Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

FOTO: SCANDAL! La Grajduri localnicii fac greva foamei pentru a fi scoşi din noroi

GALERIE
noroi grajduri carbunari (1)noroi grajduri carbunari (2)noroi grajduri carbunari (3)noroi grajduri carbunari (4)noroi grajduri carbunari (5)noroi grajduri carbunari (6)noroi grajduri carbunari (7)
  • noroi grajduri carbunari (1)
  • noroi grajduri carbunari (2)
  • noroi grajduri carbunari (3)
  • noroi grajduri carbunari (4)
  • noroi grajduri carbunari (5)
  • noroi grajduri carbunari (6)
  • noroi grajduri carbunari (7)
- +

Edilul şef din Grajduri este acuzat de oameni că nu a pietruit câteva drumuri din comună. Un consilier a intrat în greva foamei pentru că din satul Cărbunari nu se mai poate ieşi cu maşina. Un alt consilier îl acuză pe primarul Zamfirache, care a migrat la PSD, că banii primiţi pe „trădare“ i-a folosit pentru lucrări în bătaie de joc. Zamfirache se apără şi susţine că va reface drumurile când va permite vremea.

Cel mai longeviv primar ie­şean, Constantin Zamfirache de la Grajduri, ales în funcţie ime­diat după revoluţie, şi-a ridicat sătenii în cap după ce nu a putut rezolva problema unor drumuri săteşti care sunt blocate de noroaie. Con­silierul local independent din satul Cărbunari, Claudiu Iuraşcu, a intrat în greva foamei, ală­turi de alţi trei consăteni, după ce primarul Zamfirache nu a reuşit să repare drumul comunal care face legătura între sat şi drumul de asfalt care duce spre centrul co­munei.

„Oamenii mă trag pe mine la răspundere, pentru că ei m-au ales. În 2012, domnul primar a avut doar 10 voturi de la Cărbunari şi i-a ameninţat pe oameni că nu le mai repară niciun drum, şi asta se vede clar, este impracticabil drumul. Avem o bătrână care face dializă şi trebuie să caute permanent căruţă ca să străbată cei patru kilometri de noroi, că o ambulanţă nu poate să intre. Singurul magazin alimentar din sat nu poate fi alimentat, iar copiii trebuie să meargă pe jos prin noroi până la şcoală deoarece nici microbuzul şcolar nu intră“, s-a plâns Cla­udiu Iuraşcu.

După ce în ultimele zile a tot fost ameninţat cu plân­geri şi greva foamei, primarul Zamfirache a dus marţi o maşină de piatră pentru a nivela două mici porţiuni de drum, dar cum a plouat, mai tare s-a surpat drumul.

„Am tot sperat că voi scăpa de cizme şi voi putea merge la Iaşi ca un om normal“

După discuţia cu reporterii „Ziarului de Iaşi“ şi protestatarii, edilul din Grajduri a mai „făcut rost“ de o maşină de piatră şi a dus-o la baza drumului, de unde urmează să fie transportată în locurile cele mai periculoase. La îndemnul localnicilor, reporterii au încercat să urce cu maşina până în sat, însă după o porţiune de 200 de metri maşina a rămas împotmolită.

„Eu am discutat zilele tre­cute şi cu Claudiu, dar cred că nu a înţeles, probabil pentru el a început campania electorală mai devreme. Noi avem în custodie 150 metri cubi de piatră pentru satul Cărbunari, dar este foarte puţin faţă de cât este nevoie. Eu pot să o împrăştii acum, dar cum vor trece maşinile o vor da la o parte. Am început ieri să punem o maşină, dar mai rău facem, ar trebui să fie vreme mai bună“, a încercat o explicaţie primarul.

La auzul acestor explicaţii, unul dintre protestatarii din Cărbunari a intervenit, amintindu-i edilului că problema drumului comunal nu este „de ieri, de azi“, ci de când este el primar. „Domnule primar, în 26 de ani nu aţi intervenit ni­ciodată serios ca să rezolvaţi problema, în alte sate s-a putut, unde aţi avut voturi. Am tot sperat că voi scăpa de cizme şi voi putea merge la Iaşi ca un om normal, nu să-mi iau cizme până în Bordea şi să mă schimb când ajung la asfalt. De asta am intrat noi în Uniunea Europeană?“, s-a plâns săteanul.

