Admiterea la facultate: un incitant reportaj de la cozile candidaţilor

Cum își aleg viitorii boboci din Iași facultatea. Mai au câteva zile să se decidă

joi, 21 iulie 2016, 02:00
4 MIN

La unele facultăţi, candidaţii stau la cozi imense, la altele bate însă vântul, holurile de la intrare fiind de-a dreptul goale. „Ziarul de Iaşi“ a luat ieri pulsul admiterii printre cifrele de la înscrieri, dar şi printre admitanţi. Cu ce gânduri vin la Iaşi tinerii din alte oraşe? Ce motivaţii au ei pentru o specializare sau alta?

Admiterea la cele patru universităţi de stat din Iaşi continuă, la unele facultăţi formându-se cozi încă de la primele ore, în cursul zilei de ieri. Cozile cele mai lungi au fost la Facultatea de Drept, la Litere, la Automatică şi Calculatoare, dar şi la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. Există însă şi facultăţi la care bate vântul prin sala de înscriere. La Istorie, de exemplu, doar doi absolvenţi aşteptau la uşă să intre cu dosarul, iar la Fizică, după spusele profesorilor prezenţi în sală, se înscrie un candidat pe oră.

„Nu am vrut nici la Bucureşti, nici la Suceava. Vreau la Iaşi“

La Facultatea de Biologie, sala era animată de tineri, dar şi de părinţi. Mihaela e din Piatra Neamţ şi vrea să se înscrie la master la Biologie. A terminat aceeaşi facultate, la specializarea Biochimie, şi doreşte să continue studiile în aceeaşi direcţie.

„Îmi doresc să lucrez într-un laborator de analize medicale, şi îmi trebuie masterul, mi se cere aprofundarea studiilor“, mărturiseşte tânăra.

La ce specializare se va înscrie, încă nu ştie. Stă pe hol şi se mai gândeşte. Tot la Biologie, de astă dată la studii de licenţă, se înscrie şi Andreea Ciobotaru, din Galaţi. A absolvit Colegiul „C. Negri“ din oraş şi mărturiseşte că biologia o fascinează.

„În primii doi ani de liceu am făcut mate-info, însă m-am transferat la Ştiinţe ale Naturii. Am o pasiune pentru anatomie, îmi place foarte mult. M-am înscris şi la Medicină, la Nutriţie şi Dietetică, şi aştept să dau admiterea“, spune tânăra.

La bacalaureat a luat 8,80, însă nu prea contează, deoarece la Medicină se ia în considerare doar nota obţinută la examenul de admitere.

A venit cu iubitul, ca să-i poarte noroc

La Facultatea de Litere am găsit o coadă şi mai mare. Tinerii şi părinţii lor aşteptau răbdători, deoarece „se merge repede“. Multe dintre tinerele cu care am vorbit doreau să se înscrie la Limbi moderne aplicate ori Filologie. Multe dintre ele aveau şi planul de rezervă, anume Comunicare şi Relaţii Publice.

Diana Chelaru e din Neamţ, a absolvit Liceul „V. Alecsandri“ Săbăoani, iar la bacalaureat a obţinut media 8,68.

„Cred că mi se potriveşte această facultate, Comunicare şi Relaţii Publice, cel mai bine. Nu m-am gândit să plec la Bucureşti deoarece e prea departe, dar nici la Suceava n-am rămas, deoarece nu au nimic care să mă intereseze. Eu am vrut să vin la Iaşi“, spune tânăra.

Pe scările universităţii, Iulian şi fostul său coleg de clasă, Bogdan, îşi aranjează actele în dosarul plic. Vântul le cam dă munca peste cap. Iulian e din Miroslava şi va face naveta la facultate zilnic. S-a înscris la trei facultăţi, să vadă unde prinde loc la buget, dar şi cămin. Prima pe listă este Facultatea de Informatică de la „Cuza“, apoi Automatica de la UTI. La bacalaureat a obţinut 8,66, şi speră să intre fără probleme măcar la una dintre ele. El şi Bogdan au fost colegi de clasă la Colegiul de Informatică din Copou.

Bogdan s-a înscris şi el la trei facultăţi, la Automatică şi Calculatoare, la Telecomunicaţii şi Mecatronică, toate în cadrul Universităţii Tehnice.

După ce şi-a depus dosarul, un alt candidat, Teofil Usturoi, se grăbea să iasă din Sala Paşilor Pierduţi. S-a înscris la Mecanică, la UTI, dar şi la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, de la „Cuza“.

„FEAA este rezerva. Eu vreau la Mecanică, vreau să am o meserie bănoasă!“, spune acesta.

Teofil este de loc din Piatra Neamţ, şi a absolvit Colegiul Tehnologic din oraşul său, la specializarea Silvicultură.

Aşezată pe una din treptele de la intrare, şi Alexandra Imbrişcă analizează hârtiile de la dosar, alături de prietenul ei, care a venit să o susţină. S-a înscris la Universitatea Tehnică, la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, dar şi la FEAA.

„Eu îmi doresc să intru la Telecomunicaţii, deoarece vreau să lucrez în acest domeniu în viitor. Cu această facultate am mai multe şanse de angajare“, spune fata.

A luat bacalaureatul cu 8,96, iar media de admitere este 8,99, deoarece 25% contează bacalaureatul şi 75% media de la matematică. Cu această medie, Alexandra speră să prindă un loc la buget.

Când se încheie admiterea la Iaşi?

Admiterea la facultate continuă astfel: la Universitatea „Cuza“, înscrierile au loc până pe 23 iulie, la Universitatea Tehnică – până pe 24 iulie, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară – până pe 25 iulie, iar la Universitatea de Medicină şi Farmacie – până pe 22 iulie.

Comentarii