EXCLUSIV: De unde atâta avere? Clanul interlop Tănase, dator Primăriei cu 200.000 lei

miercuri, 24 august 2016, 02:02
5 MIN
 EXCLUSIV: De unde atâta avere? Clanul interlop Tănase, dator Primăriei cu 200.000 lei

O întrebare la care autorităţile ar trebui să dea un răspuns: de unde atâta avere pentru interlopii locali? Clanurile acestora datorează bani grei ieşenilor, pentru proprietăţile impresionante pe care le deţin. Pe lista restanţierilor către bugetul local Iaşi figurează cu sume de zeci de mii de euro interlopi cunoscuţi din oraş, printre care apropiaţi ai clanului Corduneanu sau lideri din clanul lui Cosmos Tănase. Lider absolut este Belgian Tănase, fugit din ţară şi căutat prin Interpol, dator cu 66.000 lei către Primărie. Cum interlopii nu au avut niciodată averile la vedere, existând doar speculaţii privind adevăratele lor avuţii, taxele neplătite către buget demonstrează că aceştia au jonglat sau mai jonglează cu proprietăţi de milioane. Dacă numai pentru un apartament mediu un ieşean plăteşte un impozit anual de circa 150 lei, imaginaţi-vă ce averi pot fi purtătoare de taxe şi impozite, cu tot cu posibile penalităţi, de 66.000 de lei! Lista interlopilor şi a datoriilor lor la buget, precum şi alte amănunte inedite, în rândurile următoare:

Pe lângă oameni de afaceri, avocaţi sau alte personaje notorii din Iaşi, lista restanţierilor către Finanţele Publice Locale conţine şi numele mai multor persoane din lumea interlopă. Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au identificat nu mai puţin de şase persoane controversate din oraş, membre sau apropiate celor mai periculoase clanuri de interlopi. Datoriile acestora, cumulate, se ridică la peste 50.000 de euro, o sumă care reliefează un adevăr şoptit mai mult pe la colţuri de autorităţile ieşene: multe dintre acestea persoane, care oficial nu lucrează nicăieri, au pe numele lor proprietăţi uriaşe, pe care, aparent, nu le-ar putea niciodată justifica.

Clanul Tănase, în capul listei

Cunoscut ca unul dintre cele mai periculoase clanuri interlope din Iaşi, clanul ţigănesc condus de Cosmos Tănase este „reprezentant“ pe lista restanţierilor, publicată de Direcţia Generală Economică şi Finanţe Publice Locale din cadrul Primăriei, cu nu mai puţin de patru persoane.

Datoria cea mai consistentă pe care această familie o datorează ieşenilor este cea a lui Belgian Tănase, în prezent fugit din ţară după ce a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare. Belgian Tănase, zis „Raţă“, se află pe locul 13 în topul tuturor restanţierilor din oraş, având de plată către bugetul local suma de 66.146,75 de lei. 36.000 de lei din această sumă reprezintă taxele şi impozitele pe care interlopul nu le-a achitat niciodată către primărie, în timp ce mai bine de 29.000 de lei sunt reprezentanţi de sumele accesorii calculate de finanţişti.

Fiul lui Cosmos Tănase (cel considerat liderul clanului cu acelaşi nume) se află şi el pe lista restanţierilor, fiind, „la general“, pe locul 21. Tânărul Aleodor Tănase, în vârstă de numai 24 de ani, a adunat până acum datorii totale de 51.221,95 de lei, aproape 33.000 de lei fiind reprezentaţi de datoria principală calculată de funcţionarii ieşeni. Aleodor Tănase a ieşit la rampă în toamna anului 2011, atunci când s-a căsătorit la Iaşi în cadrul unei ceremonii opulente, în care zeci de interlopi din Iaşi dar şi din toată ţara, s-au afişat cu maşini de zeci de mii de euro. Naşul lui Aleodor Tănase este manelistul Adrian Minune, cel care a venit la Iaşi atunci la volanului un Ferrari.

Nici Cosmos nu lipseşte

Nu doar fratele şi fiul cel mare al celui supranumit „Prinţul ţiganilor“ se află pe lista restanţierilor. Cosmos Tănase are o datorie ceva mai mică în comparaţie cu rudele sale, ceea ce înseamnă că, în trecut, nu a avut atât de multe proprietăţi pe numele său. Potrivit listei restanţierilor, Cosmos are o datorie către bugetul local în valoare de 28.169,90 de lei, 16.500 de lei fiind reprezentat de debitul principal. În prezent, Cosmos Tănase se află în puşcărie după ce a fost condamnat la 9 ani şi 6 luni de puşcărie. El a fost acuzat de DIICOT că ar fi coordonat o reţea de trafic internaţional de cocaină, reuşind să aducă la Iaşi aproape 1,5 kilograme de stupefiante, pe care intenţiona să le vândă. Cosmos a mai fost condamnat şi în Spania, pentru trafic de persoane, el petrecând mai mulţi ani în puşcăriile din peninsula Iberică.

Un alt frate de-al „Prinţului ţiganilor“ ce este dator bugetului local este Cristache Tănase, care are o datorie de 43.000 de lei. Astfel se face că doar familia Tănase datorează aproximativ 188.500 de lei către bugetul local pentru taxe şi impozite neplătite în ultimul an. De menţionat că aceste datorii sunt aferente doar ultimilor cinci ani, acesta fiind termenul la care, potrivit legii, creanţele fiscale se prescriu, dacă nu sunt notificate.

Proprietăţi de milioane de euro

Celor 188.000 de lei pe care clanul Tănase îl datorează ieşenilor se adaugă 48.800 de lei pe care, cumulat, alţi doi interlopi din oraş ar trebui să îi achite către bugetul local. Este vorba de Silviu Iulian Gîtlan, un interlop apropiat clanului Corduneanu, condamnat în primă instanţă în dosarul acestei grupări, dar şi de Gheorghe Clapon, condamnat şi el în două dosare penale, printre care unul pentru trafic de influenţă. Gîtlan figurează cu datorii de 33.914,75 de lei, în timp ce Clapon are de plătit 14.963,14 de lei.

Cele mai importante taxe şi impozite pentru persoane fizice ce se achită către bugetul local sunt, potrivit unei clasificări realizate de Primăria municipiului Iaşi, impozitele pe clădiri, pe terenuri intravilane sau extravilane, pe mijloacele de transport, pe spectacole etc. Amenzile sunt, de asemenea, încasate la bugetul local.

Pentru anul acesta, de pildă, impozitul pe clădiri este de 0,08% din valoarea de inventar. Dacă ar fi să presupunem că datoria familiei Tănase, de exemplu, ar fi aferentă doar taxelor şi impozitelor pentru clădiri, ar reieşi că proprietăţile acestora ar valora milioane de lei. Astfel, lăsând la o parte sumele accesorii şi luându-le în calcul doar pe cele principale, în cazul familiei Tănase reiese o sumă de 113.248  de lei. Aplicând procentul de 0,08%, ar reieşi o valoare totală a averii impozabile de 141,5 milioane de lei. Împărţit la cinci ani, ar reieşi că familia Tănase ar fi avut, în medie, în ultimii ani proprietăţi de 28 de milioane de lei. Adică echivalentul a peste 6 milioane de euro.

O întrebare, aşadar, pentru autorităţile fiscale sau poliţieneşti: de unde au aceşti interlopi, care nu au muncit legal o secundă în viaţa lor, atâta avere?

Comentarii