De Business

Punem punctul pe știi

Scandal cu miză uriaşă! Acuzaţii privind fonduri UE luate pe morţi

luni, 19 iunie 2017, 02:01
6 MIN
 Scandal cu miză uriaşă! Acuzaţii privind fonduri UE luate pe morţi

Vasile Giurgiuveanu, patronul SC Vasy Hot SRL, este acuzat că ar fi luat abuziv o parte din suprafeţele agricole pe care lucrează. De pe urma lor se pot obţine subvenţii agricole consistente.

Scandal de mari proporţii în comuna Tătăruşi, miza fiind subvenţiile agricole plătite din fonduri europene pe sute de hectare de teren. Vasile Giurgiuveanu, patronul SC Vasy Hot SRL, firmă care se ocupă cu lucrări agricole pe terenuri arendate de la locuitori ai comunei Tătăruşi, este acuzat de mai multe persoane că ar fi luat abuziv o parte din suprafeţele agricole, unele acuzaţii privind falsuri cu acte semnate de persoane decedate. Ca atare, Primăria comunei Tătăruşi a refuzat să ìi vizeze fermierului tabelul centralizator cu terenurile arendate, respectiv să îi elibereze adeverinţa necesară pentru obţinerea subvenţiilor plătite de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Primăria Tătăruşi a luat această măsura întrucât mai multe persoane care locuiesc în comună au depus plângeri la Poliţie în care reclamă că nu ar fi semnat niciun contract de arendă cu SC Vasy Hot SRL.

Ce acuzaţii i se aduc

Printre cei care au reclamat nereguli la Primăria Tătăruşi se numără şi preotul Costel Hroştea, paroh la Biserica Sf. Du­mitru din Iorcani, potrivit datelor obţinute de jurnaliştii ziarului nostru. Preotul s-a adresat autorităţilor pentru a putea beneficia de drepturile cuvenite asupra unui teren în suprafaţă de un hectar, proprietatea parohiei, despre care susţine că i-a fost luat abuziv şi lucrat de către Vasile Giur­giu­veanu. Alte persoane au sesizat organelor competente modificări suspecte în contractele de arendă.

„(…) Vă aduc la cunoştinţă, în calitate de moştenitor legal al defunctului Ionel G., tatăl meu, că acesta nu a încheiat un contract de arendă cu SC Vasy Hot SRL, reprezentată de Giurgiuveanu Vasile, pentru suprafaţa de 0,60 hectare. Iar semnătura din contractul de arendă depus de acesta nu este a tatălui meu“, susţine un alt reclamant, conform actelor consultate de „Ziarul de Iaşi“.

În urma verificărilor realizate de Pri­măria Tătăruşi, în vederea eliberării adeverinţei către patronul SC Vasy Hot SRL pentru obţinerea sprijinului financiar pe suprafaţă aferent anului 2016, au fost descoperite „contracte înregistrate fictiv fără acordul proprietarului“ şi „neconcordanţe de suprafaţă“.

Cazul a ajuns în aten­ţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi, a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, respectiv a reprezentanţilor Secţiei nr. 6 de Poliţie Rurală Paşcani. La rândul ei, APIA a întreprins verificări privind veridicitatea documentelor depuse de societate pentru plata subvenţiei.

„Din momentul efec­tuării controlului, conducerea şi funcţio­narii instituţiei (APIA – n.red.) au fost hărţuiţi de fermier care intră în birouri şi susţine că, din cauza unor conflicte de natură personală, a fost selectat la controlul pe teren, folosind un limbaj neadecvat (…) Prin comportamentul şi prin limbajul abordat, dl. Giurgiuveanu Vasile şicanează conducerea Centrului Jude­ţean Iaşi şi perturbă activitatea funcţio­narilor cu atribuţii în gestionarea cererii unice de plată şi de control depuse şi activitatea consilierului juridic. Mai mult, dl. Giurgiuveanu Vasile încearcă intimidarea acestora prin ameninţarea cu o eventuală răspundere penală, toate acestea fiind motivate de selectarea la efectuarea controlului pe teren şi îndeosebi a rezultatelor acestuia care nu sunt favorabile în totalitate fermierului şi urmează să fie sancţionat corespunzător, şi mai ales în condiţiile în care este cunoscut ca fiind o persoană cu un comportament violent“, se menţionează în actele ajunse în atenţia anchetatorilor.

