SCANDALOS: Director cumpărat cu o vilă, şef de lucrări la Catedrala Mântuirii Neamului

miercuri, 31 iulie 2013, 01:50
7 MIN

O investigaţie jurnalistică a „Ziarului de Iaşi“ pune un mare semn de întrebare pe cel mai ambiţios proiect al Bisericii Ortodoxe Române. Un director care a trecut pe la mai multe instituţii publice, condamnat la şase ani de închisoare cu executare în „Dosarul Transformatorul“, ocupă în prezent o importantă funcţie de conducere în departamentul economic al lucrării Catedrala Mântuirii Neamului, ale cărei costuri sunt estimate la 80 de milioane de euro. Ioan Turbatu, fost şef la Electrica, este consilier patriarhal şi persoana prin mâna căreia trec toate ofertele firmelor care vor să lucreze la noua catedrală. Situaţia a fost ţinută departe de opinia publică la Patriarhie, neapărând pe nici un material public. Acelaşi Turbatu a fost condamnat, în primă instanţă, la şase ani de închisoare cu executare, alături de Relu Fenechiu, în celebrul dosar „Transformatorul“.

Un lup este paznic la oi în cel mai măreţ proiect al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), construirea Catedralei Mântuirii Neamului. „Ziarul de Iaşi“ prezintă astăzi în exclusivitate o anchetă al cărei rezultat ridică mari semne de întrebare în ceea ce priveşte conduita persoanelor responsabile de ridicarea impetuoasei construcţii a Patriarhiei Române. Despre inginerul Ioan Turbatu, o persoană care s-a ferit cât a putut până acum de ochii opiniei publice, se ştiu destul de puţine lucruri. Presa l-a „alintat“ de-a lungul timpului cu apelativul „şmecher al energiei“. A ocupat, în trecut, diferite funcţii în acest domeniu, însă popularitatea sa a explodat atunci când a fost trimis în judecată alături de liberalul Relu Fenechiu în dosarul „Transformatorul“. Acelaşi dosar care, acum mai puţin de o lună, i-a adus o condamnare dură: şase ani de închisoare. În prezent, Ioan Turbatu este responsabil al departamentului economic de la Catedrala Mântuirii Neamului şi persoana prin mâinile căreia trec toate contractele de achiziţii sau ofertele pentru licitaţii. O parte din aceste atribuţii le-a avut şi în perioada 2002-2004, atunci când, spun procurorii, Turbatu era director general la Electrica Moldova şi a cumpărat transformatoare vechi de la firmele lui Relu Fenechiu, ce stau acum nefolosite.

Patriarhia: „Ţinem cont de prezumţia de nevinovăţie“

În perioada în care dosarul „Transformatorul“ se afla într-un sertar al procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi în care Ioan Turbatu era cercetat, inginerul a găsit un loc călduţ în cadrul Patriarhiei Române. Instituţia bisericească se pregătea de demararea celui mai amplu proiect al său: Catedrala Mântuirii Neamului. Turbatu a ajuns atunci în cadrul departamentului economic al proiectului. Potrivit unor documente consultate de reporterii „Ziarului de Iaşi“, Ioan Turbatu are ca atribuţii directe primirea tuturor ofertelor înaintate de firmele care vor să lucreze la catedrală. El este cel care a primit şi analizat ofertele diferitor firme care au participat la licitaţiile organizate de Patriarhie. Tot el este cel care a întocmit caietul de sarcini pentru ultima licitaţie importantă desfăşurată în cadrul proiectului, cea de construire a suprastructurii Catedralei Mântuirii Neamului. „Solicitările se vor înainta prin poştă, fax sau în format electronic prin e-mail la adresa ioan.turbatu@patriarhia.ro, în toate cazurile cu menţionarea identităţii participantului care adresează întrebarea/solicitarea“, se arată în documentaţia de selecţie a participanţilor pentru construirea suprastructurii Catedralei Mântuirii Neamului. Practic, numele oricărei firme sau persoane care este interesată să participe la licitaţiile Patriarhiei în acest proiect sunt ştiute mai întâi de Ioan Turbatu. Interesant este însă că numele inginerului nu apare niciunde pe site-ul Patriarhiei Române şi nici pe cel dedicat Catedralei Mânturii Neamului. Asta în condiţiile în care el ocupă şi funcţia de consilier patriarhial.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, a declarat ieri reporterilor „Ziarului de Iaşi“ că inginerul Ioan Turbatu este „un bun profesionist“ şi că a fost angajat la Catedrala Mântuirii Neamului înainte de a fi trimis în judecată şi apoi condamnat în dosarul „Transformatorul“, venind atunci „din mediul privat“. „Până la definitivarea judecăţii, când se va da o sentinţă finală, ţinem cont de prezumţia de nevinovăţie. Domnul Turbatu este un bun profesionist, reuşita de până acum în acest proiect datorându-se şi dumnealui. După realizarea infrastructurii construcţiei costurile lucrărilor au scăzut cu 20%, asta şi datorită domnului Turbatu. În orice stat democratic se ţine cont de prezumţia de nevinovăţie“, ne-a spus Stoica.