După circa 40 de minute de ceartă, cu argumente şi contraargumente mai mult sau mai puţin fondate, cele două părţi au ajuns la o oarecare înţelegere, neacceptată însă în totalitate de consilierul reclamant. „Eu nu fac asta de capul meu, oamenii care m-au pus în consiliu mie îmi sar în cap. Mi-a zis dom’ primar că va duce nişte maşini de piatră momentan şi că pot merge să verific, dar dacă mă duce iar cu zăhărelul, continui greva şi dorm în primărie. Colegii mei pot pleca acasă dacă vor, eu nu mai cred până nu văd“, a ameninţat Claudiu Iuraşcu.

De partea cea­lal­tă, primarul a recunoscut că satul Cărbunari nu a beneficiat de aceleaşi investiţii ca centrul de comună, spre exemplu, dar spune că nici localnicii nu au fost cei mai buni platnici la bugetul local. „Se ştie problema de la noi cu bugetul local, ar trebui să avem încasări de milioane de lei, dar se încasează extrem de puţin, mare parte din debit provenind de la cartierul de romi în care sunt multe palate şi maşini scumpe. Dar şi la Cărbunari se colectează foarte puţin, sunt localnici care nu au plătit de 5-6 ani, şi atunci de unde bani de pietruiri?“, s-a întrebat Zamfirache.

„Banii ăştia au fost preţul trădării“

Cazul drumului comunal din Cărbunari nu este singular în Grajduri, în prezent edilul având probleme cu un alt consilier local din opoziţie, Dumitru Lozbă. Acesta afirmă că ultima alocare de fonduri pentru pietruirea drumurilor comunale de către Con­siliul Judeţean a fost gestionată defectuos de edil şi clientela sa politică. În fapt, anul trecut, co­muna Grajduri a primit peste 123.000 lei din bugetul de stat pentru pietruirea drumurilor, ca urmare a trecerii edilului de la PNL la PSD prin Ordonanţa de Urgenţă a vicepremierului Liviu Dragnea.

„Banii ăştia au fost preţul trădării, iar eu cred că nu au fost folosiţi cum trebuie. Din informaţiile pe care am reuşit să le scot până acum, s-au plătit constructorului 107.000 lei cu TVA pentru trei drumuri săteşti: unul de un kilometru în Graj­duri, unul de 450 m în Pădureni şi unul de 1.800 m în Poiana, dar au fost pietruite în bătaie de joc. La drumul care mă interesează pe mine, din Grajduri, mi-a zis primarul că mai are 80 de metri cubi de piatră concasată, sunt curios dacă aşa e. Normal, aia trebuia pusă prima oară, ca să împăneze pământul, aşa au pus o piatră deloc potrivită, care deja sare de pe drum în şanţ când trec maşinile. La Grajduri doar pe 400 m s-a împânzit piatră, deşi dru­mul are un kilometru. Am făcut vizite şi la celelalte două dru­muri, se vede la fel, parcă nu s-a pus“, a spus Dumitru Lozbă.

Consilierul a mai spus că primarul a avut un management defectuos şi, dacă ar fi modernizat cum trebuie măcar un drum în fieare an, acum nu s-ar fi confruntat cu astfel de probleme. „A cârpit pe unde a putut şi în anul următor iar era necaz. Drumurile din satele comunei sunt scurte, doar cel de la Poiana e mai lung, dacă lua unul anual şi îl făcea cum trebuie, în cei 26 de ani de când e primar rezolva toate drumu­rile“, a completat Lozbă.

Repor­terii „Ziarului de Iaşi“ au făcut o vizită la unul din cele trei drumuri, din satul Grajduri, iar cantitatea de piatră abia poate fi zărită pe unele porţiuni, asta în condi­ţiile în care trebuia să aibă o grosime de 12 cm, potrivit calculelor din proiectul tehnic. De asemenea, în proiect era stipulată o cantitate de piatră concasată, cea mai potrivită pentru astfel de drumuri, însă nu există nici urmă de aşa ceva pe drumurile menţionate.

În apărarea sa, edilul din Grajduri spune că proiectul nu e finalizat şi că nu ştie detalii din proiect. „Mai avem 80 de metri cubi de piatră în custodie, o vom transporta când se încălzeşte. Nu ştiu ce piatră s-a folosit, pot discuta zilele astea cu dirigintele de şantier şi vedem, eu ştiu că s-a respectat proiectul“, a încercat o explicaţie Constantin Zamfirache. Câştigătoarea licitaţiei a fost fir­ma SC Vam Sofi Trans SRL, de­ţinută de Vlad Ionuţ Andrei (33 de ani) şi Marilena Popovici (42 de ani).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri