Surpriză la alegerile de la „Cuza“: cine va conduce universitatea?

sâmbătă, 25 februarie 2017, 02:50
3 MIN
 Surpriză la alegerile de la „Cuza“: cine va conduce universitatea?

Prof.dr. Mihaela Onofrei a fost şi una dintre surprizele echipei de prorectori a rectorului încă din perioada de campanie de anul trecut, nefiind un nume care să fi ocupat funcţii de conducere la nivelul universităţii.

Universitatea „Al.I. Cuza“ va avea un nou conducător, din postura de ordonator de credite, pe perioada în care prof.dr. Tudorel Toader, actualul rector, va fi mi­nistru al Justiţiei. Senatul UAIC a votat ieri între două propuneri de prorectori, înaintate de Tudorel Toader – prof.dr. Gheorghe Ia­cob şi prof.dr. Mihaela Onofrei – forul de conducere alegând-o pe aceasta din urmă, cu 37 de voturi din 54 de membri prezenţi, un vot fiind anulat. Prof.dr. Mihaela Ono­frei a fost una din surprizele echipei de prorectori a rectorului încă din perioada de campanie, nefiind un nume care să fi ocupat funcţii de conducere la nivelul universităţii, fiind cunoscută doar la nivelul Facultăţii de Economie, unde activează. Este, de fapt, şi absolventă a acestei facultăţi, în 1992, ajungând apoi să predea iar ulterior ajungând la titulatura de profesor, în 2004. Ocupându-se de relaţia cu stu­denţii în timpul prorectoratului, aceasta este o persoană respectată şi apreciată de studenţii UAIC, atât la nivelul facultăţii, cei cărora le predă direct, cât şi de către cei cu care a interacţionat la nivelul prorectoratului. „Conform legii, ordonatorul terţiar de credite al unei instituţii are dreptul să utilizeze fondurile bugetare repartizate pentru nevoile unităţilor pe care le conduc, potrivit prevederilor din bugetele aprobate şi în condiţiile stabilite prin dispoziţiile legale. Numirea unui ordonator interimar de credite este vitală pentru evitarea unui blocaj instituţional“, au declarat reprezentanţii universităţii.

 

Prof.dr. Tudorel Toader a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că de luni îşi va începe oficial activitatea în Guvern. Acesta a fost prezent ieri la Iaşi pentru şedinţa Senatului, în care s-a desemnat ordonatorul de credite. Prof.dr. Mihaela Onofrei a declarat că aş­teaptă decizia oficială de la Ministerul Edu­caţiei pentru a începe munca din această poziţie.

 

Din acest punct de vedere, re­pre­zen­tan­ţii Senatului UAIC au precizat că ordinul de suspendare din funcţie a rectorului a fost trimis ieri către universitatea şi, de acolo, mai departe, către toate facultăţile.

 

Mai mult, aceştia au trimis hotărârea Senatului către minister şi aşteaptă primirea ordinului de ministru care să o numească pe prof.dr. Mihaela Onofrei ordonator de cre­dite. „Cererea de suspendare pe care a făcut-o domnul rector în atenţia Senatului a fost o curtoazie, pentru că între timp ministerul a şi emis un ordin de suspendare care a sosit în universitate. Domnul rector a propus doi dintre cei şase prorectori, şi s-a votat secret. Nici legea şi nici un alt act administrativ nu prevede expres modalitatea de desemnare a ordonatorului în cazul în care un rector în funcţie deţine şi o demintate, ci doar că acesta trebuie să se suspende“, a declarat prof.dr. Ovidiu Iancu, preşedintele Senatului UAIC. Cel mai pro­babil, ordinul de numire pentru prof.dr. Mihaela Onofrei va ajunge luni la universitate. 

 

 

Comentarii