10 mii Ambasadori DiscoverEU din Iași, Chișinău, iar la finalizarea războiului și din Odessa, anual, vor deveni viitorii lideri europeni din Europa de Est.

miercuri, 29 martie 2023, 09:40
5 MIN
 10 mii Ambasadori DiscoverEU din Iași, Chișinău, iar la finalizarea războiului și din Odessa, anual, vor deveni viitorii lideri europeni din Europa de Est.

Tânăra generație s-a confruntat cu o mare dramă de aproape doi ani de limitări și restricții de circulație sanitară cauzate de COVID-19 iar acum, din cauza limitărilor acestui război teribil din Ucraina. Tinerii care locuiesc în aria geografică (Iași, Chișinău și Odesa) au un contact social limitat, acesta devenind cauza principală a unei frustrări, stres, scădere a bunăstării. Extinderea programului DiscoverEU de la Iași la Chișinău și, după încheierea războiului, la Odesa este extrem de necesară. 

2023 este anul european al competențelor. 

Noi nu putem direcționa vântul, dar putem ajusta pânzele. Pe parcursul ultimor 4 săptămâni au avut loc o serie de evenimente notorii în vederea demersurilor de validare al DiscoverEU Iași-Chișinău- Odesa. Printre acestea a fost dezbaterea din Parlamentul României în 24 februarie 2023, urmate de scrisorile de susținere și solicitare de aprobare a UA-RM#DiscoverEU. Întru susținerea extensiei a DiscoverEU Iași-Chișinău-Odesa s-au solidarizat 120 de semnatari din Parlamentele din România, Republica Moldova și UE. Este simbolic faptul că în 2017, inițiativa DiscoverEU a aparținut Parlamentului European, fiind cu succes implementată în ultimii 5 ani, iar astăzi se solidarizează legislativele României, Republicii Moldova și UE, pentru binele tinerilor din regiune. Tinerii de astăzi – sunt liderii de mâine. 

În urma consultărilor ample cu participarea a peste 200 instituții din regiune, evenimente patronate de primarii municipiilor Iași, Odessa și Chișnău, IDEP a propus extensia inițiativei emblematice europene #DiscoverEU pentru conexiunile feroviare între Iași-Chișinău, cu extindere spre Odessa, pentru 10 mii  de tineri de 18 ani, anual. Această extensie a fost generic denumită UA-RM#DiscoverEU, fiind propusă Comisiei Europene spre implementare. Beneficiarii, tinerii, vor putea călători cu trenul, profitând prin libera circulație, de noi experiențe, cunoaștere, în special în contextul declarării anului 2023: Anul European al Competențelor. Prin replicarea inițiativei de succes #DiscoverEU, implementate în UE din 2018, și pentru ruta feroviară regulată Iași-Chișinău, iar după război și Odessa, se vor putea transmite bunele practici, contribuind la coeziunea regională dintre tineri, fiind necesar un buget total de 300 mii euro pentru un an calendaristic, necesar pentru compensarea a 10 mii bilete tur-retur. 

Proiectul a fost discutat în cadrul a mai multe întrevederi: acasă, în Republica Moldova cu 3 Miniștri și 4 Secretari de Stat din cabinetul Guvernului condus de doamna Natalia Gavriliță. Datorită acestui proiect UA-RM#DiscoverEU se vor crea premisele necesare pentru transformarea celor 3 municipii învecinate Iași-Chișinău-Odessa în poli de creștere economică prin coeziunea dintre tinerii de astăzi – liderii de mâine, care vor genera interesul pentru turismul regional (City Break cu Trenul între Iași-Chișinău, după război și Odessa), investiții și valori autentice europene!

Noi, țările UE putem și trebuie să le oferim Republicii Moldova și Ucrainei, cele mai bune practici, cunoștințe, dar și să le permitem accesul la unele dintre cele mai bune programe dezvoltate în UE – DiscoverEU. Toți înțeleg vulnerabilitatea Republicii Moldova, care este supusă atacurilor hibride și încercărilor de a schimba guvernarea proeuropeană de la Chișinău. Noi trebuie să îi susținem în demersul lor de integrare europeană și să îi ajutăm să se rupă de trecut, privind prin ochii tinerilor spre viitor, european, prosper, alături de România și UE.

Reiterăm poziția președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, care, în scrisoarea sa de sprijin din aprilie 2022, susține extinderea propusă a DiscoverEU ca fiind necesară pentru a contribui la ”reconstruirea Ucrainei”. Este remarcabil și co-semnarea Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, domnul Igor Grosu, împreună cu ceilalți 40 semnatari din Parlamentul Republicii Moldova. Totodată, doamna Președinte interimar al Senatului Alina Gorghiu și-a manifestat sprijinul în cadrul dezbaterii din 24 februarie 2023 în Parlamentul României, mesajul fiind transmis de domnul Senatorul Viorel Badea. 

Noi, co-președinții Comisiei Comune a celor doua Parlamente pentru Integrarea Europeană din România și Republica Moldova, deputații Daniel Gheorghe și Frunze Petru, am co-semnat pentru acest concept, exact cum au susținut prin co-semnare și cei doi co-președinți ai Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, deputatul Popșoi Mihail și eurodeputatul Siegfried Mureșan. Important de remarcat că domnul eurodeputatul Siegfried Mureșan este unul dintre cei mai importanți promotori ai inițiativei DiscoverEU la nivelul UE, încă din 2017.

Programul Discover EU creează o gamă largă de oportunități pentru perioade de studiu în străinătate, stagii, ucenicie și schimburi de personal în toate domeniile educației, formării, tineretului și sportului. Având în vedere marele interes generat de Discover EU, suntem conștienți de faptul că Comisia lucrează în mod continuu pentru a îmbunătăți inițiativa, pe baza feedback-ului din partea călătorilor și a părților interesate cheie. În acest sens, estimăm că milioane de oportunități de a învăța, de a înțelege și de a promova modul de viață al UE vor oferi pe parcursul noului program Erasmus+ 2021-2027.

Comisia trebuie să reacționeze la solicitările de consolidare a coeziunii regionale, făcându-i pe tineri să învețe și să-și respecte vecinii și culturile, creând o legătură prin călătoriile ecologice între Uniune și cele două țări candidate. Este un apel la solidaritate cu tinerii din județul Iași, Republica Moldova și regiunea Odesa. Odată ce acest concept a reușit să capete așa un nivel de susținere, Comisia Europeană trebuie să aprobe și lanseze inițiativa DiscoverEU din Iași și Chișinău, după război Odessa, în semn de înalta solidaritate cu tinerii din regiune, acceptând că gradul de maturitate al conceptului a ajuns la stadiul de lansare, fiind doar necesare minore adaptări al programului existent încă din 2018.

Comisia a lansat DiscoverEU în iunie 2018, în urma unei acțiuni pregătitoare a Parlamentului European. Această inițiativă a fost integrată în noul program Erasmus+ 2021-2027.

Din 2018, aproape 916 000 de candidați s-au înscris pentru cele 212 700 de permise de călătorie disponibile. Conform ultimelor rezultate ale anchetei realizate după călătorie, 72 % dintre candidați au declarat că au călătorit pentru prima dată cu trenul în afara țării lor de reședință. Pentru mulți dintre ei, a fost și prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au afirmat că au devenit mai independenți.

Experiența DiscoverEU le-a oferit posibilitatea de a înțelege mai bine alte culturi și istoria  Europei, dar și de a-și îmbunătăți competențele în materie de limbi străine. Peste două treimi dintre ei au declarat că nu și-ar fi putut plăti permisul de călătorie dacă n-ar fi existat inițiativa DiscoverEU.

Comentarii