”Piaţa Tineretului nu este cel mai potrivit loc pentru statuia regelui Ferdinand I”. Aveți alte propuneri?

miercuri, 21 septembrie 2016, 15:37
3 MIN
 ”Piaţa Tineretului nu este cel mai potrivit loc pentru statuia regelui Ferdinand I”. Aveți alte propuneri?

Intenția autorităților locale de a ridica o statuie a regelui Ferdinand al României în Parcul Tineretului (care va primi și numele regelui) nu este pe placul istoricilor. Cercetătorul Constantin CLOŞCA a trimis pe adresa redacției motivele pentru care locul statuii ar fi în alte zone ale orașului. Le puteți citi în rândurile de mai jos:

”Se intenţionează realizarea unei statui impunătoare a regelui Ferdinand al României la Iaşi, în vederea aniversării a o sută de ani de la înfăptuirea Statului Naţional Unitar Român, 1918.

Locul propus, Piaţa Tineretului, nu este cel mai potrivit. Înţeleg că se vrea ceva grandios, pe măsura evenimentului, însă trebuie găsite alte soluţii pentru aşa ceva. Este de observat faptul că în Piaţa Tineretului, există deja statuia lui Mihai Eminescu, Grupul statuar dintre Palatul Copiilor şi Casa Tineretului, Biblioteca Centrală, precum şi statuia (bust) lui Alexandru Lăpuşneanu. La toate acestea se adaugă faptul că în acea zonă există o circulaţie agitată, nu de promenadă şi de meditaţie, de reculegere.

În replică propun alte două locuri mai potrivite, şi anume:

a) spaţiul de vizavi de Muzeul Unirii. S-ar putea renunţa la restaurantul „Corso“ şi să fie amenajat un sanctuar istoric, cu statuile Ferdinand I şi Regina Maria. Atenţionez că Regina a avut un rol cel puţin la fel de important în victoria obţinută în acei ani deosebit de grei, ea fiind implicată în marile probleme ale războiului şi Unirii. Exemplific doar cu apelativul de Mamă a Răniţilor.

b) O a doua locaţie ar putea fi parcul din faţa Sălii sporturilor (de vizavi). Acolo se poate amenaja un loc de pelerinaj asemănător Parcului Carol din Bucureşti, cu statuile celor doi (Ferdinand şi Maria), precum şi alte amenajări adecvate. Locul mi se pare cel mai potrivit întrucât în zonă (deşi centrală) nu se află asemenea obiective. Zona Podu Roş merită aşa ceva. 

Totodată, în legătură cu organizarea Centenarului Unirii celei Mari, este bine ca aceasta să cuprindă manifestări pe măsură, la cele trei date realizate cu eforturile, în primul rând ale Iaşului, respectiv: 27 martie 1918 – unirea Basarabiei cu România; 15 noiembrie – unirea Bucovinei cu România şi 1 Decembrie – Unirea Transilvaniei cu Patria Mamă. Susţin aceasta întrucât există tendinţa deplasării tuturor împlinirilor din acel an spre Alba Iulia – 1 Decembrie. Iaşul trebuie să-şi revendice contribuţia sa de la un cap la altul privind Mareale Act – înfăptuirea Statului Naţional Unitar Român. Se mai pot găsi şi alte soluţii. Deocamdată mă rezum la cele expuse!”, a scris prof dr. Constantin CLOŞCA, Iaşi.

Primăria vrea să amplaseze o statuie a Regelui Ferdinand în incinta parcului de lângă Casa de Cultură a Studenţilor. Monumentul va fi realizat din bronz şi va avea o înălţime de 2,4 metri, o anvergură la nivelul umerilor de 0,9 metri şi o greutate de circa 600 kilograme.

Pentru identificarea locului unde va fi amplasată statuia, municipalitatea a lansat un concurs de soluţii pentru reamenajarea întregului Parc al Tineretului, care va fi redenumit, cel mai probabil, Parcul Ferdinand după implementarea proiectului. În documentaţia aferentă concursului de soluţii, Primăria solicită arhitecţilor care se vor înscrie în competiţie să găsească soluţii şi pentru amenajarea acceselor pietonale către toate zonele de interes aferente parcului (Statuia lui Ferdinand I, Grup Statuar Voievozi, Palatul Copiilor, Casa de Cultură a Studenţilor), să prevadă posibilităţi de organizare a unor spectacole în aer liber şi să propună un concept de mobilare urbană (bănci, coşuri de gunoi, suport biciclete, panouri de informare pentru evenimente, alte propuneri).

În acelaşi timp, o altă cerinţă constă în definirea unui concept pentru iluminat funcţional şi ambiental al traseelor pietonale şi punctelor de interes. Un proiect propus de un concurent mai trebuie să cuprindă elaborarea unui sistem de afişaj pentru informaţii descriptive (scurt istoric, harta etc.) despre monumentele din zona studiată. Parcul Tineretului are o suprafaţă de 6.659 mp, municipalitatea aşteptând propuneri de reamenajare pentru întreg terenul. Potrivit regulamentului concursului, cele mai bune două soluţii vor fi premiate cu 6.000 lei (premiul I) şi 3.000 lei (premiul II). 

Comentarii