A murit şi a doua victimă a eşecului intervenţiei ISU. Ancheta la ISU, în desfăşurare

sâmbătă, 22 august 2015, 01:59
5 MIN
 A murit şi a doua victimă a eşecului intervenţiei ISU. Ancheta la ISU, în desfăşurare

Familia tânărului de 23 de ani, copil singur la părinţi, fusese chemată ieri pentru a-şi da acceptul deconectării de la aparate. Nu a mai fost nevoie, băiatul murind înainte de accept. Cumnatul său a murit în fântână, fiind scos mort. Anchetă în desfăşurare la ISU, după acuzaţiile familiei privind intervenţia pompierilor. 

Cea de-a doua victimă a nefericitului accident din Ungheni a murit ieri. Tânărul de 23 de ani s-a stins din viaţă după două săptămâni de comă, în care şansele de supravieţuire erau minime, întrucât, potrivit medicilor, creierul i-a fost afectat sever de lipsa oxigenului în intervalul în care a zăcut în fântâna plină de gaze toxice.

Cezar Iuşcă, singurul fiu al familiei Iuşcă din localitatea Coada Stâncii, comuna Ungheni, a necesitat începând cu 7 august proceduri de terapie intensivă, pentru că în ziua respectivă împreună cu un cumnat de-al său, Mihai Coteţ, a leşinat într-o fântână pe care încercau să o cureţe. Dacă Mihai, în vârstă de 37 de ani, tatăl a trei copii cu vârstă mai mică de 10 ani, a fost declarat decedat pe loc, rudele încă sperau că Cezar se va salva. Cu toate acestea, tânărul aflat în moarte cerebrală de miercuri seara s-a stins ieri din viaţă.

„A murit înainte de deconectare“

„Azi (n.r., ieri) trebuiau să meargă mama şi soţia lui să-l deconecteze de la aparate, dar nu a mai fost nevoie pentru că a murit până să ajungă ele. Medicii ne-au spus că, pe lângă lovitura de la cap provocată de căderea fratelui meu peste el, o parte din creier nu-i mai funcţiona pentru că nu a avut oxigen suficient în intervalul în care a stat în fântână“, a spus Ana-Maria Mărguţă, cumnata victimei.

Conform specialiştilor, în lipsă de oxigen, celulele creierului uman mor şi nu se mai regenerează. Astfel, de cele mai multe ori pacienţii care sunt victimele unui astfel de accident nu mai pot fi salvate, indiferent de efortul medical. „Când creierul nu este oxigenat corespunzător, apar fenomene de ischemie. Celulele nervoase au nevoie de oxigen pentru a se alimenta, iar în lipsa acestuia mor. Fenomenul este similar infarctului, în sensul că atât celule creierului, cât şi cele ale inimii mor, nefiind irigate corespunzător“, a precizat dr. Marius Dabija, medic primar neurochirurg.

Familia îndoliată a precizat joi pentru „Ziarul de Iaşi“ că intervenţia pompierilor ieşeni a fost gestionată prost, întrucât cei care trebuiau să-i salveze au contribuit mai degrabă la pierderea victimelor. Rudele spun că pompierii au venit greu şi fără echipamentul corespunzător. Mai mult, apropiaţii şi martorii subliniază că pompierul care a coborât după victime în fântână l-a scăpat în cap pe Cezar, peste Mihai. „Au ajuns aici fără echipamentul necesar, fără curele, şi la început niciunul nu voia să intre în fântână să-I scoată. În cele din urmă, a intrat un pompier şi l-a ridicat pe cumnatul meu, însă, când aproape să-l scoată la suprafaţă, l-a scăpat în cap, peste fratele meu. A doua oară, nici nu mai voiau să încerce, şi a venit soţul meu să intre după ei. Până la urmă, tot pompierii i-au scos, pe unul mort şi pe celălalt aproape mort“, a spus Ana-Maria Mărguţă. 

Anchetă la ISU

Conducerea Insectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că intervenţia este momentan în atenţia unei comisii care anchetează modul de acţiune al pompierilor. Totuşi, potrivit col. Dan Paul Iamandi, salvatorii au mers la faţa locului echipaţi corespunzător, iar victima scăpată în fântână nu a căzut în timp ce era ajutată de pompier, ci atunci când martorii au încercat să o ajute prin forţe proprii.

„Intervenţia din cazul de faţă se află în analiză. Totuşi, maşinile noastre toate sunt dotate corespunzător, deci nu se poate spune că pompierii nu aveau instrumentele necesare cu care să intervină. În plus, nu angajatul nostru care a încercat să-l salveze a fost cel care l-a scăpat pe bărbat, iar în fântână, ci a fost vorba despre cineva din rândul celor care au sărit să-I ajute. Pe de altă parte, noi am fost sunaţi după 25-30 de minute din momentul în care victimele au leşinat pentru că apropiaţii au încercat să-i salveze prin forţe proprii“, a arătat col. Dan Paul Iamandi, şeful ISU. În cazul de faţă, IPJ a deschis dosar penal de moarte suspectă. 

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV: Acuzaţii grave ale unor oameni îndoliaţi după o operaţiune eşuată a ISU Iaşi

La două săptămâni de la tragedia de la Ungheni, în care un bărbat a murit în fântână, iar cumnatul său este în moarte cerebrală la spital, familia acestora aduce grave acuzaţii autorităţilor care au intervenit pentru salvarea victimelor. Sora primei victime spune că pompierii au venit la faţa locului echipaţi incomplet, şi că a doua victimă a fost scăpată în cap peste prima, în fântâna foarte îngustă, de pompierul căruia i s-ar fi rupt brâul de salvare. Șeful ISU Iaşi contrazice acuzaţiile familiei, însă confirmă că la nivelul instituţiei s-a declanşat o anchetă internă. Primarul comunei, care a discutat cu martorii, dă însă dreptate familiei. Și Poliţia confirmă deschiderea unui dosar pentru moarte suspectă.

Comentarii