Turbatu: „Nu fac niciun comentariu“

Constantin Stoica a mai precizat că printre atribuţiile lui Ioan Turbatu se numără şi cea de a face propuneri în ceea ce priveşte achiziţiile şi licitaţiile, menţionând însă că deciziile în acest sens sunt luate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc, care are 16 membri. „Patriarhia nu este o instituţie de stat, însă cu toate acestea toate licitaţiile sunt transparente“, a mai spus Constantin Stoica. Menţionăm că pe site-ul dedicat catedralei nu pot fi găsite numele firmelor care au câştigat în ultimii ani licitaţii organizate de Patriarhie. La unul dintre ultimele termene de judecată ale dosarului „Transformatorul“, avocatul lui Ioan Turbatu, Tiberius Bărbăcioru, a precizat judecătorilor că acesta este consilier patriarhal şi că speră că divinitatea îi va împiedica pe judecători să fie foarte duri cu inginerul. Divinitatea nu i-a împiedicat însă pe magistraţi să-l condamne pe Turbatu la şase ani de închisoare. Contactat telefonic, avocatul Bărbăcioru nu a acceptat să ofere detalii despre conţinutul actelor depuse la dosar de Turbatu în acest sens. La rândul său, Ioan Turbatu a refuzat, ieri după-amiază, discuţia cu reporterii noştri. „Nu am ce să comentez în legătură cu acest subiect. Dacă doriţi informaţii, adresaţi-vă, vă rog, biroului de presă“, a spus, laconic, Turbatu. Potrivit unui material publicat anul trecut pe site-ul finanţişti.ro, salariul unui consilier patriarhal ar fi de 2.000 de lei.

De ce este acuzat consilierul patriarhal

Ioan Turbatu a fost trimis în judecată în 2012, după ce, în calitate de director general al fostei Societăţi de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica (SISEE) Moldova ar fi cumpărat la un preţ supralicitat transformatoare vechi din anii ’70 de la firmele lui Relu Fenechiu, achitând însă preţuri mult prea mari. Turbatu a fost director la SISEE în perioada 2002-2004. În timpul audierilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, Turbatu a oferit judecătorilor o declaraţie care a cântărit mult la dosar. „Nu am fost implicat în mod direct în procedura de achiziţie publică şi nu ştiu dacă a fost legală. Au existat nişte comisii care, posibil, nu şi-au făcut treaba“, spunea Ioan Turbatu la un termen din luna februarie. El a fost condamnat, alături de ceilalţi inculpaţi, pe 12 iulie.

Reamintim că în dosarul „Transformatorul“ fostul ministru Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare, iar fratele acestuia, Lucian, şi omul de afaceri Mihai Damian au primit aceleaşi pedepse. Alţi doi foşti colegi de-ai lui Ioan Turbatu, Ion Mărghidan (fost director general SISEE) şi Petru Andronache (fost director comercial SISEE), au primit şase, respectiv şapte ani de închisoare.

Transformatoarele vechi cumpărate de societatea condusă între 2002-2004 de Turbatu nu au fost folosite în proporţie de 99,98%. Prejudiciul adus statului se ridică la 1,8 milioane de euro, potrivit anchetatorilor. Prin sentinţa dată acum jumătate de lună judecătorii au păstrat sechestrul asigurator asupra unui autoturism de lux, precum şi al unui teren şi unei vile din municipiul Bacău deţinute de Turbatu.

Vilă dată şpagă de Fenechiu

În actele de la dosarul „Transformatorul“ se arată că pentru „bunăvoinţa“ de a cumpăra vechituri de la el, Relu Fenechiu le-ar fi ridicat foştilor directori de la SISSE, inclusiv lui Ioan Turbatu, vile impunătoare. „Numiţii Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian, Damian Mihai Bogdan au oferit şi remis foloase necuvenite învinuiţilor Turbatu Ioan, Mazilu Traian şi Ioan Ciutea, constând în construirea/ reabilitarea unor imobile aparţinând acestora pentru ca aceştia în calitatea lor de directori ai SC SISEE Electrica Moldova SA să îşi exercite necorespunzător atribuţiile de serviciu sau să sprijine asemenea activităţi infracţionale“, se arăta în ordonanţa de începere a urmăririi penale din dosarul „Transformatorul“.

Turbatu are o vilă în municipiul Bacău situată pe strada Prelungirea Bradului, într-o zonă centrală. Casa a fost ridicată de una din firmele lui Fenechiu. Înainte de a ajunge şef la SISEE Moldova, Ioan Turbatu a fost, în perioada 1997-2001, director la Renel Vaslui.

Un concitadin de-al lui Turbatu a început lucrările

Lucrările la Catedrala Mânturii Neamului s-au reluat de săptămâna trecută, edificiul urmând a fi gata la faza de roşu-gri în 35 de luni. La finele lunii trecute, licitaţia pentru construcţia suprastructurii a fost câştigată de firma austriacă Strabag, cea care a realizat mai multe lucrări de infrastructură rutieră în ţară, dar şi mall-uri. Firma care a realizat proiectarea monumentului se numeşte SC Vanel Exim SRL şi este deţinută de Constantin Amariei, un arhitect din oraşul de baştină al lui Ioan Turbatu, Bacău. În prezent, se estimează că lucrarea va costa 80 de milioane de euro. O bună parte din bani sunt donaţi de enoriaşi. Biserica Ortodoxă Română a îndemnat în ultimii ani populaţia să doneze bani pentru ridicarea catedralei. Pe site-ul dedicat edificiului găsim următorul motto: „Catedrala Mântuirii Neamului. Un dar al tău pentru eternitate!“.

Comentarii