ferrer, Verdasco).

2009: 5-0 cu Olanda la Buenos Aires (Monaco, Chela, Ker, Vassallo vs. de  Bakker, Galung, Wassen, Middelkoop); 2-3 cu Cehia la Ostrava (Monaco, del Potro, Acasuso, Mayer vs. Berdych, Stepanek).

2010: 3-2 cu Suedia la Stockholm (Mayer, Schwank, Nalbandian, Zeballos vs. Söderling, J. Johansson, Lindstedt); 3-2 cu Rusia la Moscova (Schwank, Mayer, Zeballos, Nalbandian vs. Davidenko, Iujnii, Kunitin); 0-5 cu Franta, in semifinale, la Lyon (Nalbandian, Monaco, Schwank, Zeballos vs. Monfils, Llodra, Clément, Simon).

Sintetizind, doua finale si o semifinala pentru Argentina in ultimul cincinal. Si fara pendulari turul I – baraj.

Remember 1981

Acum 29 de ani, la Timisoara, echipa Romaniei intilnea pentru prima data Argentina, in anul in care sud-americanii au ajuns in finala de la Cincinatti. Ei cu celebrii Vilas si Clerc, noi cu Segarceanu si Dirzu. Scor final: 3-2 pentru Argentina. A fost o victorie grea? Nici pomeneala, dar raminem cu amintirea victoriei lui Florin si Andrei in fata celor doi mari argentinieni la dublu (6-4, 6-2, 6-0). Si cu setul luat de Segarceanu la dublu. Al doilea punct romanesc l-a obtinut Dirzu in ultimul meci, fara miza cu Ricardo Cano. La scorul de 4-6, 6-2 argentinianul s-a accidentat si a abandonat.

Comentarii