Elodia n-o duce asa rau. Citeste o carte de dragul diversitatii

vineri, 06 iunie 2008, 16:24
4 MIN
 Elodia n-o duce asa rau. Citeste o carte de dragul diversitatii

Nu l-am vazut inca la "Bookfest" (Salonul Cartii) pe Luis Lazarus, sint sigur ca nici Bentley-ul lui Diaconescu nu ar incapea pe poarta, dar mai e timp. Bref, potrivit presei, cartea a devenit un soi de Elodie, iar editorii care vind prea scump pretiosul obiect ar juca, evident, rolul lui Cioaca.

Elodia traieste insa, stimati cititori si stimate cititoare, s-a afisat in toata spledoarea sa la Salonul de Carte, iar cresterea pietei se vede de la tirg la tirg. Editurile cumpara tot mai mult spatiu, standurile sint tot mai luxoase, iar numarul titlurilor expuse creste repede si sigur. Nu vad unde este tragedia, ce indicii mai cauta Lazarus, ce lenjerie intima li se pare reporterilor de la televiziunile generaliste ca au gasit prin ripa editoriala.

Ce s-a schimbat

"Bookfest" a revenit anul acesta in pavilioanele laterale (in care s-a desfasurat si acum doi ani). Sint trei spatii mari pe care si le-au impartit editurile, fiecare dintre ele cu o viata proprie si cu o mocheta diferita. In paralel, la Romexpo se mai desfasoara vreo trei tirguri, astfel ca, de nu esti atent, direct din lumea cartilor nimeresti la "Drink Fair". Afli usor cum se mai distileaza azi tuiculita la scara industriala (vezi si "namila" la standul producatorului), ce e trendy si ce nu e in materie de imbuteliere a vinului si, desigur, poti si gusta un paharel. Ca doar literatura si beuturica sint de cind lumea intr-un fericit concubinaj.

Sint si spatii de lectura, dar a fost amenajat unul extrem de generos pentru copii – o mini-gradinita unde iti poti lasa copilul pentru a-ti vedea, ca parinte intelectual, linistit de cumparaturi. Am cazut la mijloc intr-un conflict puternic izbucnit intre un baietel cu sapca rosie si unul in verde. N-a reusit nimeni sa aplaneze conflictul, astfel ca au fost trimisi sa se joace separat.

Editurile nu se joaca nici ele impreuna si nici nu-si prea imprumuta de bunavoie jucariile, dar asta e concurenta! N-am vazut nici o altercatie in afara programului de lansari, pe care fiecare si l-a garnisit cum a stiut mai bine. In sfirsit au inceput sa vina autori cu foarte mare vizibilitate internationala si la tirgurile noastre – sa pomenim aici doar de laureatul Nobelului pentru literatura, Orhan Pamuk, si de Zeruya Shalev, scriitoarea momentului in Israel, cu carti traduse la unele dintre cele mai prestigioase edituri din lume.

E devreme sa ne dam cu parerea in legatura cu numarul vizitatorilor (miercurea si joia tirgului sint, in general, un dezastru din acest punct de vedere – accentul cade pe weekend), insa putem spune ca anul acesta se plateste taxa de intrare – 5 lei. Dar cu 5 lei poti vedea si carti, si utilaje agricole. Sa spunem ca-i un avantaj…

Ultimele notatii si citeva cifre

Doar cine a avut o proasta inspiratie nu si-a organizat evenimentele la stand, pentru ca in "Agora" e dezastru. Iti trebuie multa rabdare ca sa gasesti locul cu pricina – prea departe de "inima" tirgului, adica de zona in care expun si vind editurile importante. De altfel, nici moda lansarilor de dragul lansarii nu am depasit-o inca. Se va vedea destul de bine si la urmatoarele tirguri ca ori pui in scena un eveniment, ori o lasi balta.

Poate ca, datorita tirgului agricol, oferta culinara e mai bogata anul acesta in afara spatiului expozitional. Veti spune ca sint un jurnalist superficial, ma intereseaza mincarea, desi am primit diurna ca sa scriu despre carte. Ideea este ca, oricit de bine s-ar pregati editurile cu stand si evenimente, daca atmosfera nu e, nimic nu e. Orice organizator serios de tirg isi doreste ca publicul sa ramina cit mai mult timp cu putinta in spatiul expozitional. Se va uita mult, dar va si cumpara mai mult.

Editia din acest an inseamna, in cifre, 14.000 mp de spatiu brut, 5.000 mp de standuri, 160 de edituri si aproximativ 50.000 de titluri. Valoarea biletului de intrare, 5 lei, este recuperata integral prin achizitionarea unei carti.

Culese din presa

Mediafax: "Desi editurile s-au afisat la standurile lor, mai mici sau mai mari, cu afise multicolore si cu reduceri de pina la 50% sau aparitii in premiera, multi dintre vizitatorii Tirgului «Bookfest» au fost cuprinsi de dezorientare la intrarea in spatiul Romexpo, rezervat evenimentului. (…) «Organizatorii» erau reprezentati de o singura persoana din spatele unui calculator, care raspundea cererilor solicitantilor, pe rind, fara sa se grabeasca. Un mister al tirgului a fost si amplasarea toaletelor".

Iorgulescu o tine cu sincretismul

Rompres: "Remarcind «cu reverenta» efortul organizatorilor pentru reusita tirgului, Iorgulescu a apreciat «generozitatea spatiilor», «calitatea cartilor ca aspect, ca obiect grafic», ambele situate la «standarde occidentale, europene», ca si «deschiderea sincretica a tirgului, care va include in program si alte manifestari culturale, precum proiectii de filme, dezbateri»".

Comentarii