„Nu cedăm, nu cedăm!“

VIDEO&FOTO: A şaptea zi de proteste la Iași! Manifestația, ca un festival

marți, 07 februarie 2017, 02:59
3 MIN

Ieşenii au ieşit în stradă şi luni seara. A şaptea zi de protest a început la Iaşi fără energia din celelalte zile. Cu toate acestea, după ora 19.00 oamenii au început să se adune tot mai mulţi, pancartele cu mesaje amuzante sau steagurile nu au lipsit, tobele, vuvuzelele sau clopoţeii au făcut zgomot, iar atmosfera s-a transformat în una de carnaval.

Piaţa Unirii a devenit un loc în care studenţii şi profesorii lor se întâlnesc, se sa­lută din priviri şi cântă împreună. Andreea, o studentă de la Litere, e supărată că ziua ei de naştere e în aceeaşi zi cu cea a lui Liviu Dragnea. În weekend a fost şi la Bucureşti la miting, iar acum a ieşit în stradă iar. A învăţat pentru examene pe fugă, noaptea, după manifestaţii, dar nu-i pare rău.

„Dacă până acum nu ştiam dacă să plec din ţară sau nu, ordonanţa asta m-a convins“, îmi spune ea cu părere de rău.

Mulţimea de oameni tot creşte. Nu se poate compara cu celelalte seri, însă oamenii care au venit ştiu exact de ce sunt aici. „Legea graţierii e ruşinea ţării“, „ALDE şi cu PSD, trădători de patrie!“ se aude de pe buzele tuturor. Se strigă şi se bate din palme, se sare, de frig, de frustra­re, se vrea schimbare.

„Jandarmeria, jos pălăria“

Puţin după ora 20.00 se porneşte apoi în marş prin oraş. Ajunşi în faţa sediului PSD mulţimea ia foc. Se strigă „ruşine să vă fie“ şi „hoţii“ sau „PSD, ciuma roşie“.

Iulian, un tânăr profesor de Limba română, a ieşit din nou în stradă. E supărat de faptul că mulţi colegi, mulţumiţi de cei câţiva lei în plus la salariu, au renunţat la principii.

„Sunt total nesimţiţi cu toate manevrele lor. Ăştia tot nu vor să renunţe la ordonanţa lor, încearcă cu orice preţ să legalizeze hoţia“, îmi spune profesorul.

A ieşit cu câţiva prieteni şi, chiar dacă se întoarce seara obosit de la muncă, îmi spune că va ieşi cât va fi nevoie.

În fruntea cordonului de oameni sunt câţiva părinţi cu copiii lor. Oamenii strigă „jandarmeria, jos pălăria“ şi „fără violenţe“.

Ca un bulgăre de zăpadă, grupul tot creşte, iar la Hala Centrală s-au strâns peste o mie de oameni. În Târgu Cucu, manifestanţii strigă „Dragnea eşti penal, hai la tribunal“, iar grupul tot înaintează, scandând, cântând, aplaudând.

Ajunşi în staţia Independenţei, jandarmii direcţionează grupul spre Piaţa Unirii, şi nu se mai face rondul de la BCU. Încet, se tot desprind grupuri de oameni, iar în Centru mai ajung doar în jur de 500 de persoane.

Cei care au rămas, continuă să strige. Un grup de tineri s-au strâns în cerc şi bat la tobe, cântă şi dansează. Atmosfera devine demnă doar când se cântă Imnul. Energia dispare însă şi, treptat, doar câteva voci se mai aud: „Nu cedăm, nu cedăm“!

Comentarii