Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De ce trebuie să decretăm la Iaşi - Stare de urgenţă!

GALERIE
Andrei Ciuhodaru
  • Andrei Ciuhodaru
- +

După peste un sfert de secol de la eliberarea de sub comunism, Iaşul, altădată capitală, altădată al doilea oraş al României, a ajuns într-o situaţia umilitoare de a fi capitala celei mai sărace zone a UE, şi fără a avea perspective reale de a reuşi să mai prindă din urmă măcar alte oraşe din România. 

Fără industrie, fără cultură relevantă, oraşul nostru este în pericol, asta şi din cauza mai ales a establismentului politic care nu vrea să se reformeze.  Promisiunile electorale nu au foarte mult fond. Vin cu aceiaşi oameni, cu acelaşi idei vechi şi mestecate din patru în patru ani, reţete care nu au adus nu vor aduce progres. Toate demersurile politice de până acum au eşuat. Nu se întâmplă lucrurile aşa cum am vrea şi cum ştim că ar trebui. În politica locală înjuriile, atacul personal, diletantismul, traseismul şi discuţiile sterile ţin loc de discuţii reale despre proiecte şi despre viziune, despre ce vrem să facem cu oraşul ăsta. Acestea fac pe cetăţeanul onest al acestui oraş să nu se mai descurce, să-i fie teamă, să nu mai aibă predictibilitatea vieţii sale, să fie descurajat şi împins să emigreze.

Astfel se prefigurează condamnarea la încă cel puţin patru ani de STAGNARE. Ar trebui decretat: Iaşi - Stare de urgenţă - iată 7 motive:

(1) Avem la Iaşi clădiri din turtă dulce pe cât de frumoase, pe atât de perisabile. Avem pretenţii de Metropolă, dar nu suntem în stare să avem grijă de ele. Majoritatea clădirilor de patrimoniu stau să cadă, altele le-am pierdut deja. Nu sunt puse în valoare monumentele ca locuri şi spaţii publice, unele clădiri sunt un pericol pentru locatari. Celor care mai primesc oarecare atenţie sunt - din cauza lipsei totale de preocupare a administraţiei - urâţite prin intervenţii grosolane, nereglementate. Se schimbă tâmplăria cu termopan ieftin (alb), se înlocuiesc acoperişurile din ţiglă cu tablă, elemetele de faţadă sunt distruse, apar mansardări şi extinderi. Este plin de reclame şi firme fără reguli estetice, dimensionare, cromatică etc. În general nu există reguli clare de reabilitare şi urmărire minuţioasă.

(2) PUG-ul Iaşului este depăşit, iar întocmirea lui este dirijată de interese imobiliare, şantaje de presă, interese de partid. Are soluţii ce în ţările civilizate nu se mai folosesc de câteva decenii. Nu se face nici un fel de consultare publică pe propunerile specialiştilor. Vom pierde spaţii verzi, clădiri, vederea spre colinele şi monumentele din jurul Iaşului. Asta în "favoarea” unei urbanizări şi arhitecturi tot mai urâte. Zona din jurul cornişei centrului (Palas, Smârdan, Sfântul Andrei, Elena Doamna) va fi blocată, se va aglomera şi mai mult de clădiri, cu infrastructură şi utilităţi depăşite. Centrul istoric se sufocă, va deveni clautrofobic şi blocat de trafic, în loc să fie cât mai repede organizat ca pietonal unde să facem proiecte de spaţii publice pentru pietoni şi cultură. Sunt aprobate şi construite proiecte care blocheză propunerile din viitorul PUG - străzi, legături şi intervenţii care sunt foarte necesare oraşului şi care sunt cunoscute de către administraţie.

(3) Noua bulă imobiliară se va termina mâine. Proiecte, în special cele publice, care să ţină locurile de munca şi firmele la Iaşi lipsesc. Nu facem acele proiecte sustenabile de care Iaşul are nevoie, de regenerare urbană, cultură, infrastructură, locuri de muncă. Cele câteva care au pornit în ultimii ani au fost făcute în general prost, cu cheltuieli mari şi risipă a banului public, întârzieri şi grevate de corupţie. Majoritatea vor fi depăşite în câţiva ani. 

(4) Iaşul este cel mai poluat oraş din ţară. Asta din cauza traficului, şantierelor întârziate şi neprotejate, neîngrijirii spaţiilor verzi, a dispariţiei unora dintre acestea. Nu exista un Registru al spaţiilor verzi, cum nu există cadastrul oraşului.

(5) Transportul public care să scoată maşinile din centru este cel mai prost din ţară şi pune în pericol pe cei care-l utilizează. Utilajele achiziţionate sunt vechi, i-au periodic foc, rămân fără frâne, nu oferă confort şi nu vin la timp, fiind blocate de circulaţia haotică. Legăturile în Zona metropolitană nu există.

(6) Tot mai mulţi tineri părăsesc Iaşul. Migraţia este nu doar un dezastru pentru familiile acestora, ci şi pentru oraş. Numărul studenţilor din universităţile ieşene scade de la an la an. Iaşul nu este un oraş universitar, ci un oraş cu universităţi. Învăţământul este subfinanţat, nepotist, depăşit şi neperformant, iar oraşul nu răspunde nevoilor tinerilor de transport, distracţie, cultură, sănătate. Cea mai impotantă resursă a Iaşului sunt oamenii, dar natalitatea scade, pierdem populaţie şi nu atragem alta care să ne asigure dezvoltarea.

(7) Sistemul sanitar nu face oamenii să se simtă protejaţi în Iaşi. Nu avem o soluţie pentru a nu pierde şi Spitalul Regional de Urgenţă. Cine o să vrea să mai stea, sau din contra, să vină la Iaşi dacă nu se simt în siguranţă aici? Spitalele, deşi unele au primit o spoială în ultimii ani, sunt pline de bacterii ucigaşe, personalul este din ce în ce mai puţin. Asta ar putea duce la niste procese în care primaria ar putea pierde mulţi bani şi care ar duce oraşul la faliment.

De fapt tot ce se întâmplă - sau nu se întâmplă - conduce spre un faliment previzibil sau spre o stagnare la limita supravieţuirii.

Votaţi altceva! Nu votaţi util! Votaţi bine!

Andrei R. Ciuhodaru este arhitect

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri