FOTO: Primii 33 de stâlpi cu energie verde din sistemul public au apărut în Grădinari

marți, 19 iulie 2016, 02:01
2 MIN

Aceştia produc lumină în zona blocurilor ANL din cartierul Grădinari.

Municipalitatea a inaugurat ieri primii stâlpi fotovoltaici din sistemul de iluminat public. Este vorba de proiectul de extindere a sistemului din zona Grădinari cu montarea a 33 de stâlpi cu iluminat de tip solar cu panouri fotovoltaice.

Potrivit primăriei, stâlpii au o înălţime de şase metri şi sunt dotaţi cu lămpi LED. Puterea unei lămpi este de 50 W, iar puterea panoului solar de 80 W. Reprezentanţii municipalităţii au precizat că sistemul este conectat şi la reţeaua de iluminat public, care intră în funcţiune în caz de vreme nefavorabilă.

„În această zonă sunt locuinţele sociale şi blocurile ANL, iar iluminatul public era o problemă care dura de mai multă vreme. Investiţia a venit ca urmare a solicitărilor locuitorilor transmise în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut cu aceştia. Reţeaua de iluminat este una ecologică şi economică şi asigură confortul şi siguranţa pe timpul nopţii pentru populaţia din zonă“, a declarat primarul Mihai Chirica, citat într-un comunicat al primăriei.

Lucrările de extindere a sistemului de iluminat s-au desfăşurat pe parcursul a trei luni şi au fost executate de compania Electroaxa SRL din Suceava. Valoarea totală a contractului s-a ridicat la aproape 280.000 lei. De remarcat că, în mediul rural, sistemul de iluminat public cu stâlpi fotovoltaici a fost iniţiat de mai multe comune, prima fiind Tătăruşi, unde au fost montaţi sute de stâlpi pe raza întregii comune.

Comentarii