Caz revoltător

Banii sau viața? Situația în care a ajuns un ieșean din cauza cardului de sănătate

miercuri, 07 octombrie 2015, 01:59
5 MIN
 Banii sau viața? Situația în care a ajuns un ieșean din cauza cardului de sănătate

Un ieşean cu diabet insulino-dependent a ajuns într-o situaţie limită din cauza birocraţiei din domeniul sanitar. Vasile Neacşa s-a mutat de mai bine de un an în oraş, venind dintr-un alt judeţ, şi din acest motiv a rămas fără card de sănătate, care s-ar fi pierdut în hăţişul comunicării defectuoase din sistem. După îndelungi investigaţii şi mult timp petrecut la numeroase cozi imense de la CJAS Iaşi, a reuşit să obţină eliberarea unui al doilea card, pe banii săi. Nici acesta, din motive necunoscute de nimeni, nu a mai ajuns la el.

Insulină îşi face deja din rezervele proprii, tratamentul costând circa 1.000 de lei pe lună, pentru că de la CJAS nu i se mai decontează alt tratament, deoarece nu are card. În câteva zile va trebui să decidă: fie cheltuieşte şi banii pentru subzistenţa familiei pe tratamentul său, fie decide să nu mai ia tratament, riscând chiar şi viaţa. Ce răspuns are pentru el şeful CJAS Iaşi 

Introducerea obligatorie a cardului de sănătate în sistemul medical l-a adus în pragul disperării pe Vasile Neacşa, un asigurat mutat din judeţul Ilfov în Iaşi din septembrie 2014. Bărbatul în vârstă de peste 50 de ani, al cărui domiciliu stabil este de mai bine de 12 luni cel din municipiu, îşi aşteaptă cardul de sănătate încă de anul trecut, însă, până ieri, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu l-a putut ajuta.
 
Nemulţumirea şi disperarea asiguratului este determinată de faptul că este dependent de insulină şi că rezervele sale de tratament se termină în aproximativ o săptămână. „Dacă nu urmez schema terapeutică şi nu fac insulină, în două-trei zile intervine decesul. Dacă nici acum nu se găseşte o soluţie la CJAS, nu-mi rămâne decât să fac greva foamei, să mi se facă rău şi să ajung de urgenţă la spital. Acolo îmi fac gratuit insulină trei zile, dar după, trebuie să plătesc, pentru că nu am card”, a precizat ieşeanul. Iar preţul dozelor de insulină nu este unul deloc de neglijat, acesta depăşind 1.000 de lei pe lună.
 
Documente pierdute
 

Vasile Neacşa s-a mutat în Iaşi, împreună cu familia, de anul trecut, şi până în prezent nici el şi nici soţia sa nu şi-au primit cardul de sănătate. Cu toate că încă de atunci s-au înscris la un medic de familie din oraş, şi cu toate că s-au adresat medicilor de specialitate din oraş, cei doi soţi încă figurează asiguraţi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din Ilfov. 

Din această cauză, traseul cardurilor de sănătate emise de Imprimeria naţională pentru cei doi asiguraţi a fost perturbat, documentele fiind pierdute pe ruta dintre judeţul Iaşi şi judeţul Ilfov. Mai mult decât atât, dacă asiguraţilor li s-a explicat, în prezent, că figurează în baza de date a CJAS Ilfov, în urmă cu trei luni CJAS Iaşi i-a emis bărbatului o adeverinţă înlocuitoare pentru card până la emiterea celui de-al doilea card.
 
„Am aşteptat până la primul termen, când se spunea că documentul devine obligatoriu, dar nu ne-a venit prin poştă, şi nici până în septembrie nu a ajuns. În acest interval ne-am adresat şi eu, şi soţia mea CJAS, am stat la cozi de fiecare dată, şi nu am primit niciodată un răspuns clar. Pentru că terminam insulina, în iunie am fost la CJAS pentru lămuriri şi soluţii. Atunci s-a observat că primul card a fost trimis pe adresa veche. Am solicitat CJAS un alt card, am plătit cei 15 lei pentru reemitere şi între timp am primit această adeverinţă cu ajutorul căreia mi-am putut lua tratamentul”, a precizat ieşeanul.
 
Noroc că a avut o rezervă mai veche
 
Tratamentul bolnavului obţinut de la clinica în grija căreia se află s-a terminat, iar acum Vasile Neacşa îşi urmează schema terapeutică doar pentru că, la un moment dat, în trecut, şi-a cumpărat singur insulină pentru situaţii de urgenţă. „Au fost perioade în care au fost sincope în programul naţional adresat diabeticilor, şi atunci am preferat să-mi cumpăr, să nu ajung într-o situaţie de criză, cum este cea prin care trec în prezent”, mai arată asiguratul.
 
Din păcate, inclusiv şi rezerva aceasta este pe terminate. Potrivit ieşeanului, dozele îi mai ajung pentru aproximativ o săptămână. „Între timp, am aşteptat cel de-al doilea card, dar nici acela nu ne-a ajuns. CJAS ne-a explicat că a fost emis, dar, după ce a ieşit din Imprimeria naţională, nu se ştie unde a dispărut. În calculator apare doar emis, şi atât. Nicio referire dacă a ajuns la poştă sau dacă e la Iaşi sau în Ilfov”, a mai povestit asiguratul. Ieri, în urma unei întrevederi cu directorul CJAS Iaşi, asiguratului i s-a promis că problema se va rezolva, dar în câteva zile, întrucât cardul ar fi fost găsit la Bucureşti.
 
Mai multe situaţii similare la Iaşi
 
Conducerea CJAS a explicat că exemplul ieşeanului nu este singular, alţi câţiva asiguraţi care s-au mutat în judeţul Iaşi izbindu-se de aceeaşi problemă. CJAS precizează însă că de fiecare dată s-a implicat şi a venit în sprijinul oamenilor, solicitând în cele din urme de la CJAS din celelalte judeţe cardurile lipsă. „Nu cred că este o problemă, pentru că în cele din urmă cardul a fost găsit, şi noi vom lua legătura cu colegii din Bucureşti ca să ne transmită documentul asiguratului. Ne-am mai confruntat cu situaţii similare, şi de fiecare dată am venit în sprijinul asiguraţilor, făcând tot posibilul să ajungă cardurile la noi şi apoi să le transmitem aparţinătorilor”, a declarat ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS.
 
În ciuda asigurărilor date de şeful CJAS Iaşi, Vasile Neacşa nu îşi poate găsi liniştea şi nu poate dormi liniştit ştiind că, în curând, ar putea fi pus în situaţia de a alege fie să îşi facă insulina pe banii lui, atentând serios la bugetul familiei, fie să renunţe la tratament, cu orice risc pentru sănătate.
 
Cardul de sănătate a devenit obligatoriu de la 1 septembrie.
De atunci, toate serviciile medicale, cu excepţia urgenţelor, se realizează în baza acestui document. Potrivit unui proiect la CNAS, din 2016, cardul de sănătate ar putea deveni obligatoriu inclusiv pentru copii.
 

Comentarii