De ce a fost reţinut Eva?

EXCLUSIV: „Ziarul de Iaşi“ are ordonanţa DNA de reţinere a lui Emilian Eva

vineri, 10 iulie 2015, 02:02
6 MIN
 EXCLUSIV: „Ziarul de Iaşi“ are ordonanţa DNA de reţinere a lui Emilian Eva

Procurorul Emilian Eva a fost reţinut ieri după-amiază, după ce foştii săi colegi de la DNA au formulat împotriva lui noi acuzaţii, printre care şi luare de mită. El ar fi închis un dosar în care cardiologul Dan Tesloianu, de la „Sf. Spiridon“, era cercetat pentru luare de mită şi înşelăciune. Eva ar fi solicitat tablouri de la Tesloianu, în schimbul soluţiei de clasare. Surse juridice au explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că dosarul doctorului Tesloianu a fost preluat de DNA după percheziţiile care au avut loc la domiciliul lui Eva, acesta fiind redeschis. „Nu comentez absolut nimic“, ne-a spus aseară medicul. „Ziarul de Iaşi“ a intrat în posesia ordonanţei de reţinere din acest caz. DNA a cerut arestarea lui Eva motivând şi notorietatea acestuia pe plan local.

Dosarul în care este cercetat cunoscutul procuror ieşean Emilian Eva a luat ieri o turnură neaşteptată. Magistratul de la Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi a fost chemat la Bucureşti, la sediul DNA, instituţia în care a lucrat în trecut, fiindu-i prezentate noi acuzaţii, de această dată de corupţie. Eva a fost pus sub acuzare pentru luare de mită şi spălare de bani, el fiind reţinut la ora 16.55 pentru 24 de ore. În cursul zilei de astăzi Emilian Eva va fi prezentat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, acolo unde se va judeca propunerea de arestare emisă pe numele său.

DNA: mită de la un medic

Cea mai gravă acuzaţie adusă lui Emilian Eva, cea de luare de mită, ar fi fost comisă în raport cu un medic de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ surse juridice. Este vorba de doctorul Nicolae Tesloianu, al cărui nume a fost invocat şi în documentele anchetatorilor emise după descinderea efectuată la domiciliul lui Emilian Eva. Procurorii DNA susţin că Eva ar fi clasat dosarul 1676/P/2011 în care Tesloianu era cercetat pentru mai multe infracţiuni, pentru ca mai apoi să ceară de la acesta mai multe tablouri. Contactat telefonic aseară de „Ziarul de Iaşi“, medicul Nicolae Tesloianu a precizat că „nu are absolut nimic de comentat“.

Potrivit ordonanţei de reţinere, obţinută de „Ziarul de Iaşi“, în cursul lunilor mai-iunie 2014, perioadă în care o rudă de-a lui Emilian Eva era internată în spital, procurorul i-ar fi solicitat lui Tesloianu, medic cardiolog de profesie, să depună toate diligenţele profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea“, potrivit procurorilor. Ulterior acelei solicitări, procurorii spun că, pe 16 iunie, Eva ar fi dispus printr-o ordonanţă renunţarea la urmărirea penală faţă de Nicolae Tesloianu, în dosarul 1676/P/2011, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi în care doctorul era cercetat pentru luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual şi uz de fals. Eva a dat soluţia concluzionând că faptele pentru care era cercetat Tesloianu nu există.

Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, dosarul ce îl viza pe Tesloianu fusese deschis în 2012, ca urmare a unui denunţ înaintat de un pacient, care l-a acuzat de corupţie pe medic. Soluţia de renunţare la judecată a fost dispusă la doar patru zile după ce dosarul i-a fost repartizat lui Emilian Eva. „După soluţionarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 – martie 2015, inculpatul Eva Emilian a pretins şi primit de la medicul respectiv diverse bunuri şi foloase necuvenite drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată“, au precizat procurorii DNA.

Eva, împrumut de 20.000 de euro

În perioada decembrie 2014 – martie 2015, Nicolae Tesloianu i-ar fi furnizat lui Emilian Eva 57 de tablouri, procurorul intermediind tranzacţia acestora către un om de afaceri ieşean, martor în dosar. Eva ar fi primit un comision de 16.000 de euro pentru acea tranzacţie.

