Rămâi cu gura căscată! Surpriza uriaşă găsită de mascaţi sub perna unei ţigănci

joi, 19 octombrie 2017, 01:50
3 MIN
 Rămâi cu gura căscată! Surpriza uriaşă găsită de mascaţi sub perna unei ţigănci
Deşi nu avea niciun loc de muncă şi nicio sursă de venit declarată, o femeie de etnie romă i-a surprins pe anchetatori cu avuţia sa. Suspectă într-un dosar de evaziune fiscală, ieşeanca îşi ţinea banii sub pernă. La percheziţii, jandarmii au descoperit acolo o mică avere: peste 28.000 de lei.
Unul dintre multele cazuri de evaziune fiscală ce vizează membri ai comunităţii de romi din judeţul Iaşi a ajuns pe rolul justiţiei, aflându-se acum pe rolul Curţii de Apel Iaşi. Golumba (25 de ani) şi Maricica (34 de ani) Stănescu, din Hârlău, au fost condamnate, în primă instanţă, la câte 1 an, 9 luni şi 10 zile de închisoare cu suspendare, procesul lor reluându-se acum două zile. Cele două membre ale comunităţii de romi din Hârlău sunt acuzate de autorităţi că au prejudiciat statul român cu aproximativ 100.000 de euro, prin deducerea de TVA aferentă unor tranzacţii financiare fictive. Capul răutăţilor era Golumba, care „făcea afaceri“, după cum a declarat, cu firme şi deduceri de TVA încă de când avea 18 ani.
 
Trei maşini indisponibilizate
 
Golumba şi Maricica Stănescu au intrat în vizorul autorităţilor în 2013, fiind trimise în judecată pentru evaziune fiscală în 2015. Oamenii legii au precizat că Golumba a fost asociat unic şi administrator al unei societăţi ce avea ca obiect comerţul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor şi care a fost înfiinţată în 2010. În baza unei procurori, Golumba Stănescu a mandatat-o pe Maricica Stănescu să se ocupe de societate, care nu avea niciun angajat, potrivit datelor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. În 2013, societatea a devenit inactivă, la scurt timp reprezentanţii Fiscului realizând o inspecţie. „Organele de control au accesat şi consultat bazele de date, constatând că în perioada 2010-2012, societatea a declarat achiziţii de la două societăţi, care fuseseră radiate din evidenţe. Considerând că operaţiunile nu puteau avea un caracter real, organele de control au sesizat organele de urmărire penală, estimând că a fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 428.581 lei“, se arată în motivarea sentinţei prin care cele două au fost condamnate.
 
În 2014, anchetatorii au efectuat percheziţii la locuinţa Golumbei Stănescu, unde au identificat mai multe documente ale societăţii. „Cu prilejul percheziţiei efectuate la locuinţa inculpatei Stănescu Maricica, au fost identificate documente de bancă şi facturi aparţinând altor societăţi comerciale care nu prezintă interes pentru speţa de faţă. Într-una din camere, sub perna de pe pat a fost găsită suma de 27.750 lei despre care inculpata a susţinut că provine dintr-un împrumut. În curtea casei, au fost identificate două autoturisme: Mercedes Benz şi VW Passat“, se arată în motivare. Atât banii cât şi cele două maşini au fost indisponibilizate. Sechestrată a fost şi o maşină Audi A4, ce îi aparţine Golumbei Stănescu. Dacă sentinţa va rămâne definitivă, Maricica Stănescu ar putea executa efectiv 3 ani şi 9 luni de închisoare, deoarece aceasta a comis faptele în perioada termenului de încercare al unei pedepsei de doi ani cu suspendare, primite pentru fapte similare. 
 
În ultimii ani, în special în localităţile Scânteia şi Grajduri, zeci de persoane de etnie romă au intrat în vizorul autorităţilor pentru fapte de evaziune fiscală. Cele mai frecvente cazuri sunt cele în care modul de operare este cel descris mai sus, însă unele anchete ale DIICOT au relevat adevărate grupuri infracţionale în care erau implicate zeci de firme. Societăţile înregistrau achiziţii fictive pentru a putea solicita, fraudulos, decontarea TVA-ului de către stat. Circuitele financiare fictive duceau la îmbogăţirea membrilor grupărilor, care nu făceau decât să primească banii nemunciţi de la stat. 

Comentarii