De Sănătate

Punem punctul pe știi

Schema de vaccinare se schimbă în funcţie de cum sunt vaccinuri

marți, 29 august 2017, 01:50
2 MIN
 Schema de vaccinare se schimbă în funcţie de cum sunt vaccinuri

Cum din ianuarie lipseşte vaccinul anti-hepatitic B, acesta nu se mai administrează după naştere şi este prins în vaccinul hexavalent care se face la şase săptămâni. „Problema nu e la cei care aşteaptă până la două luni, ci există copii care se nasc din mame purtătoare, iar ei au o schemă obligatorie şi mult mai încărcată”, arată un medic de familie.

O altă criză fără rezolvare în ceea ce priveşte vaccinurile obligatorii, de data aceasta una care afectează maternităţile şi nou-născuţii. De la începutul acestui an, din luna ianuarie, vaccinul anti-hepatitic B, care se administrează nou-născuţilor în primele 24 de ore de viaţă lipseşte, fără a se şti exact când va fi rezolvată sincopa. Astfel, nou-născuţii pleacă acasă fără să fie imunizaţi împotriva hepatitei B. „În momentul de faţă, vaccinul lipseşte, s-au făcut mai multe solicitări către DSP Iaşi. Nu ştim exact când va apărea, dacă va fi luna viitoare sau nu”, a declarat dr. Bogdan Doroftei, director medical al Maternităţii „Cuza Vodă”. Soluţia provizorie pentru vaccinarea nou-născuţilor a fost ca, până la rezolvarea situaţiei, aceştia să primească vaccin hexavalent la şase săptămâni în cabinetele medicilor de familie, în special având în vedere protecţia copiilor născuţi din mame cu hepatita B.

„De câteva luni, nou-născutul vine din maternitate fără să fie vaccinat anti-hepatită B, deşi acest vaccin este trecut în calendarul de vaccinări. Nu s-a mai găsit din luna ianuarie, iar cei de la Direcţia de Sănătate Publică au transmis că se schimbă schema de vaccinare, adică se face vaccin hexavalent care oferă protecţie şi împotriva hepatitei B, pe lângă difterie, tetanos, tuse convulsivă sau poliomielită. Problema nu e la cei care aşteaptă până la două luni, ci există copii care se nasc din mame purtătoare, iar ei au o schemă obligatorie şi mult mai încărcată. Adică ei trebuie să facă şi la naştere şi la o lună, au nevoie de mai multe doze şi nu prea sunt, pentru ei este o problemă”, a precizat dr. Maria Daniil, medic de familie ieşean.

Vaccinul hepatitic B este administrat pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor de hepatită B. Virusul care cauzează hepatita B, VHB, se transmite prin sânge, obiecte infectate şi contact sexual, de aceea vaccinul trebuie administrat imediat după naştere, în maternitate. Acest virus este cunoscut ca fiind de o sută de ori mai infecţios decât HIV şi de zece ori mai mult decât cel al hepatitei C. De asemenea, rezistă o perioadă mai îndelungată de timp în condiţiile mediului extern, cel puţin şapte zile, timp în care poate infecta persoanele care vin în contact. 

 

 

Comentarii