17 miliarde de conturi false închise de Facebook în ultimii trei ani și jumătate

luni, 08 noiembrie 2021, 15:03
2 MIN
 17 miliarde de conturi false închise de Facebook în ultimii trei ani și jumătate

Știrile false și propaganda sunt adeseori distribuite pe Facebook de conturi false, ale unor persoane care nu există, dar care au fost create de state sau de indivizi interesați să destabilizeze societățile democratice.

Oamenii nu sunt în totalitate echipați cu mecanisme de auto-protecție în online, așa cum viața ne echipează pentru interacțiunile față în față, a explicat Bogdan Oprea, cadru universitar la Facultatea De Jurnalism și Științele Comunicării și autorul cărții „Fake news și dezinformare online: recunoaștere și verifică”.

„Învățăm de la părinți, de la școală, ne autoeducăm să nu deschim larg ușa casei atunci când bate cineva și ne spune că e de la firma de gaze. Nu-i lăsăm să intre până nu facem o mică verificare, o legitimație, o confirmare de la companie. Dar în mediul digital deschidem larg ușile tuturor rău-voitorilor, deși probabil ne întâlnim mult mai des cu astfel de rău-voitori în online decât în viața reală. Nu știu câți dintre noi sunt conștienți de raportările oficiale ale Facebook, care spun că în ultimii trei ani și jumătate au fost șterse 17,13 miliarde de conturi false. Asta înseamnă de șase ori mai mult decât numărul de utilizatori activi și reali. De două ori mai mult decât populația globală a planetei noastre. Și aici vorbim doar de conturile false identificate. Ne putem imagina câte nu mai sunt identificate și false”, a explicat Bogdan Oprea.

Cadrul universitar a menționat că amploarea conturilor false este uriașă doar pe o singură rețea de socialiare. Mulți dintre noi credem că „prietenii” cu care interacționăm pe Facebook, pe care nu îi cunoaștem în viața reală, sunt oameni adevărați, care chiar există și sunt bine intenționați, așa cum suntem noi.

„Datele arată că din 7 persoane, 6 sunt conturi din acestea neautentice, false. Iar cine crează aceste conturi are clar o rea intenție, o dorință de manipulare, de dezinformare”, a precizat Bogdan Oprea.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii