Ion Iancu Lefter a spart tiparele Festivalului International de poezie din Iugoslavia

luni, 24 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 Ion Iancu Lefter a spart tiparele Festivalului International de poezie din Iugoslavia

An de an, localitatea Uzdin din Iugoslavia, este gazda unei prestigioase manifestari literare: Festivalul International de Poezie "Drumuri de spice". Ajuns in acest an la a saptea editie, manifestarea i-a reunit pe cei mai reprezentativi membrii ai asociatiilor oamenilor de cultura (poeti, critici, istorici, publicisti si editori) ce cultiva limba romana literara din intreaga lume.
Astfel, printre laureati s-au numarat: Slavco Almajan, scriitor de prima marime a literaturii romane din Iugoslavia; dr. Radu Paiusan, presedintele Asociatiei Istoricilor Banateni din Timisoara; Ion Gheorghe Olteanu, presedintele Asociatiei Cultural-Artistice "Faget" si Florentin Smarandache, editor, fondator al Miscarii Literare Paradoxiste, Gallup, SUA.
In mod execeptional, juriul a acordat unui poet onoruri literare post-mortem, conferindu-i poetului vasluian Ion Iancu Lefter , o "Mentiune Speciala" si Diploma Societatii Literar-Artisitice "Uzdin".
Prezenta la fata locului, Elvira Lefter, sotia regretatului om de litere, ne-a declarat: "Evenimentul a fost considerat o premiera mondiala. Unul din «privilegiatii tragici ai convorbirii cu absolutul instrainat in clipa» – cum il numea criticul Alexandru Sfirlea intr-o cronica literara – a trecut strada efemeritatii, obtinind, din mormint, o recunoastere internationala a valorii lui, pentru doar trei din poeziile creatiei sale. Acelasi critic aprecia ca «nu-i tirziu nici in culmea unui niciodata, care-i smuls din radacini, sa aflam de la sufletul pus in palma memoriei, al lui Ion Iancu Lefter, cel bogat, indelung preabogat al misterului intangibil, pe care nu-l poti auzi decit, poate, atunci cind materia, in acceptiunea-i bacoviana, nu-si poate stapini preaplinul teluric»".
Mentiunea si Diploma vin ca o recunoastere internationala a poetului vasluian, intr-un moment in care, la 28 septembrie, acesta ar fi implinit 60 de ani.
"Sigur, in cerul poemelor sale, el este fericit ca onoreaza limba romana si orasul in care a trait si a murit, slujind-o", ne-a mai spus sotia poetului. (Mihai CIOBANU)

Comentarii