Potrivit unor surse apropiate cazului, în urma verificărilor, reprezentanţii APIA au ajuns la concluzia că există numeroase nereguli la zeci de contracte de arendare încheiate de SC Vasy Hot SRL: modificări ale duratei contractului, lipsa datei de încheiere a contractului, lipsa semnăturii arendatorului, arendator era decedat la data încheierii contractului sau pe parcursul executării acestuia, respectiv modificări ale prenumelui arendatorului. Ca atare, APIA a decis să suspende autorizarea la plată a cererii depuse de patronul SC Vasy Hot SRL. Mai mult decât atât, patronul firmei nu ar fi adus funcţionarilor de la APIA toate documentele justificative deţinute pentru întreaga suprafaţă pentru care a solicitat subvenţia. 

„O copie după p**a mea nu vrei“?

Ca urma a verificărilor, Giurgiuveanu i-ar fi adresat injurii, în faţă, de nenumărate ori, şi directorului executiv APIA Iaşi, Sergiu Jităreanu, potrivit documentelor obţinute de „Ziarul de Iaşi“.

„Mi se rupe p**a de tine“, „dacă nu îmi dai banii mă ocup eu de tine“, „îţi rup capul“ sunt doar câteva din injuriile şi ameninţări aduse de fermier şefului APIA Iaşi.

Nu doar Jită­reanu a fost victima limbajului vulgar al fermierului, ci şi alţi angajaţi ai instituţiei ar fi fost înjuraţi.

„O copie după p**a mea nu vrei?“, ar fi spus Giurgiuveanu unei alte angajate a instituţiei.

Cum se apără fermierul

Contactat telefonic, proprietarul SC Vasy Hot SRL, spune că, de fapt, asupra sa au fost făcute presiuni după ce, susţine acesta, ar fi dat în vileag mai multe nere­guli făcute de funcţionari importanţi din APIA şi de la Primăria comunei Tătăruşi. Giurgiuveanu a adăugat că se judecă în prezent cu APIA şi că mai mulţi locuitori ai comunei, cu care are contract semnat şi cărora le lucrează pământul, ar fi vinovaţi de încălcarea legii.

„Pe mine nu m-a che­mat nimeni până acum, Poliţia sau altcineva, să îmi spună că contractele nu ar fi în regulă. Cetăţenii cu care am eu acte încheiate, cu societatea mea de fapt, au declarat şi ei terenurile la APIA. Deci, situaţia este în felul următor. Eu închei contract cu dumneavoastră, lucrez terenul, beneficiez de subvenţia de la APIA, iar dumneavostră declaraţi la APIA că lucraţi terenul. Eu am făcut un denunţ în sensul acesta şi am explicat ce se întâmplă pe raza comunei Tătăruşi. Sunt mai mulţi cetăţeni din comună care practică aşa ceva. După ce am făcut denunţul la DNA au început presiuni asupra mea. Mi-au luat toate contractele în arendă, nu mi-au dat subvenţia pe anul 2015 şi 2016. I-am dat în judecată. Am contestat măsura. Sunt cu proces pe rolul instanţei“, a declarat Giurgiuveanu.

Fermierul a mai acuzat Primăria comunei Tătăruşi de faptul că nu eliberează corect adeverinţe locuitorilor pentru obţinerea subvenţiilor.

„Dacă un cetăţean deţine la Tătăruşi cinci hectare şi, din acestea două hectare sunt date în arendă la firma lui Giurgiuveanu, când se duc la Primărie după adeverinţă ar trebui să primească pe trei hectare, nu pe cinci. Primăria nu face aşa, ci dă direct adeverinţă pe cinci hectare şi oamenii se duc cu acest document la APIA pentru a primi banii“, se apără patronul SC Vasy Hot SRL.

Contactat în legătură cu acest caz, directorul executiv al APIA Iaşi, Sergiu Jităreanu, a refuzat să ne ofere detalii.

„Există o anchetă în acest sens, nu vă pot spune mai multe“, a de­clarat el.

Comentarii