De asemenea, au mai arătat anchetatorii, în februarie 2015 Emilian Eva ar fi pretins că trebuie să-i restituie 20.000 de euro omului de afaceri Giani Canschi, context în care a cerut de la Tesloianu cinci tablouri. „Tesloianu s-a conformat şi a negociat cu numitul Vijulan Sorin achiziţionarea unui număr de 12-13 tablouri, contra sumei de 15.000 de euro. Ulterior, inculpatul Eva Emilian i-a precizat că tablourile sunt false şi i-a cerut în cuantumul celor 20.000 de euro, pe care susţinea că trebuie să-i returneze, alte cinci tablouri valoroase din colecţia proprie, pe care a precizat că i le va remite soţiei martorului Canschi Giani“, se arată în ordonanţa de reţinere.

Anchetatorii mai spun că, în aceeaşi perioadă, Eva ar mai fi primit de la medicul Tesloianu tabloul „Peisaj mediteraneean“, aparţinându-i lui R. Negelly, la un preţ subevaluat, de 1.000 de lei, deşi bunul valora pe piaţă 2.000 de lei. Eva ar mai fi primit de la medicul ieşean, gratuit, tabloul „Natură statică cu ceşti“, de Vasile Popescu şi tabloul „Natură statică cu statuetă de abanos“, de Dumitru Berea. Cel din urmă tablou ar fi fost trimis în Marea Britanie, la o casă de licitaţie, în scopul vânzării.

De ce îl vrea DNA în arest

În cursul zilei de ieri, Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea lui Emilian Eva, în baza noilor probe prezentate de către DNA. În referatul de propunere a arestării, ce va ajunge astăzi pe masa judecătorilor, anchetatorii susţin că arestarea procurorului ieşean este necesară întrucât ar fi „proporţională cu gravitatea acuzaţiilor“. „Este de menţionat faptul că există indicii temeinice că cercetarea, în stare de libertate, a acestuia ar prejudicia bunul mers al anchetei, lămurirea cauzei sub toate aspectele, având în vedere notorietatea inculpatului pe plan local (pe raza municipiului Iaşi), precum şi faptul că unele dintre persoanele ce urmează a fi audiate sau reaudiate în cauză sunt plasate în sfera autorităţii morale circumstanţiale exercitată de către inculpat“, mai motivează DNA.

Ce s-a întâmplat cu dosarul lui Tesloianu

Potrivit unor surse juridice, dosarul în care Emilian Eva a renunţat la urmărirea penală împotriva lui Tesloianu a fost solicitat de procurorii DNA, după descinderile efectuate la vila magistratului. Nu există informaţii publice dacă această cauza a fost sau nu redeschisă. Numele medicului Tesloianu a apărut încă din momentul primei puneri sub acuzare a lui Emilian Eva. Tesloianu apare în mai multe stenograme ataşate la dosar, procurorii spunând despre el că este unul dintre principalii furnizori de tablouri ai lui Emilian Eva. Activitatea lui Eva de vânzare de tablouri este ilegală, conform legii, magistraţii aflându-se în incompatibilitate atunci când efectuează acte de comerţ.

DNA spune că între august 2014 şi iunie 2015, Eva ar fi tranzacţionat sau intermediat vânzarea a peste 200 de picturi, valoarea de piaţă totală fiind de aproximativ 300.000 de euro. „Concret, în intervalul noiembrie 2014 – aprilie 2015, inculpatul Eva Emilian a achiziţionat, de la diverse persoane fizice, un număr de 94 de tablouri, unele semnate de pictori români sau străini bine cotaţi pe piaţa de artă din România, pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-a lăsat în custodie spre evaluare la o casă de licitaţie din Bucureşti, dintre acestea un număr de 16 tablouri fiind evaluate la suma totală de 81.600 de euro“, au precizat procurorii.

Anunţuri pe OLX

De asemenea, în perioada ianuarie-februarie 2015, Eva ar fi postat OLX, prin intermediari, anunţuri pentru vânzarea a 34 de tablouri solicitând suma de 51.800 de euro. Între august – iunie 2015, Eva a încercat să valorifice sau a valorificat 97 de tablouri. 12 dintre acestea au fost evaluate la 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline şi 7.500 de lei. De menţionat că în acest dosar procurorii investighează şi alte persoane. Din stenograme reiese că în „afacere“ ar fi fost implicat şi nepotul lui Emilian Eva, Ioan, asistent medical la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Numele Biancăi Eva, fiica procurorului, apare şi el în actele întocmite în acest dosar.
 

Comentarii