ASASIN eliberat şi făcut nevăzut înainte de a fi condamnat pe viaţă

marți, 02 iunie 2015, 02:01
5 MIN
 ASASIN eliberat şi făcut nevăzut înainte de a fi condamnat pe viaţă

Un raket basarabean aciuat la Iaşi a reuşit să fugă din România deşi a fost condamnat de două instanţe din Bucureşti la închisoare pe viaţă. Interlopul basarabean Robert Gîrleanu a fost dat în urmărire internaţională, zilele trecute, de Poliţie, după ce Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la închisoare pe viaţă pentru triplu asasinat. Nu se ştie cum a fugit din România interlopul Robert Gîrleanu, având în vedere că acesta era dat în consemn la frontieră încă de acum un an şi jumătate. O altă decizie bizară este şi eliberarea dispusă de prima instanţă a lui Gîrleanu. Acesta a fost pus sub control judiciar de acelaşi judecător care, la doar câteva luni distanţă, avea să îl condamne pe viaţă. La Iaşi, Gîrleanu a derulat afaceri suspecte în ultimii ani, el fiind în acelaşi cerc cu celebrul raket Ion Druţă, unul dintre cei mai periculoşi basarabeni. Numele lui Gîrleanu apare în mai multe asasinate celebre comise în ţara noastră. De pildă, asasinul plătit care a comis crima din cartierul bucureştean Vitan s-a deplasat în Capitală cu o maşină înregistrată la o firmă din Iaşi, deţinută de familia lui Gîrleanu. Este a doua dispariţie din ţară a unui asasin basarabean, stabilit la Iaşi, după cea a lui Vasile Rodideal, căutat acum de Interpol.

Rakeţii basarabeni dau o nouă lovitură de imagine justiţiei Române. După fuga ru­şinoasă pentru a autorităţi a celebrului Va­sile Rodideal, un alt asasin din Republica Moldova, aciuat de mai mulţi ani la Iaşi, a reuşit să fugă din ţară înainte de a fi condamnat, definitiv, la închisoare pe viaţă pentru un triplu asasinat.

Interlopul Robert Gîrleanu, stabilit la Iaşi, a fost dat, la finele săptămânii trecute, în urmărire generală după ce condamnarea sa la detenţie pe viaţă a rămas definitivă. Ciudat este modul în care acesta, judecat pentru omor, a fost eliberat sub control judiciar cu doar câteva luni înainte de a fi condamnat de prima instanţă. Robert Gîrleanu a fost eliberat din arest în noiembrie 2013, de acelaşi jude­cător de la Tribunalul Bucureşti care, în iunie 2014, avea să îl condamne la închi­soare pe viaţă. Săptămâna trecută, pe 27 mai, Robert Gîrleanu a fost condamnat de­finitiv, însă nu a mai fost găsit de autorităţi pentru a fi depus în detenţie.

Dat în urmărire generală

Pe site-ul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Robert Gîrleanu este ultima persoană ce figurează ca fiind dată în urmărire generală. Potrivit semna­lării poliţiştilor, Gîrleanu, în vârstă de 38 de ani, are următoarele semnalmente: „înălţi­me 1,77 m, greutate 98 kg, ochi căprui, păr negru, drept. Ca semne particulare are aluniţe pe obrazul stâng şi în zona gâ­tului“.

Odată cu eliberarea din arest a lui Robert Gîrleanu şi punerea sa sub control judiciar, instanţa a dispus ca acesta să nu părăsească ţara. Surse juridice au explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, în urma unor astfel de soluţii, inculpatul care este pus sub control judiciar este dat în consemn la punctele de trecere a frontierelor, ceea ce înseamnă că ar trebui lesne identificaţi de autorităţi atunci când încearcă să fugă din România. Este neclar modul în care Gîr­leanu a reuşit să se facă dispărut. Originar din Republica Moldova, dar şi cu cetăţenie română, este foarte probabil ca Gîrleanu să fi fugit în ţara sa de baştină.

Un judecător a vrut să-l achite

Potrivit minutei de condamnare a Curţii de Apel Bucureşti, postată şi pe site-ul instituţiei, unul dintre cei trei judecători din com­pletul care l-a condamnat pe Robert Gîrleanu a avut opinie separată. A fost o situaţie rarisimă pentru justiţia română, în sensul că acel judecător, Dolache Damian, a optat pentru achitarea lui Gîrleanu. Sen­tinţa a rămas însă de condamnare pe viaţă, urmare a deciziei celorlalţi doi judecători.

