Prezentare a programelor Erasmus, la aniversarea a 30 de ani de derulare

luni, 13 martie 2017, 02:50
3 MIN
 Prezentare a programelor Erasmus,  la aniversarea a 30 de ani de derulare

Evenimentul a avut loc la Universitatea Tehnică. O studentă din Vietnam şi una din Malaezia au vorbit despre experienţa lor la Iaşi, în cadrul unui astfel de program.

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de programe Erasmus, la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ a avut loc o prezentare amplă a acestor programe, oportunităţile pe care le au studenţii, atât pentru dezvoltarea personală, dar şi pentru cea profesională. Întâlnirea, care a avut loc joi, 9 martie, s-a desfăşurat în Sala de conferinţe din Corpul T a universităţii. Au fost prezente peste 80 de persoane, atât studenţi români, interesaţi să plece cu programe de studiu şi de practică, dar şi cadre didactice şi personalul administrativ care pot beneficia de astfel de mobilităţi şi studenţi străini.

 

La „Erasmus Open Doors“ a fost prezentă şi prof.dr.ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relaţiile internaţionale. „Programul este unul deschis celor care au în ei un motor care funcţionează cu o benzină nu neapărat financiară, ci cu una în sensul în care viaţa se deschide ca perspective. Ieşim din găoacea care se numeşte cămin, oraş, prietenii pe care deja îi avem, facultatea la care suntem, viaţa la care ne gândim că o avem, părinţii şi profesorii noştri“, a completat Irina Lungu. La întâlnire s-au discutat şi aspecte ale funcţionării programului. Astfel, Irina Lungu a spus că acesta funcţionează un an calendaristic.

Erasmus începe pe 1 octombrie şi se încheie pe 30 septembrie, iar fiecare student are şansa de a beneficia într-un ciclu de licenţă, master sau doctorat de o mobilitate de studiu şi una de practică, adică de maximum 12 luni. Singura restricţie este pentru studenţii de anul I, care au posibilitatea să plece cu Erasmus doar din vară, în mobilităţi de practică, iar de studiu, abia din anul al II-lea. În ceea ce priveşte finanţarea, studenţii primesc o bursă lunară de 700 de euro pentru mobilităţile de practică, iar pentru cele de studiu, 500 de euro. De asemenea, dacă cei care pleacă sunt bursieri ai TUIAŞI, aceştia vor beneficia şi de cuantumul bursei din ţară pe perioada plecării. La conferinţă a luat parte şi Binh Thi Tah Ngo, o studentă din Vietnam care a vorbit despre experienţa sa la TUIAŞI. Studenta a susţinut şi o scurtă prezentare despre particularităţile ţării sale şi a răspuns la întrebările din sală. De asemenea, Chok Men Fei, din Malaezia, a prezentat şi ea impresiile despre România, despre oamenii întâlniţi aici, dar şi despre oportunităţile de studiu.

 

Cu ocazia întâlnirii de joi, au fost acordate şi premiile pentru studenţii care au participat la competiţia de fotografie „Rock – on TUIAŞI – Erasmus^. Experienţa mea de neuitat“. La categoria Studenţi Erasmus Outgoing – premiul I a fost luat de Mădălina Băghiceanu, premiul al II-lea, Mihaela Sîrbu, premiul al III-lea, Gheorghiţă Chirilă, iar premiul „Experienţe Internaţionale“  a fost acordat studentei Rita- Cristina Pişta. La categoria Studenţi Erasmus Incoming, premiul I l-a luat Antonio Marelli, premiul al II-lea – Giuseppe Cusumano, iar premiul al III-lea – Chiranjib Patra. Fotografiile sunt expuse pe holul rectoratului.  

 

 

Comentarii