Faptele pentru care Robert Gîrleanu a fost condamnat datează din anul 2000, a­tunci când, la instigarea raketului Ion Druţă, Gîrleanu ar fi împuşcat, în Repu­blica Moldova, trei parteneri de afaceri cu care derula trafic de maşini furate. Detaliile din acest caz au ieşit la iveală abia în 2008, atunci când un martor la asasinat a detaliat autorităţilor fapta. Cadavrele au fost des­coperite de anchetatorii basarabeni aflân­du-se că au fost împuşcate cu o puşcă-militară Baikal. În 2009, declaraţia unuia dintre complicii lui Robert Gîrleanu dispărea din posesia anchetatorilor basarabeni, apărând, misterios, în 2010 atunci când ancheta a fost reluată.

La începutul anilor 2000, atât Robert Gîrleanu, cât şi Ion Druţă au venit în Ro­mânia şi şi-au stabilit domiciliul la Iaşi, unde au legat mai multe prietenii cu membrii lumii interlope de aici. De pildă, Druţă a fost cununat de către controversatul om de afaceri ieşean Liviu Munteanu, implicat în prezent într-un dosar al DNA în care este cercetat şi cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, ieşean şi el la ori­gine.

Ion Druţă a fost condamnat în Moldova la 20 de ani de închisoare pentru asasinatul comis de Robert Gîrleanu, fiind găsit vinovat pentru instigare. De asemenea, Druţă, a mai fost condamnat în Moldova şi pentru trafic de arme, la cinci ani, după ce a încercat să vândă arme unui reporter al Rise Project.

Maşina asasinului din cartierul Vitan, înregistrată la Iaşi

Robert Gîrleanu a fost arestat în Româ­nia, pentru triplul asasinat din Republica Moldova, în 2011, la solicitarea organelor de anchetă din ţara vecină. Înainte de arestarea din 2011, Gîrleanu mai fusese reţinut în România şi într-un alt dosar, de contrabandă de ţigări, într-un caz cu un prejudiciu de peste un milion de euro. Gîrleanu a mai fost implicat şi într-un dosar privind furtul unei maşini de lux, la Focşani, unde a fost de asemenea reţinut.

Numele lui Robert Gîrleanu apare şi în cazul asasinatului din 2012, din cartierul bucureştean Vitan. Atunci, asasinul plătit Vitalie Proca s-a deplasat la Bucureşti pentru a-l ucide pe Dumitru Mironescu, duş­man al fraţilor Mararu din Piatra Neamţ. Proca s-a deplasat la Bucureşti cu o maşină înregistrată la o firmă înregistrată în Iaşi, SC Clandak, deţinută de familia lui Robert Gîrleanu.

Autorităţile au descoperit că Vitalie Proca a fost instigat să comită fapta de Bogdan şi Răzvan Mararu, condamnat recent la 15, respectiv 12 ani de puşcărie. În acest dosar, Ion Druţă este cercetat pentru complicitate la omor, el fiind cel care ar fi intermediat angajarea lui Vitalie Proca de către fraţii Mararu. Druţă, dar şi fraţii săi, Grigore şi Tudor, sunt judecaţi şi în dosarul uciderii omului de afaceri băcăuan Valeriu Damian.

Rodideal e şi acum căutat de Interpol

Un caz similar a avut loc la Iaşi în anul 2009, atunci când interlopul Vasile Rodideal, foarte influent în Iaşi la mijlocul anilor 2000, a reuşit să fugă din ţară deşi era dat în consemn la frontieră. Rodideal a fost condamnat, ulterior, la 15 ani de închisoare de către Curtea Supremă, fiind găsit vinovat pentru instigare la omor. El a fost acuzat că, în 2005, a facilitat introducerea la Iaşi a unor arme şi explozibili pentru asasinarea cămătarului Tiberiu Cristodorescu. Uciderea lui Cristodorescu a eşuat însă. În prezent, Vasile Rodideal este căutat în toată lumea de Interpol.

Comentarii